”Skräddarsydda bakterier kan bota sjukdomar”

”Skräddarsydda Bakterier Kan Bota Sjukdomar”

Kapslar med skräddarsydda bakterier som skyddar mot autism, adhd, ångest, depression, alzheimer och parkinson kan snart vara verklighet. 

– Just nu är det en kapplöpning om vem som ska bli först med att lyckas isolera bakterier och förpacka dem i kapslar, säger Soki Choi, föreläsare, entreprenör och medicine doktor från Karolinska Institutet. 

Att det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och mag- och tarmbesvär är väl känt. 

Men nu har forskare även kunnat påvisa att det finns en koppling mellan bakterier och parkinson och alzheimer. 

– Det är helt nya rön och ses som ett paradigmskifte bland forskarna, säger Soki Choi, författare till boken ”Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”. 

Soki Choi är författaren till boken ”Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”. Foto: Stefan Tell / Bonnier Fakta

Framsteg i Parkinson-forskningen 

Fram tills nu har både alzheimer och parkinson varit stora frågetecken för den medicinska vetenskapen som ännu inte hittat något botemedel. 

Möss som fått avföring från parkinsonpatienter har börjat uppvisa parkinsonliknande symptom. 

– Tidigare har läkarna inte förstått varför parkinsonpatienter får mag- och tarmproblem, men nu har man insett att parkinson kanske till och med börjar i tarmen, säger Soki Choi. 

Obalans i bakteriefloran i tarmen tros vara upphov även till allergier, astma, artros, åderförkalkning, cancer, Crohns sjukdom, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, hudsjukdomar som psoriasis och eksem, IBS, MS, ledgångsreumatism samt ulcerös colit. 

Iranska forskare lät nyligen personer med svår alzheimer äta probiotika som bland annat finns i opastöriserad mjölk. Efter endast tolv veckor kunde man se en 30-procentig förbättring i patienternas kognitiva förmåga. 

– Det är förbluffande resultat, menar Soki Choi som sammanställt över 400 vetenskapliga studier som alla visar hur viktig en mångfald av bakterier i tarmfloran är för vårt fysiska men framför allt psykiska mående. 

– Tänk att i ett ynka gram bajs finns 100 miljarder bakterier, det vill säga fjorton gånger fler än jordens befolkning. Bakterier är en komponent som håller på att vända upp och ner på hela den medicinska världen. Vi är vana vid att sjukdomar styrs av gener och miljö men fler och fler forskare menar att vi nu måste stoppa in bakterierna i hälsoekvationen. Dessa små rackare är på god väg att omdefiniera hela synen på människan och vår hälsa. Vi bär på betydligt fler gener från bakterier än från våra föräldrar, säger Soki Choi. 

Omslag boken Kimchi och kombucha
Soki Choi bok handlar om den nya forskningen kring tarmbakterier. Bild: Bonnier Fakta

Kroppens minidoktorer 

Hon menar att vi ska se på bakterierna som kroppens minidoktorer som bosatt sig i tarmen för att hjälpa oss att må bra. 

– Det bästa med bakterier jämfört med konventionella läkemedel är att bakterier inte ger några biverkningar. De tillverkar ämnen som vår hjärna gillar, som signalsubstanserna serotonin, dopamin och oxytocin. Men de kan även producera ämnen som är stress- och inflammationsframkallande och gör att vi mår skitdåligt, säger Soki Choi. 

De flesta känner till probiotika och prebiotika. Nu finns även psykobiotika. När den positiva hälsoeffekten boostar hjärnan, så kallas probiotika för psykobiotika. 

– Psykobiotika är det absolut hetaste inom mat- och hjärnforskningen, säger Soki Choi. 

Vad ska man då äta för att tarmen och därmed vi själva ska må bra? 

– Tänk på bokstaven F som i Fibrer, Fermenterad mat, Färgrikt och Fisk – då är du hemma. Det bästa är att mycket av livets goda är fermenterat, som kimchi, kombucha men även vin, öl, ost, yoghurt, kaffe, bröd, te och choklad. 

Fermenterad dryck, kombucha
Fermenterad mat och dryck, som kombucha, innehåller goda bakterier för våra tarmar. Bild: Klara Avsenik / Unsplash

LCHF, GI och andra trenddieter ger hon inte mycket för. 

– Vi måste få in komplexa kolhydrater som bakterierna tycker om och kan leva på inklusive resistent stärkelse som finns i kall potatis, kallt ris och potatismjöl. Om vi inte får in bra kolhydrater i människors hälsomedvetande igen finns risken att vi på sikt svälter ut livsviktiga bakterier som bosatt sig i vårt tarmsystem med uppgiften att få oss att må bättre. 

Elitidrottare trendscannar tarmen 

Den senaste trenden bland elitidrottare i USA är att scanna sin tarmflora. 

– Tidig forskning pekar nämligen på att det går att springa både längre och fortare med rätt bakterier, säger Soki Choi. 

Kvinnliga elitidrottare som springer ett lopp
Vissa amerikanska elitidrottare har hakat på trenden att scanna sin tarmflora. Foto: Nicolas Hoizey

– Det är på tiden att maten kommer in i det medicinska finrummet och att vi börjar se bakterier och mat som en potent behandlingsform. Bakteriernas dåliga rykte är helt oförtjänt. 

Hon hävdar att det är hög tid att både människor och sjukvården tar mat som medicin på större allvar och inte bara förlitar sig på starka läkemedel och terapi.