Så uppstod konflikter mellan uppfödare av siameser

Så Uppstod Konflikter Mellan Uppfödare Av Siameser

Kärt barn har många namn. Kanske är det därför en av världens äldsta kattraser, siamesen, har drabbats av en namnsjuka som lett till både begreppsförvirring och osämja mellan uppfödare och stambokförare.

Foto ovan: Pernilla Pedersen

Linda Sannlycke är en kattuppfödare som vurmar för siameser. Hon bedriver uppfödning av siameser från sitt hem i Skåne – ett stort, vitt hus i New England-stil som hon delar med sin man Jimmy, deras fyra barn i åldrarna 6-14 år, mopsen Sally, birman Nemo och siameserna Geishagoll Akoya, Alexy Magnolia, Alexy Liberty och Little Miss Poppy.

Det är en härligt luftig känsla i det ljusa huset. Katterna springer fritt och jagar varandra mellan sofforna, balanserar på spiselkransen eller brottas i något av klösträdets kryp-in. Man förvånas över hur väl allt verkar fungera, trots att huset är fullt med både barn och djur. Linda Sannlycke ger ett harmoniskt intryck – hon verkar helt enkelt trivas med att ha många järn i elden, att leva i ett slags kontrollerat kaos.

– Mitt intresse för siameser väcktes tidigt, berättar hon. Jag kommer från Värmland och där fanns det inte några siameser när jag växte upp på 1970-talet. Men jag hittade bilder på siameser och blev fascinerad av deras speciella utseende.

Linda Sannlycke bedriver uppfödning av siameser från sitt hem i Skåne. Foto: Jessika Nord

Inte förrän på 1990-talet, när Linda Sannlycke jobbade som au-pair i USA, kom hon i kontakt med siameser i verkligheten. Familjen hon bodde hos hade två siameser och hon upptäckte då att siamesen inte bara är vacker utan också har en mycket trevlig personlighet.

Godkänd redan från starten

För att en katt ska räknas som raskatt måste den vara stambokförd och ha en stamtavla som utfärdats av ett internationellt erkänt förbund. Stambokföring av raskatter har förekommit i Sverige sedan mitten av 1940-talet och är en garanti för att varje ras är avlad efter särskilda egenskaper.

Redan när den första kattklubben bildades i Sverige 1946 fanns siames som en godkänd ras. Den hade då ett annat utseende än dagens moderna siameser. Efter en period med matadoravel, det vill säga överutnyttjande av vissa hanar, uppstod problem med defekter och andra försämringar i kvaliteten. Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK, startade därför ett målmedvetet arbete för att få ordning på uppfödningen av siameser.

Med tiden ledde aveln till att siameserna fick ett alltmer säreget utseende och idag känner vi igen dem på deras smala, nästan magra kroppar, långa ben, halsar, svansar och stora, snedställda öron. Även om detta moderna utseende skiljer sig ganska drastiskt från hur siamesen såg ut från början, är det denna standard som klassas som siames enligt SVERAK och många andra stambokförare.

Siames
Dagens moderna siameser enligt bland annat kattförbundet SVERAK, har ett utseende som skiljer sig ganska drastiskt från hur siameser såg ut från början. Foto: Heikki Siltala, catza.net

Från att ha varit Sveriges populäraste raskatt på 1950-talet, ligger siamesen numera långt ner på topplistan. Beror det kanske på att aveln gått för långt?

– Ja, det tror jag, säger Linda Sannlycke och lyfter upp en av sina nyinköpta siameser i famnen – en modern, lilamaskad amerikansk variant.

– Jag är inte glad över hur den moderna svenska siamesen har utvecklats, både med tanke på utseendet och hälsan. Den har ett extremt utseende och får lättare sjukdomar.

Vad är en klassisk siames?

