Samantha Fox: ”Det var en mansvärld jag levde i”

Samantha Fox: ”Det Var En Mansvärld Jag Levde I”

För över trettio år sedan sålde hon miljontals album och var en av Englands mest fotograferade celebriteter. Och än är hon aktuell. Journalisten Helen Bjurberg stämde träff glamourmodellen och sångerskan Samantha Fox i samband med utgivningen av hennes biografi.

Foto ovan: Badgreebs Records / Flickr

Vi har stämt träff på Waltham Abbey Marriott Hotel i Londonförorten Essex. Det är tisdag förmiddag och vi har tagit oss med tunnelbana och buss genom ett blåsigt och regngrått London och just kommit fram när Samantha Fox taxi kör upp framför entrén. Trots att det gått drygt trettio år sedan hennes storhetstid blir det omedelbart tydligt att hon fortfarande väcker uppmärksamhet i hemlandet. Gästerna i den överfulla hotellobbyn vänder sig om, en efter en, för att följa 80-talsstjärnans steg uppför trapporna till inomhusbalkongen vi bokat för dagens intervju och fotografering. Samantha Fox verkar inte ha något emot att synas. Hon skrattar och gestikulerar och är en sådan där person som, trots ynka 155 centimeter i strumplästen, har förmågan att fylla ett helt rum – fast på ett trevligt sätt.  

Rolig är hon också. Vi hinner inte ens hälsa klart på henne och hennes norska flickvän Linda innan hon drar in oss i en livlig och fnittrig diskussion om hur många kindpussar som egentligen är korrekt enligt brittisk, norsk och svensk sed. 

Samantha fox när hon uppträder i urringad top
”När jag slog igenom som sångerska försökte jag bryta med min tidigare modellkarriär, det funkade bra överallt utom i Sverige där man köpte in gamla bilder och la på omslaget” säger Samantha Fox. Foto: Elena Fontana / Wikimedia

Det är lätt att tycka om henne, den jordnära arbetarklasstjejen som vid 16-års ålder slog igenom och gjorde kometkarriär, först som glamourmodell och sedan som popstjärna med bland annat miljonsäljande dunderhiten Touch me. De flesta svenskar födda före 1980 minns henne väl. Inte minst för att hennes halvnakna kropp prydde nästan varenda nummer av den populära musiktidningen Okej under flera år. 

– När jag slog igenom som sångerska försökte jag bryta med min tidigare modellkarriär, det funkade bra överallt utom i Sverige där man köpte in gamla bilder och la på omslaget, säger Samantha Fox och skrattar. 

Tiderna var annorlunda då, på det glada och frigjorda 80-talet passerade topplessbilder på vanliga tidningsomslag i Sverige utan att någon höjde nämnvärt på ögonbrynen. Toppless eller ej, svenskarna älskade Samantha Fox. Jag kan inte låta bli att fråga om kärleken någonsin var besvarad? 

Hon lyser upp och utbrister: 

– Om! Mitt kärleksförhållande med Sverige började i och med Solstollarna 1987 och har bestått sedan dess, säger hon och beskriver stolt sin medverkan i det udda barnprogrammet. Och vem minns inte hur hon gjorde entré i en helikopter och fick i princip ett helt avsnitt för sig själv? 

Längre än så hinner vi inte intervjun innan Samantha Fox plötsligt undrar om det möjligtvis skulle gå bra att skifta och ta fotograferingen först istället. Den nyligen gjorda ögonoperationen som ska göra så att hon slipper linser framöver gör att ögonen fortfarande tåras på henne och hon är rädd att makeupen blir förstörd om vi väntar för länge, förklarar hon.  

Det är inget problem att ändra om i schemat. Medan vi riggar lamporna hittar Samantha Fox en stökig skrubb att byta om i och snart är plåtningen igång. 

Trots att modellkarriären ligger långt tillbaka i tiden visar det sig snart att hon fortfarande är ett proffs framför kameran. Poserna sitter som gjutna och både kameran och fotografen älskar henne. Hon skojar om sitt dekolletage och det märks att hon trivs med sin kropp och inte är blyg för att använda den. Under hennes glansdagar var hon ju också en av världens största sexsymboler och många mäns våta dröm men efter ett antal förhållanden med både halv- och helkända karlar, bland annat Kiss-medlemmen Paul Stanley, kom hon till slut ironiskt nog ut som gay.  

