Så slipper du vinterkräksjukan!

Så Slipper Du Vinterkräksjukan!

Snart frodas vinterkräksjukan i hela vårt avlånga land. Vi bad professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson Tham berätta mer om magsjukan alla bävar för. Och ge bästa tipsen för att slippa bli smittad. 

Vad är egentligen vinterkräksjuka? 

– Vinterkräkssjukan är en mag-tarminfektion som orsakas av två typer av calicivirus; noroviruset, som är den vanligaste och det mer ovanliga sapoviruset.

Hur vet jag att det är vinterkräksjuka jag drabbats av?

– Typiskt för vinterkräksjuka är ett hastigt insjuknande med akuta kaskadkräkningar som uppträder hos 60-90 % av de som insjuknar. 80- 100% får diarréer, dock aldrig blodiga. Andra symtom är magont, huvudvärk, led- och muskelvärk. Ett fåtal får också lindrig feber.

Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien. Foto: Marcus Shiött 

Hur sprids smittan?

– Calicivirus är oerhört smittsamt. I det akuta skedet utsöndras 100 miljoner viruspartiklar med avföringen, och det behövs bara tio för att en person ska bli smittad. Smittan sprids genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, genom mat och vatten som förorenats eller genom besmittade ”tagytor” som dörrhandtag, vattenkranar osv. 20 % av befolkningen har turen att ha en gendefekt som gör att de inte blir sjuka.

Hur undviker man att bli smittad eller att smitta andra?

– Framförallt genom noggrann handhygien. Det innebär att tvätta händerna noga med tvål och vatten, sedan torka och avslutningsvis sprita händerna. Eftersom caliciviruset inte har något hölje är det mindre känsligt för sprit än andra virus, och därför hjälper det inte att bara sprita händerna. Använd gärna pappershanddukar i stället för tyghandduk och om det är möjligt, låt den sjuka använda en egen toalett. Det är också klokt att hålla sig hemma två dygn efter tillfrisknandet.

Var noga med handhygienen om du vill slippa vinterkräksjukan Foto: Curology/Unsplash

Finns det någon bot eller behandling mot vinterkräksjuka?

– Det finns ingen bot, däremot kan du hjälpa kroppen att återhämta sig genom att dricka små mängder, ofta, och låta kroppen vila. Särskilt gamla människor och små barn är känsliga för vätskeförlust och kan behöva vätskeersättning. 

Marie-Louise Danielsson Thams bästa tips:

  • Se till att få i dig vätska! Särskilt gamla, svaga personer och små barn är känsliga mot vätskeförlust.
  • Hur är ditt allmäntillstånd? Är du väldigt slö och kissar dåligt, sök vård!
  • Har du varit utomlands den senaste tiden? Magsjuka man fått utomlands är oftare orsakad av bakterier. Många av dessa sjukdomar är anmälningspliktiga. Sök vård!