Så ställer du om ditt barns sovklocka

Så Ställer Du Om Ditt Barns Sovklocka

Olika barn har olika sovklockor men det går att bryta mönstret, säger barn- och ungdomspsykolog Ingrid Gråberg som intervjuats av Helen Bjurberg om hur man kan få bättre sovrutiner för sitt barn.

Är du en av de stackars mammor som tidigt varje morgon blir brutalt väckt av en röst som någonstans långt inne i en djup och mörk dimma ropar: ”Maaaaaaamma!” Blandar du under några sekunder ihop dröm och verklighet innan du förstår att det är hemma hos dig, i ditt sovrum, som någon kallar på din uppmärksamhet? Sätter du dig yrvaket upp och tittar förvirrat ut i beckmörkret och kan du, när blicken vant sig vid mörkret, urskönja ett litet ansikte, så piggt, så fullt av energi och så i total kontrast till hur ett ansikte lämpligen bör se ut i mörkaste natten? Lyser klockradion med ilsket röda siffror fyra-och-trettio-någonting när du, illamående av trötthet och med sprängande sömnbristhuvudvärk, börjar din nya dag?

Eller tillhör du kanske de mammor som efter en lång dag, när du är som tröttast själv, får jaga runt efter ett yrväder som vägrar närma sig sin säng, tjata medan han eller hon tar timmar på sig att borsta tänderna, sätta på sig pyjamas och komma till ro. Försöker du läsa sagor för samma energiknippe, som lärt sig av Alfons Åberg att man kan förskjuta sovstunden bra länge om man bara går och kissar, dricker vatten och byter lakan några gånger först? Känner du panik när klockan närmar sig midnatt och du inser att din pigga unge kommer vara som en trasdocka i skolan dagen efter? Undrar du ängsligt vad fröken ska tänka, innan du slutligen själv slocknar medan ditt outtröttliga barn fortsätter att göra kullerbyttor i sängen?

Ja, hur gör man egentligen om ens barn har sovklockan galet ställd åt det ena eller andra hållet?

Det går faktiskt att påverka ett barns sömncykel. Foto: Pixabay

Ingrid Gråberg är barn- och ungdomspsykolog och har genom året träffat många familjer där tidiga morgnar eller sena kvällar har blivit ett problem. Hon tröstar med att många barn, liksom vuxna, har olika sömnklockor från födseln och att ha ett riktigt kvälls- eller morgonpiggt barn inte gör någon till en dålig förälder.

Men hon menar också att det ofta går att bryta de mest extrema sömnavvikelserna, på olika sätt. Och att det är bra att göra det, eftersom det är viktigt för både barnets fysiska och psykiska hälsa att få de timmar av sömn som han eller hon behöver.

– Mitt bästa råd för att få bukt på problemet är rutiner, rutiner, rutiner, säger Ingrid och menar att det vanligaste felet vi föräldrar gör är att hoppa mellan olika strategier när vi ska få våra barn ska göra som vi vill. Vi ber snällt, tjatar, hotar och ryter, om vartannat. Försöker vi i stället behålla lugnet och skapa rutiner som vi är bestämda och konsekventa kring så går det lättare.

För att få rutiner att fungera krävs det också att vi är närvarande i nuet, vilket kan vara lättare sagt än gjort.

– Men barn märker om du har tankarna på annat håll, och om du kan vara fullt fokuserad på nattningen, sagoläsningen och kvällspratet i stället för att planera morgondagens middag eller hur du ska hinna köra en tvättmaskin så har du igen det, säger Ingrid.

Så vare sig du har en nattuggla eller en piggelin därhemma finns det hopp om att ni ska kunna få den sömn ni alla så väl behöver. Se det som ett projekt som ni ska klara av tillsammans och börja redan i kväll, eller i morgon bitti. Se bara till att vara pigg och utvilad när ni sätter igång. Eller förresten, det funkar nog lika bra ändå.