Positiv trots motgångar

När plåtningen är klar häller hon upp ett glas vatten, slår sig ner i den orangea loungesoffan och byter snabbt fokus till intervjun. Hon lyssnar noga, tänker igenom sina svar och kontrollerar att jag förstått henne rätt. Efteråt vill hon läsa texten. Hon är perfektionist, berättar hon, och så vill hon undvika att hon utmålas som något hon inte är. Det är inte konstigt. Hon har blivit blåst mer än en gång i sitt liv. Journalister, fotografer och medarbetare har stått på rad för att lura henne på avtal och pengar. Själv säger hon att hon antagligen inte råkat mer illa ut än andra, men att det lätt ser så ut när det handlar om nakenbilder och stora summor pengar. Och när allt till slut blir samlat i bokform. 

Samantha fox vid en boksignering
I biografin ”Min Berättelse” berättar hon sin version av henens förflutna. Foto: Josephine S / Flickr

I biografin Samantha Fox – Min berättelse (Forum), skriven med svenska författarparet Leif Eriksson och Martin Svensson har hon äntligen fått upprättelse för mycket av det som hänt. För första gången har hon inte bara kunnat sammanfatta en karriär som hon är stolt och tacksam över, hon har också fått chansen att berätta sin version av alla de historier som bara andra uttalat sig om tidigare. 

Ärligt och öppet delar hon med sig av otrohetsaffärer, rättegångar och svek, hur hennes stora barndomsidol David Cassidy ofredade henne på en toalett och hur hennes egen pappa tillika manager skingrade pengar från hennes bolag, men även gjorde värre saker.  

Efter en misshandel så allvarlig att hon höll på att stryka med avskedade hon honom slutligen från manageruppdraget och bröt kontakten. Efteråt har hon förstått att beteendet var ett resultat, inte bara av hans grava drogmissbruk, utan också en miserabel barndom med en psykiskt sjuk mamma och en alkoholiserad pappa. Trots förståelsen gick relationen aldrig att laga och idag är han borta.  

Själv har hon gått vidare och förlåtit både honom och de flesta andra människor som gjort henne illa genom åren. En medfödd positiv inställning till livet och en stark gudstro har hjälpt henne med det. Men hennes erfarenheter har gjort henne lite försiktigare, både med vad hon ger sig in på men också vilka hon väljer att ha i sin närhet. Hennes mamma är en av dem. Hon talar varmt om kvinnan som fött henne och stått vid hennes sida i vått och torrt. 

– Hon är och kommer alltid vara min klippa, säger hon med en leende och lutar sig tillbaka. 

Överlag känns hon harmonisk och tillfreds, den lite mognare Samantha Fox. Hon är lycklig över boken, som sålts i rekordmånga exemplar i Storbritannien och nu ska ut i övriga världen. Hon talar också med glädje och stolthet om sitt liv och sin karriär. Fick hon chansen att leva om det igen skulle hon inte ändra mycket. Möjligtvis skulle hon försöka vara lite tuffare.  

– Det var mycket av en mansvärld jag levde och verkade i, jag gjorde ändå mitt bästa, men det krävdes så mycket kraft för att förändra det, säger hon och plötsligt syns ett uns av vemod i de glittrande ögonen. Men lika snabbt som det sorgsna fragmentet dök upp är det borta och snart ler hon stort och varmt igen. En stund senare dyker vemodet upp igen. Det är när hon nämner Myra Stratton, hennes partner och manager under sexton år, som gick bort i bröstcancer 2015. Förlusten tog hårt på Samantha Fox och sorgen var svår att ta sig igenom, men med nya kärleken Linda vid sin sida känns livet ljust igen. 

Har ingen åldersnoja

– Är det varmt här inne eller är det min ålder, frågar hon plötsligt och fläktar med sin tröja för att släppa in lite luft. Kommentaren gör mig påmind om att jag måste fråga hur det känns för en kvinna som levt större delen av sitt liv på sitt utseende att åldras? 

