Så vet du om din oro och ångest är normal eller en diagnos

Så Vet Du Om Din Oro Och ångest är Normal Eller En Diagnos

Oroar du dig jämt och är spänd? Kan du aldrig riktigt koppla av, känner dig trött och har sömnproblem? Då kanske du lider av GAD, generaliserat ångestsyndrom, ett ångesttillstånd som drygt en halv miljon svenskar är drabbade av. Många plågas av överdriven oro och ångest utan att förstå att det handlar om GAD – och att det finns hjälp att få.

Men hur ska man då veta om det är normal oro eller om det rör sig om generaliserat ångestsyndrom

– När oron tar över och inkräktar på vardagen betraktas det som GAD. Syndromet kännetecknas av att oron”hoppar runt” mellan olika områden i livet, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet. Han är också psykoterapeut med KBT-inriktning och psykolog.

– Den som har generaliserad ångeststörning är orolig för allt möjligt och inte enbart för en enda sak som exempelvis hälsan.

Illustration av kvinna med ångest
Ångest och oro hela tiden, för i princip allt kännetecknar GAD (Generaliserat Ångestsyndrom).

Tankar som ”tänk om mitt barn dör i trafiken?”, ”vad tycker mina arbetskolleger egentligen om mig?” och ”hur ska jag klara ekonomin nästa månad?” gnager konstant. Katastrofala ”tänk om”- tankar har tagit över och man har ofta också svårt för att fatta beslut.

Lite oro behöver inte vara dåligt

Oro i sig är inget sjukligt. Vi är alla oroliga då och då. Det är en del av hur människan fungerar.

Att vara lite orolig till naturen behöver inte heller vara något dåligt.

– Den som är mer försiktig av sig råkar som regel inte lika ofta illa ut som den som orädd och impulsiv.

Under stressade perioder är det normalt att bli mer orolig för smått som stort.

Det är när oron går överstyr och blir till en konstant plåga som man kan tala om generaliserat ångestsyndrom. Ångest i form av klump i magen, tryck över bröstet, yrsel, sömnstörningar och muskelspänningar är typiska symtom på GAD.

Inte sällan oroar sig den drabbade för saker som vi andra tycker är petitesser.

– Man fokuserar på mindre saker för att hålla det riktigt obehagliga borta, säger Gerhard Andersson.

 Med i bilden finns nästan alltid depression som ger ångest. Det kan vara ångest för hur livet har blivit, men det klarar man inte av att tänka på. Istället fokuseras oron på konkreta saker som ligger närmare i tid.

 Oron fungerar som ett sätt att försöka kontrollera skeenden och händelser. Det blir som ett slags magiskt tänkande.

– Den som går och är orolig för att ens barn ska dö, kanske istället tänker ”tänk om hon krockar!” och ringer och kollar hela tiden. 

Om inget händer resonerar den som har GAD ”då har oron inte varit så dum ändå”.

Vad är det som händer rent kemiskt i hjärnan när oro slår till? Och hos dem som har GAD?

– Det är en svår fråga. Eftersom oro är mångfacetterat kan dels områden i hjärnan som har med tänkande att göra aktiveras men även känslocentrum.

 Förnuftsmässigt förstår den som har generellt ångestsyndrom att det inte är så, men känslan – och förmågan – att ändra sitt beteende är en annan sak.

– Oron och ”tänk om”-tankarna sker per automatik.

Illustration av en man som oroar sig
När tankar och känslor tar över totalt tystar förnuftet blir det svårt att nagivera i vardagen. Med rätt hjälp kan den som lider av GAD få god ordning på sin tillvaro.

Medvetenhet första steget till att bli bättre

Genom att man blir medveten och ändrar sina negativa tankemönster går det att bli bra, eller åtminstone bättre.

Många GAD-drabbade lider i flera år, kanske ett helt liv, utan att det vet om att de har den här störningen – och att det finns effektiv hjälp att få.

– Vi har gjort studier i generellt ångestsyndrom och hur det bäst behandlas, säger Gerhard Andersson.

– Somliga blir bra av enbart antidepressiv medicin, andra mår bäst av en kombination av KBT-terapi och läkemedel medan det kan räcka med terapi för en del.