En mysig sovmiljö och en bok kan göra det lättare för ditt barn att somna. Foto: Unsplash

Tips till mammor med nattugglor:

 • Rutiner. Försök att skapa tydliga rutiner kring nattningen. Vet barnet vad som gäller krymper utrymmet att hitta på annat och tjatet minskar.
 • Varva ner. Försök att hitta ett bra sätt för ditt barn att varva ner på. Kanske funkar avslappningsband, massage, musik, sagoläsning eller ett bad?
 • Tryck på off. Stäng av tv och dataspel en timme innan sänggåendet, då får hjärnan tid att varva ner och det är lättare att somna.
 • Missa inte sömntåget. Dåsigheten och förmågan att somna går i cykler. Mellan topparna är det 60-90 minuter. Missar man tåget kan det vara svårt att somna innan nästa tåg kommer. Försök att hitta ditt barns inre rytm och kom sedan i säng samma tid kväll efter kväll.
 • Hitta orsaken. Vill ditt barn verkligen inte sova, kan det vara klokt att ta ett snack om det. Kanske bottnar det i en oro och ängslan för att drömma mardrömmar eller kanske inte vakna mer? Lyssna in och ta barnets oro på allvar samtidigt som du försöker avdramatisera och lugna.
 • Skapa en ultimat sovmiljö. För en del kan en myslampa eller lite bakgrundsmusik göra susen för insomningen men för de flesta ger ett mörkt, tyst, svalt och bekvämt sovrum bästa förutsättningarna för att somna och sova riktigt gott hela natten.
 • Varken hungrig eller nyäten. Att äta sådant som höjer blodsockret mycket närmsta timmarna innan sänggåendet är ingen god idé. Men inte att gå till sängs hungrig heller. Bjud gärna på en kopp varm mjölk och honung innan läggdags, eftersom det innehåller sömngivande ämnen.
 • Även om ditt barn har svårt att somna finns inget som säger att han eller hon inte kan ligga själv i sängen och lyssna på avslappningsmusik eller saga. Förklara att du behöver lite tid för dig själv och han eller hon kanske somnar lättare utan ditt sällskap.
För att rutinerna ska fungera krävs det att vi är närvarande i nuet eftersom barn märker om du har uppmärksamheten på annat håll. Foto: Unsplash

Tips till mammor med piggeliner:

 • Rutiner. Försök att skapa morgonrutiner. Var konsekvent med att morgonen aldrig börjar före klockan 6.00 och inget tjat kan få mamma och pappa att börja leka eller servera frukost mitt i natten.
 • Tidigare kväll. Paradoxalt nog kan det gå att råda bot på tidigt uppvaknande med att tidigarelägga sängläggandet ytterligare. Få vågar testa detta alternativ eftersom man är livrädd att barnet ska vakna ännu tidigare än vanligt, men det kan vara värt ett försök.
 • Ha kvar nattmiljön. Se över sovmiljön, stäng ute solens strålar och fåglarnas kvitter och försök ha det mörk och tyst även när det börjar bli morgon.
 • Mätt i magen. Lägg in ett sent kvällsmål för att förhindra att barnet vaknar av hunger.
 • Ligg kvar. Kanske behöver inte barnen gå upp när han eller hon vaknar? Det går att ligga kvar i sängen och läsa en bok, lyssna på musik eller titta på tv. Be honom/henne att vara tyst, ta det lugnt och respektera att mamma och pappa behöver vila en stund till.
 • Turas om. Ta varannan morgon med piggelinen så att det ni båda får sova ut emellanåt. Eller varför inte leja bort busfröet till farmor, mormor eller bästa grannen ibland?
 • Lägg er i tid. Ta en eller ett par kvällar i veckan, strunta i alla måsten och lägg er med barnen. Då hämtar ni igen förlorad sömn och har mer kraft att möta nästa übertidiga morgon.
 • Håll ut! Det blir bättre med tiden. Det kan vara skönt att veta att allt går i faser. Innan du vet ordet av är ditt morgonpigga barn ett minne blott och du har i stället en tonåring som inte går att få liv i innan lunch.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.