Så vet du att du har nått perimenopausen

Så Vet Du Att Du Har Nått Perimenopausen

Svettig, sömnlös och runt 40?Det kan vara perimenopausen som spökar. Cirka åttio procent av alla kvinnor går igenom denna fas.

– Det är helt normalt och inget att vara rädd för, säger Katarina Wilk, som skrivit boken ”Perimenopower – Hitta din superkraft när hormonerna svänger”.

Katarina Wilk, 50, var övertygad om att hon fått en allvarlig sjukdom när hon i 40-årsåldern drabbades av svåra sömnproblem och vallningar.

– Symptomen liknar dem som kvinnor i 50-årsåldern får när de kommer in i klimakteriet, men jag var ju fortfarande så ung, säger hon.

Katarina berättar om sina väninnor i 40-45-årsåldern som också levde med nattliga svettningar, trötthet och nedstämdhet utan att få hjälp.

– Det här är tyvärr okänd mark för läkarna. De ville ge mig antidepressiv medicin och sömntabletter för mina besvär, säger hon.

Katarina Wilk, har skrivit boken ”Perimenopower – Hitta din superkraft när hormonerna svänger” och gynekologen Evelina Sande Idenfeldt, har faktagranskat den.

För att hjälpa kvinnor att förstå att de ”klimakteriebesvär” de drabbas av trots att de fortfarande är i fertil ålder inte är farliga beslutade hon sig för att skriva en handbok om det hon kallar perimenopausen.

– Det är perioden innan mensen upphör och den kan komma redan i 35+-årsåldern, säger hon.

Symptomen med vallningar, oro och ångest går att lindra.

– Med sömn, bra mat och träning kommer man långt, säger hon.

Gynekologen Evelina Sande Idenfeldt, som faktagranskat boken, träffar dagligen kvinnor med klimakterieliknande symptom.

– Kvinnorna blir väldigt förvånade när jag förklarar att deras besvär är helt normala, säger hon.

Både Evelina och Katarina är bekymrade över det stigma som finns runt kvinnors åldrande.

– Klimakteriet har en negativ klang och det är därför jag uppfunnit ett nytt ord som inte känns så laddat och som yngre kvinnor kan relatera till, säger Katarina.

För att hylla åldrandet och göra det lite mindre osexigt att bli äldre, har hon valt att kalla boken för ”perimenopower”.

– Därför att vi kvinnor har så mycket power i oss under perimenopausen, den är bara lite dold.

FAKTA: Katarina Wilk

Namn: Katarina Wilk.

Familj: Två vuxna barn, 17 och 19.

Bor: Stockholm.

Gör: Författare, hälso- och medicinjournalist.

Har skrivit boken: ”Perimenopower – Hitta din superkraft när hormonerna svänger” (Ehrlin Publishing).

LÄS MER

Tecken på att du är i perimenopausen

  • Oregelbunden mens 
Ovanligt stora blödningar eller stänkblödningar 
Sömnlöshet 
Viktuppgång 
Vallningar, nattsvettningar
Hjärtklappning
Humörsvängningar
Huvudvärk
Urinträngning 
Torra slemhinnor 
Minskad sexlust
Led- och muskelvärk
Trötthet
Ångest, depression och panikattacker 

Så kan du mildra besvären:

Sömn – se till att sova ordentligt, ha ett svalt och skönt sovrum och ett täcke som inte är för varmt. Testa melatonin. Undvik koffein.

Träning – rena mirakelmedicinen, det räcker med att ta en promenad då och då för att minska symptomen.

Bra mat – gärna medelhavskost, vegetarisk mat kan minska symptomen.

Komplettera med vitaminer och mineraler:

B6 – har stor betydelse för nervernas funktion. Behövs för att cellerna i hjärnan ska fungera normalt. För lite intag av B6 kan leda till nedstämdhet. Finns bland annat i spannmål, potatis och bär.

B12 – behövs för cellernas ämnesomsättning och bildning av blodkroppar men sägs också ha en viktig funktion för nervsystemet. Brist på B 12 kan öka risken för depression. Vitaminet finns i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

C-vitamin – är en antioxidant som hjälper oss att hålla oss friska. Finns i de flesta grönsaker, bär och frukter.

D-vitamin – för att stärka skelett, tänder och immunsystem. Det påverkar också vårt humör. Vi får i oss det genom solen och mat, som till exempel fisk, mjölkprodukter och ägg. 

Järn – transporterar bland annat syre från lungorna till vävnaderna. Finns i bland annat kött, inälvsmat, baljväxter, bananer, spenat och broccoli.

Magnesium – behövs bland annat för normal nerv- och muskelfunktion. Hittar man i till exempelvis baljväxter, bladgrönsaker, fullkorn, kött och fisk. 

Tillägg av östrogen/progesteron.

Källa: ”Perimenopower – Hitta din superkraft när hormonerna svänger”

Fakta perimenopausen

Perimenopaus är perioden innan mensen upphör. Vissa kvinnor hamnar i perimenopausen redan i 35-årsåldern men vanligt är att drabbas i 40-45-årsåldern. Symptomen, bland annat sömnlöshet, viktuppgång, vallningar, oro och ångest, kan hålla i sig tills man är i det som kallas menopaus – alltså att mensen upphör.