Sexologen: Så här får du ett bra sexliv länge

Sexologen: Så Här Får Du Ett Bra Sexliv Länge

Fler kvinnor än någonsin över 60 är sexuellt aktiva och nöjda med sitt sexliv. Men ibland dyker det upp problem som dämpar lusten. Sexologen Suzann Larsdotter förklarar vad som händer och vad du kan göra åt det.

Forskningen om seniorers sexualitet i Sverige är ganska begränsad. Men den så kallade H70-studien, där äldres hälsa och livsvillkor kartlagts sedan 1971, visar tydligt att svenskarna har sex allt längre upp i livet och att kvaliteten på deras sexliv förbättrats.

– I dag har 62 procent av kvinnorna och 71 procent av männen en hög tillfredsställelse, mot 41 respektive 58 procent på 70-talet. Det har alltså skett en ökning, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Utvecklingen beror delvis på att vi är friskare högre upp i åldrarna, delvis på att seniorsex blivit allt mindre tabubelagt.

– Dagens äldre har en annan syn på sexualitet än vad man hade på 70-talet. Man pratar mer öppet om sexuella problem och det finns fler lösningar än tidigare.

Så långt är allt positivt, menar Suzann Larsdotter. Men äldre kvinnor har fortfarande mindre sex än äldre män och är heller inte lika nöjda. Vad det beror på kan diskuteras, men en orsak kan vara att kvinnor är mer benägna till depression än män.

– Minskad sexlust är en vanlig biverkning både av själva sjukdomen och de vanligaste antidepressiva läkemedlen.

Sexuella problem som främst har psykologiska orsaker kan man få hjälp med hos till exempel en psykolog, sexolog eller samtalsterapeut. Det finns också olika praktiska metoder för att hitta tillbaka till lust och närhet, som sensualitetsövningar och närhetsträning.

I klimakteriet kan sexlusten tillfälligt minska på grund av att man svettas, sover dåligt och känner sig olustig i största allmänhet. Torrhet och sköra slemhinnor kan också ställa till det. Men det betyder absolut inte att det är slut med sexet.

– Förmågan att bli våt när man är upphetsad är densamma som tidigare. Det kan ta lite längre tid att tända men ju mer man håller i gång ”systemet”, desto lättare går det. Därför är det bra att onanera eller ha sex regelbundet. Skaffa gärna en sexleksak, säger Suzann Larsdotter.

Ju mer man ”håller igång systemet” desto lättare går det att tända så ha gärna sex regelbundet eller skaffa en sexleksak, säger Suzann Larsdotter.

När vi åldras minskar blodcirkulationen och huden blir tunnare, torrare och mindre elastisk. Det gäller även huden vid könsorganen. För att få samma stimulans som förr kan man därför behöva ta i lite mer.

Det mesta som är bra för hälsan generellt är också bra för sexlivet, som att motionera, äta nyttigt, hålla normalvikt och dricka måttligt med alkohol.

– Man ska tänka på hälsan så gott man kan. För sexets skull är det också bra att inte röka eftersom rökning försämrar blodcirkulationen, säger Suzann Larsdotter.

Sexualiteten ser inte likadan ut hela livet. Hos många minskar sexlusten gradvis, men många får också ett mer helt sexliv som omfattar hela kroppen.

– Med stigande ålder kan det vara så att man njuter av sex i ett bredare perspektiv. Man vidgar sin sexuella repertoar till att omfatta fler handlingar och ser bortanför penetrationen. Det kan vara väldigt positivt och gynna både kvinnor och män.

Enligt Suzann Larsdotter upphör mångas sexliv sorgligt nog i och med att mannen får erektionsproblem. Men så behöver det inte vara.

– Det finns ju andra sätt att njuta än genom en erigerad penis. För kvinnor är det större chans att få orgasm vid direkt klitorisstimulering än vid penis i slida. Och även om mannen inte får full erektion kan han fortfarande njuta av att få sin penis berörd. 

Att behålla ett bra sexliv länge handlar till stor del om att kunna hantera förändringar. Man kanske måste anpassa sig till nya förutsättningar på grund av funktionshinder eller andra begränsningar.

– Många sjukdomar och mediciner påverkar även det sexuella. Men det finns mycket hjälp att få och man ska absolut inte skämmas för att ta upp frågor om sexualitet med vården, säger Suzann Larsdotter.


FAKTA:

Torr och skör

I samband med klimakteriet minskar kroppens produktion av könshormonet östrogen kraftigt. Det gör att vävnaderna i slidan blir tunnare och torrare, vilket kan leda till smärta, sveda och klåda. Slemhinnan blir också mer mottaglig för bakterier på grund av höjt PH-värde vilket gör att man lättare får underlivsinfektioner.

Det är inte bara klimakteriet som påverkar östrogennivåerna och underlivet. Strålning/cellgiftsbehandling för underlivscancer, bortopererade äggstockar eller behandling med antiöstrogen vid bröstcancer kan också leda till torr- och skörhet.


Behandla och vårda

Lokal östrogenbehandling. Om du har problem med torrhet, sveda och smärta kan lokal östrogenbehandling göra stor skillnad. Att behandlingen är lokal innebär att östrogenet bara stärker slemhinnan i underlivet och inte påverkar resten av kroppen. Eftersom mängden östrogen då är mycket liten är behandlingen riskfri.
Östrogenbehandling i slidan kan bestå av kräm, en mjuk vaginalring eller slidtabletter (vagitorier). Många av medlen kan köpas receptfritt på apoteket.

Fuktgel och fuktkräm. Vid lindrigare besvär kan man använda hormonfria vaginala fuktighetsmedel, till exempel Vagisan, Replens, Repadina med flera.

Glidmedel. Kan köpas på vilket apotek som helst och används vid samlag eller onani. Glidmedlet ger en skönare känsla och fuktar slidan. Det finns många olika sorter, så det är bara att prova sig fram till det man gillar bäst. Glidmedlet förs in i slidan eller smörjs på penisen eller en sexleksak.

Hygien. Tvätta inte underlivet mer än en gång om dagen. Smörj gärna in med lite barnolja, intimolja eller neutral olja från livsmedelsbutiken innan du sköljer underlivet. Undvik tvål eftersom tvål är uttorkande.

Regelbundna kontroller. Gå gärna till barnmorska eller gynekolog för att kolla att allt ser ut som det ska. Passa också på att ställa frågor.