Så solar du säkert i sommar

Så Solar Du Säkert I Sommar

Aldrig har väl vintern känts så lång och sommaren så efterlängtad som i år. Vi kastar oss svältfödda ut för att lapa varje värmande solstråle som bjuds. Men tyvärr finns som bekant även risker med solen. Med måtta och sunt förnuft får både vuxna och barn det bästa skyddet – och den snyggaste brännan på köpet.

Solens påverkan på oss människor har varit känd sedan länge. Ändå är vi många som fortfarande undrar: Hur farligt är det egentligen att sola och är det någon skillnad för vuxna och barn? Vilken betydelse har solkrämer och solskyddsfaktor? Och vilken sol är farligast, den på sommaren eller vintern?

Här följer några tips och råd:

Ålderns betydelse

Ju mindre barn, desto tunnare och känsligare hud. Därför bör barn under ett år inte vistas i solen alls. Men tänk på att inte heller vagnen är det bästa alternativet en varm sommardag, eftersom det kan bli riktigt varmt därinne. Bättre då, om du vill vara utomhus med ditt barn, att det får ligga på en filt på marken, i skuggan av ett träd eller ett parasoll.

Något större barn, upp till tre-fyra år, kan leka kortare stunder i solen med skyddande kläder och solhatt. Där över gäller ungefär samma försiktighetsåtgärder för vuxna och barn.

Sola i skuggan

Ingen bör vara i solen mellan 11 och 15. Då är den farliga UV-strålningen som starkast och det gäller även om det är lite molnigt. Solstrålningen är kraftigare mitt på dagen en molnig dag än klockan 16 en solig dag.

Ett sätt att undersöka solens styrka är att göra det så kallade skuggtestet. Om skuggan är kortare än man själv är solen stark. Om den är längre är den inte lika stark och farlig.

Du får färg också i skuggan, även om det tar längre tid. Tänk på det positiva att du med långsam solning får en djupare och snyggare bränna, som dessutom håller längre.

Solstrålningen är kraftigare mitt på dagen en molnig dag än klockan 16 en solig dag.

Lär dig använda solkräm

De flesta av oss vet väl vid det här laget att vi ”måste” smörja in både oss själva och våra barn med solkräm för att skydda oss. Men vad vi många gånger inte tänker på är hur mycket som behövs och att siffran på flaskan inte betyder det vi tror.

När det gäller mängden solkräm så brukar en tumregel vara så mycket som 30 milliliter för att täcka hela kroppen på ett barn – och ännu mer för vuxna. Det innebär riktigt mycket kladd för att det ska ha någon verkan! Dessutom är solkrämerna testade i klinisk miljö, vilket gör att till exempel 30 inte alls betyder att kunna vistas i solen 30 gånger längre, utan kanske två…

Det bästa och säkraste solskyddet är alltid kläder. En vanlig T-shirt har en solskyddsfaktor på runt 30.

Vintersemestern farligast

Den största faran med att sola är att sola häftigt, alltså det tvära kastet från att sitta inne mycket och sedan ”kasta oss ut i solen”. Här hemma sker det dock ändå oftast lite successivt. Vi hinner vänja kroppen vid solen under våren och försommaren, då pigmentet byggs upp och vi får tjockare och mer skyddande hud.

När vi åter tillåts åka iväg till solparadis som Thailand på vintersemester däremot, så är inte bara solen starkare än här hemma, vår hud är också totalt oförberedd.

Så använd de första dagarna på plats till upptrappning och passa på och gör utflykter och andra skojiga icke solinriktade aktiviteter då, i stället för mot slutet. Det mår både du och barnen bäst av. Och – inte minst – då kan brännan ni bygger upp hålla ända till sommaren här hemma!

Bra med sol

Alla varningar och försiktighetsåtgärder till trots, så får vi inte glömma att solen faktiskt också är nyttig. Den ger oss värme och ljus och de ultravioletta strålarna gör att kroppen bildar D-vitamin som vi alla behöver.

Dessutom gör den efterlängtade solen och värmen både stora och små på gott humör och bara det är väl skäl nog.

Så, ta hand om dig själv och ditt barn; använd ditt sunda förnuft och vistas i solen med måtta, så blir den just det som var tänkt – en källa till njutning, välmående och glädje!

Eva-Lotta Sigurdh

Frilansjournalist, legitimerad gymnasielärare och författare till boken Nätdejting. Journalistiska fokusområden: Skola & utbildning, relationer & livsstil, vård & omsorg, personporträtt och hem & fastighet.