Solfjädern – Makt och mode i viftande historia

Solfjädern – Makt Och Mode I Viftande Historia

Det handlar om handelskrig, kunga-propaganda och dekadenta baler. Det handlar om människoöden, samhällsutveckling och civilisationers möten. Det handlar om… solfjädrar!

En av de viktigaste accessoarerna genom tiderna har gjort mer än svalkat. De har bjudit på magnifikt smaklösa nakenscener från Egypten i kitschig 1800-tals-stil, de har nyhetskommenterat världshändelser och de har varit religiösa för de med mer moralisk smak.

För fula tänder

När drottning Victoria gifte sig blev brudklänningens matchande spetsfjäder högsta mode. I Spanien blev solfjädrar en del av flamenco-kulturen. På 20-talet dansade flappers på nattklubbar och svalkade sig med modernistiska modeller. Praktiskt också, dålig hy eller sneda tänder? Upp med solfjädern.

Samlingarna visas i stora glasmontrar och -skåp. Det är värt tiden att läsa beskrivningarna för att få sammanhanget. Bild: The Fan Museum.

Det är socialhistoria i sin bästa form, från egyptiska slavarbetare och de första palmbladen, till medeltidsriddare som tog hem orientaliska varianter. Senare kom de stora oceanseglingarna och solfjädrar blev statussymboler hämtade från Kina. 

Asiatiska solfjädrar med exotiska motiv blev populära när de stora världsomseglingarna tog hem varor från bl a Kina och Japan. Bild: Petar Milošević, Wiki Commons  

Solfjädrarna visade vem du var, dina intressen, din tillhörighet. Men så, efter andra världskriget, någonting hände, den fläktande fjädern föll i sorglig glömska. Air condition och andra moden; mobiler och handväskor har tagit över som handhållna ”måsten”.  

 Museet är inhyst i ett välbevarat 1700-talshus. Bild: The Fan Museum. 

Solfjädersmuseet ligger i Greenwich strax utanför centrala London i ett mindre slott där entusiaster samlat över 4000 solfjädrar. En guidad tur öppnar upp solfjäders-världen långt bortom glasmontrarna och sveper besökarna ut i historien på fladdrande fascinerande äventyr.

Fakta

Museum: The Fan Museum 

Land: Storbritannien, London

Hemsida: www.thefanmuseum.org.uk