– Jag har verkligen inget problem med det. Man kan fortfarande vara vacker när man blir gammal, och jag försöker ta hand om mig så gott jag kan genom att träna, äta bra och dricka massor av vatten, säger hon och förklarar samtidigt att hon inte dömer kvinnor som opererar sig och använder botox och fillers, även om hon själv föredrar att åldras naturligt.  

– Jag verkar ha ärvt min mammas gener, hon är över sjuttio och jättevacker fortfarande, så jag känner mig lugn. 

Hon hänger fortfarande kvar i musikbranschen, skriver musik, sjunger och uppträder över hela världen. Det senaste albumet Forever är snart klart, och efter det kommer ytterligare ett, med bara rockmusik. Vad som händer sedan får hon se. Men hon ser ljust på framtiden, vad den än har att erbjuda. 

LP omslag "I wanna have some fun"
Samantha Fox har inga planer på att lägga musiken på hyllan än. Foto: Badgreebs Records / Flickr

– Det finns gott om planer, säger hon och avslöjar att hon gärna skulle vilja skriva ännu en bok, men även har funderat på att starta en modellagentur. Troligast är dock att hon fortsätter med musiken, men kanske på ett nytt sätt. 

– Jag skulle gärna sätta ihop ett pojkband i stil med Backstreet boys eller New kids on the block och förse dem med musik. 80- och 90-talsmusiken är ju på väg tillbaka, och det är den musik jag kan och gillar allra bäst, så det vore en dröm att fortsätta producera, fast åt någon annan, konstaterar hon.  

Men vill hon verkligen inte fortsätta stå där på scenen själv då? 

– Jag kan ju inte gärna åka land och rike runt och sjunga Touch me när jag är åttio, eller hur? säger hon med ett gapskratt.  

Men faktum är att jag inte är helt säker på att svaret på den frågan är nej. 

Faktaruta

Namn: Samantha Fox 

Ålder: 53 år 

Familj: Flickvännen Linda, Lindas söner Noah och Adam och tre katter. 

Gör: Sångerska och musikproducent 

4 x senast jag … 

… skrattade: Det var häromkvällen i studion när min producent och röstcoach skulle förklara hur han ville att jag skulle sjunga ett parti. Han fick anstränga sig för att komma upp i rätt ton, och när han tog i så mycket så råkade han släppa sig. Eftersom han hade hörlurar på sig så hörde han det inte själv, men jag fick mig ett gott skratt. 

… grät: Förra veckan när jag och min mamma var och åt brunch stod det en skylt på caféet att änkor eller änklingar bara behövde betala halva priset för en måltid, och så satt det en massa ensamma människor och åt. Då började både jag och min mamma gråta. Jag är känslig, och kan börja gråta bara jag ser en skruttig, gammal dam ta sig över vägen i regnet med en tung kasse från affären.  

… skämdes: Jag är så klumpig så jag får alltid skämmas, bland annat på min senaste spelning. Då snubblade jag över monitorn på scenen och föll. Jag försökte få det att se ut som att jag låg där och poserade men jag vet inte hur många som gick på det. 

… dansade: Det var på Alla hjärtans dag, när jag och Linda åkte till Brighton och firade med middag, vin och lite dans.  

4 artister som gjort skillnad för mig 

Debbie Harry. Hon är en cool sångerska som jag alltid sett upp till som yngre. Jag har alltid gillat hennes stil, musik och attityd. 

David Bowie. Han var en annorlunda, fantastisk artist som hela tiden var före sin tid. Även om han är borta kommer hans musik förevigt leva kvar. 

Fleetwood Mac. Mitt favoritband, som jag sett säkert tio, elva gånger live. Mina föräldrar spelade ofta deras plattor när jag var liten. 

Donna Summer. Love to love you baby var den första skivan jag köpte och på alla partyn i högstadiet spelade vi alltid Donna Summer. Det var också hon som inspirerade mig till stönen i början av Touch me. 

Till sist tänker Helén …

Att det var skönt att Samantha var så lättsam och okomplicerad! Jag var sjukt nervös innan, både över min ringrostiga engelska och för att jag hade läst att hon en gång rest sig och gått ifrån en intervju, när journalisten inte varit tillräckligt påläst. Men hon var ingen diva, utan satt snällt kvar hela intervjun utan att låtsas om mina felsägningar. Förutom de som ingen av oss kunde låta bli att gapskratta över.  

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.