Den variant som en del väljer att kalla för ”klassisk siames” har utvecklats parallellt med den moderna siamesen. Båda har alltså samma ursprung men har gradvis förändrats i olika riktningar på grund av olika ideal. Den ”klassiska siamesen”, som också går under namn som ”old-style”, ”traditionell”, ”moderate”, ”applehead”, ”wichianmat” med mera, är mer lik den ursprungliga siamesen med robustare kroppsbyggnad, rundare huvud och medelstora öron. Alltså mer som den såg ut när den första avelsstandarden för siameser bestämdes i Storbritannien 1892. Men eftersom den ”klassiska siamesen” inte lever upp till de krav som ställs på siameser enligt de flesta av dagens stambokförare, framför allt i Europa, kan den inte registreras som siames.

Siames
De första siameserna kom i slutet av 1700-talet med sjömän och kolonister från Thailand till England och USA. Foto: Frances Simpson (New York, Frederick A. Stokes Company, 1902)

Detta är något som har upprört många uppfödare. En av dessa är italienskan Katja Lembo som under många år kämpat för att den ”klassiska siamesen” ska få en egen rasstandard. En kamp som slutligen gav ett efterlängtat genombrott den 30 september 2017. Från denna dag kan nämligen klassiska siameser registreras som ”thai” i det internationella raskattförbundet Fédération Internationale Féline, FIFe, och därmed även i SVERAK, som tillhör detta förbund.

Än så länge lyser thai-registreringarna med sin frånvaro i det svenska registret. Enligt stambokförare Cecilia Wennergren på SVERAK finns det bara ett par thaikatter i registret och det är kastrerade importer. Hon utgår därmed från att det inte finns någon uppfödning av denna ras i Sverige. Inte heller tror hon att uppfödningen kommer att öka nämnvärt, eftersom det är svårt att få tag på avelskatter.

Detta stämmer väl med Linda Sannlyckes erfarenheter. När hon för fem år sedan bestämde sig för att börja med uppfödning av ”klassiska siameser” – alltså den variant som numera registreras som thai – kunde hon inte hitta en enda uppfödare i Sverige.

– Jag hittade bara uppfödare av olika orientalblandraser och de saknade rena stamtavlor, så jag bestämde mig för att satsa på import istället.

Klassisk siames Thai
Den ”klassiska siamesen”, som nu kan registreras som thai hos SVERAK är mer lik den ursprungliga siamesen. Foto: Thanita Thapphasut

Det tog Linda några år att finna uppfödare utanför Sverige som hade fina katter och behandlade dem väl. Till slut kom hon i kontakt med en uppfödare utanför Seattle i USA som i sin tur rekommenderade en uppfödare i Tyskland. Hennes första ”klassiska siames” blev därför en brunmaskad hona som importerades från Tyskland.

– Sedan hittade jag fyra till i USA – en hane och tre honor. Det var en jätteinvestering, men de hade väldigt fina stamtavlor, så jag bestämde mig ändå för att importera och avla vidare på dem.

Motstånd och förnyelse

Att göra sig till pionjär inom kattuppfödning är ingen dans på rosor. När Linda Sannlycke försökte delta i diskussioner med andra uppfödare på nätet fick hon inget positivt gensvar och oftast inga svar alls.

– Det är ju bara orientalsiameser som betraktas som riktiga siameser i Sverige, så många uppfödare blev väldigt irriterade när jag började tala om ”klassiska siameser”. Därför blev det svårt för mig att utbyta tankar och erfarenheter med andra uppfödare.

Motgångarna fick Linda Sannlycke att ta ett drastiskt beslut: Hon skulle sluta med uppfödning av ”klassiska siameser”, numera thai, och börja föda upp moderna siameser istället. Men hon skulle satsa på den amerikanska varianten istället för den svenska.

– Den amerikanska linjen ligger lite mitt emellan svensk siames och thai, förklarar hon.

Jag kastar ett öga på två månader gamla Little Miss Poppy som ligger hopkrupen i soffan och sover. Hon ser så liten och mager ut, men det är väl så den amerikanska siamesen ska se ut – alltså inte fullt så extrem som den svenska men inte heller så mjukt robust som thai.

Amerikansk siames
Den amerikanska varianten av moderna siameser ligger lite mitt emellan svensk siames och thai – här Little Miss Poppy som sover tryggt i soffan. Foto: Jessika Nord

Linda Sannlycke berättar hur svårt det är att hitta uppfödare som är seriösa.

