Smartaste tipsen för klimatsmart renovering

Smartaste Tipsen För Klimatsmart Renovering

Trodde du att renovering bara handlade om golv- och tapetval? Då är det dags att tänka om och få koll på miljöbovarna i hemmafixdjungeln. Katarina Johansson, författare till nya boken Rumsrent – Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem, delar med sig av sina bästa tips för att renovera hälso- och miljösmart.

  • Välj material med omsorg.Kräv miljömärkta produkter av din bygghandel eller hantverkare. Produkter som kommer från förnybara källor, kan återvinnas och brytas ner i det naturliga kretsloppet är exempelvis trä, sten, lera, tegel, kork, linoleum, ull och lin. 
  • Välj bort byggkemikalier.Det finns mängder av bra alternativa produkter och tillvägagångssätt som kan minimera användandet av ohälsosamma kemikalier. Snickra tajt för att undvika fogmassa, använd drev istället för skum runt fönster och klickgolv istället för limmade golv är några exempel.
  • Eller välj rätt. Måste du använda kemiska produkter, välj produkter med så lågt VOC som möjligt.VOC står för Volatile Organoc Compound, eller flyktiga organiska ämnen och innebär att ämnet har förmåga att förångas, vilket kan skada både miljön och din hälsa. 
  • Välj bort tryckimpregnerat.Tryckimpregnerat virke är behandlat med miljögiftiga ämnen. Vanligtvis koppar men borsyra, tebukonazol och zink förekommer också, och före 2004 även arsenik! Använd det därför aldrig till odlingsbänkar, sandlådor, lekställningar eller trädgårdsmöbler. 
  • Passa dig för asbest. Materialet användes flitigt i 50-, 60- eller 70-talshus. De flesta vet att asbest finns i eternitskivor men få vet att det även kan finnas i gamla limrester och kakelfogar. Ta hjälp av en analysfirma som kan hjälpa dig att hitta dolda asbestkällor, och vad noga med skyddsutrustning om du själv ska ta bort det.
  • Undvik fukt.Var noga med att låta allt material torka ordentligt innan det byggs in. Fukt i huset kan leda till inomhusproblem och ohälsa. 
  • Var en jobbig konsument!Ställ frågor, var kritisk och utnyttja din konsumenträtt. Inom fyrtiofem dagar har du rätt att få svar på om en vara innehåller ämnen från den europeiska kemikaliemyndighetens värstinglista.
  • Planera din renovering.Passa på att renovera under sommarmånaderna så du kan arbeta utomhus och/eller ha öppna fönster, och undvik det helt om du har små barn hemma. 

Fakta:

Katarina Johansson är författaren och dokumentärfilmaren som bestämde sig för att städa upp i hemmafixbranschen, efter att ha renoverat sitt eget torp och insett hur mycket kunskap som krävs för att kunna göra hälsosamma och miljövänliga renoveringsval. Helst tycker hon att vi ska tagga ner på renoveringshetsen förutom när det kommer till gamla vinylgolv, som måste bytas ut bums, på grund av sina hälsovådliga, hormonstörande ftalater. Men måste du rusta upp där hemma, manar hon till kritiskt tänkande och ökad kunskap och hoppas att boken Rumsrent kan bli en bra guide. Katarina har tidigare gett ut böckerna Badskumt, om gifterna i ditt badrumsskåp, och Den onda badankan, om de osynliga gifterna i barnens värld.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.