Gerhard Andersson har tillsammans med kolleger utvecklat ett program för KBT-terapi via nätet.

Vem passar den här typen av behandling för?

– Det är individuellt hur man fungerar och vilken typ av terapi som passar en. Men för många kan KBT-terapi via nätet vara lika effektivt som när man träffar sin terapeut.

Den som vill ha hjälp på det här viset får fylla i ett formulär med frågor. Utifrån svaren bedömer psykologer vilken typ av diagnos man har och om KBT via nätet kan vara aktuellt. Behandlingen går ut på att hitta dolda tankemönster och att få hjärnan att tänka i andra banor.

– En person kan ha flera diagnoser, kanske är depression ett större problem än GAD. Då får man angripa depressionen först, förklarar Gerhard Andersson.

– Somliga måste inse att ”jag kan kanske aldrig bli en sådan person som aldrig oroar mig. Jag får leva med en viss ångest” – att lära sig att acceptera det och att förstå att ångesten inte är farlig,

För att nå dit behövs det redskap att hantera oron och ångesten; att lära sig att handskas med sådana katastroftankar.

– Med hjälp och övning går de att hålla i schack. Mikropauser – då man stannar upp, tar ett djupt andetag, tänker ”slappna av” och sedan går vidare med det man höll på med – är bra mot det lidande som GAD orsakar.

FAKTA: GAD

GAD/Generaliserat ångestsyndrom(Generalized Anxiety Disorder) – innebär en ständig påträngande ångest och oro – för både små och stora händelser. Det rör sig om 3-4% av befolkningen som verkligen har GAD.

Det är inte ovanligt att den som har GAD även lider av nedstämdhet, depression och ångest. GAD har räknats som en diagnos sedan 1980. Forskning visar att GAD är vanligare hos kvinnor än hos män. Exakt varför det är så vet man inte. Det finns en viss ärftlighet och GAD kan utlösas, eller förvärras, av trauman som skilsmässa och dödsfall. Behandling: KBT- kognitiv beteendeterapi kan ändra negativa tankemönster, det får tankarna att byta spår.

Lider du av GAD eller är du bara ”vardagsorolig”?

Har du under flera dagar i rad under det senaste halvåret upplevt några av följande symtom?

  • Rastlöshet?
  • Lätt uttröttad?
  • Svårt att koncentrera dig och ”kör fast” i dina tankar?
  • Lättirriterad?
  • Muskelspänningar?
  • Sömnstörningar?

Resultat: Svarar du ja på minst tre av frågorna är det möjligt att du lider av GAD. Ta kontakt din läkare för att få rätt behandling, eller sök hjälp genom privatpraktiserande KBT-terapeuter.

Bot mot GAD och vardags-oro

Psykologiprofessorn Gerhard Anderssons bästa råd:

Lär dig att slappna av! – genom att öva avspänning varje dag kan du så småningom använda dig av tekniken också i vardagssituationer. En snabbavspänning kan då stoppa händelseförloppet i hjärnan och kroppen.

Automatiska invanda tankemönster och kroppsreaktioner bryts.

Gå på massage, yoga eller meditation – all sorts avkoppling har positiv effekt på oro.

Boka in orostid -skriv in 30-60 minuter  i din kalender då du ska tänka på allt det hemska som oroar dig. På så vis flyter det inte ut i hela vardagen. När man väl sätter sig ner och aktivt och ska tänka på allt som man är rädd för kan det minska oroskänslorna. är det ofta inte lika lätt.

Välj ut orosfria zoner – det kan vara sovrummet, badrummet eller en fåtölj på kontoret. Bestäm dig för att du inte får tänka på något som helst otäckt när du är på just de platserna.

Försök att ta till vara och uppskatta de små stunderna i vardagen – njut av en god måltid och koncentrera dig på smaker, dofter och konsistens. Lyssna på musik som du tycker om. Fokusera på de olika instrumenten. Våga släppa oron en liten stund i taget, stunder som med övning blir längre och längre.

Rör på dig dagligen – motion sätter fart på ”må bra”-hormonerna som lugnar oss och ger en känsla av tillfredsställelse.