– Jag har sett så mycket hemskt där man förvarar avelsdjuren i burar och levererar dem i dåligt skick. Tyvärr finns det många uppfödare som låter pengarna gå före hälsan, säger hon och förtydligar:

– Med tanke på hur kostsamt det är att bygga upp den här typen av verksamhet, väljer en del att bara inrikta sig på produktion av så många kattungar som möjligt och det medför stora hälsorisker.

Det syns en strimma av upprördhet i hennes ögon – man förstår att hon är en sann djurvän som gör allt för sina katter.

Hur ser då framtiden ut? Håller Linda Sannlycke dörren på glänt för uppfödning av thai, nu när den blivit erkänd som ras i Europa?

– Visst ser framtiden ljusare ut. Många köpare hör av sig för att höra om jag fortfarande har den klassiska varianten till försäljning. Det tyder på ett gryende intresse för thai, men just nu har jag fullt upp med mina nya amerikanska siameser.


Gunilla Ekberg: ”Jag tar en dag i taget”

Linda känner bara till en annan uppfödare av thai i Sverige. Hon heter Gunilla Ekberg och bedriver hunduppfödning som hobby i sitt hem utanför Arboga. 

Även Gunillas intresse för siameser väcktes i unga år.

– Jag besökte en gammelmoster som hade en siames och blev väldigt förtjust. Men sedan började rasen utvecklas i fel riktning och jag kände att det inte alls var en sådan katt jag ville ha.

Det var först för tre år sedan Gunilla upptäckte att det fanns uppfödare av denna gamla typ av siames. Hon kontaktade då en uppfödare i England och det dröjde inte länge förrän hon åkte över och hämtade en honkatt. Sedan tog hon kontakt med en uppfödare i Holland och åkte dit för att para sin hona med en av deras hanar. Resultat: fyra söta siamespojkar. 

Gunilla bekräftar att det det finns en stark motvilja i Sverige mot att betrakta thai som en variant av siames, men hon tycker det är viktigt att stå på sig och påpeka att den faktiskt är så. 

– Det har varit mycket svårt att få thai godkänd som ras i Sverige. Genom mina kontakter i Europa har jag fått veta att Sverige var det enda land som röstade emot att thai skulle utredas för att få en egen rasstandard. Men det spelar mindre roll för min del, eftersom mina katter är registrerade i The International Cat Association, TICA. 

Går det att fortsätta med uppfödningen, även om det antagligen inte finns någon annan uppfödare av klassiska siameser i Sverige?

– Min erfarenhet från hunduppfödning gör att jag känner mig ganska lugn. I början av 1990-talet satsade jag på hundrasen Australian Shepherd som då inte var godkänd i Sverige. Nu är det Sveriges tredje största brukshundsras. Visst, det tog några år innan rasen blev erkänd, men det blev ändå så till sist. Därför är jag inte orolig utan tar en dag i taget. 


Intressanta fakta

  • Siameskatten härstammar från Siam (Thailand) och omnämns i skrifter från 1300-talet.
  • I slutet av 1700-talet kom de första siameserna med sjömän och kolonister till England och USA.
  • Siamese Cat Club grundades i England år 1901.
  • De första siameserna kom till Sverige i början av 1900-talet.
  • År 1990 godkände World Cat Federation, WCF, den klassiska siamesen som en egen ras under namnet Thai.
  • År 2009 gjorde TICA detsamma, men inte förrän 2017 godkändes Thai av FIFe och SVERAK.

Jessika Nord

Frilansjournalist och redaktör med akademiska examina i journalistik och ekonomi. Skriver om allt från forskning och innovationer till näringslivsprofiler och viktiga händelser i omvärlden. Även erfarenhet av arbete som redaktör för webbplatser och företagstidningar. Har F-skattsedel genom NORDONLINE och har nyligen startat bokförlaget Divinamedia Publishing. Läs mer: https://www.linkedin.com/in/jessikanord/