Sött och salt i norra Italien – eller varför inte njuta hemma

Sött Och Salt I Norra Italien – Eller Varför Inte Njuta Hemma

Oavsett om du föredrar en god ost eller en söt efterrätt är Italien landet för dig. Sylvia Carlsdotter tar dig med på en resa i smaklökarnas förlovade hemland.

Pecorino-osten har en styrka och sälta som letar sig in och dansar med varenda smaklök. Som om munnen vore ett palats med en stor dans-sal. 

Det är en fårost med anor från romar-riket. Osten, i generösa bitar, gröna oliver och ett lökbröd i ringar  serveras till en iskall Birra Moretti på Caffe Ala, vid marknaden på Porta Palazzo i Turin. 

Hemmatips:  Pecorino finns i välsorterade ostaffärer eller saluhallar. Skär upp generösa bitar – inga osthyvlar här. Lägg upp några gröna oliver i en skål och komplettera med någon form av bröd, gärna lökbröd, lätt saltat. En iskall öl till är fint. Extra gott när du är småhungrig.

Rinnande bärnsten

Amaretto är en bärnstenglänsande bittersöt och len mandellikör. Jag dricker den gärna med en isbit i. Amaretto är sprungen från Saronno, bara någon mil från Turin.
Ljuvligt gott till en cappuchino på en kaffeteria, tillsammans med ett glas vatten, en penna och min skrivbok. Di Saronno och Amaretto Disaronno är tidigare benämningar på den mandelsmakande italienska likör som numera går under namnet Disaronno Originale. Trots den tydliga mandelsmaken innehåller den ingen mandel; smaken och bitterheten kommer istället från innehållet av aprikos och kryddor.
Denna likör skapades enligt legenden 1525 som en kärleksgåva till Berardino Luini av en ung kvinna i Saronno i norra Italien. Den kallas därför ofta för Kärlekens likör.
De flesta stora destillerier tillverkar egen ”amaretto”.

Hemmatips: Amaretto finns på Systembolaget. Häll upp i ett vackert likörglas och lägg i en isbit. Har du inget likörglas är tipset att titta in på närmsta loppis och köpa ett för några kronor. Koka riktigt gott kaffe, häll upp ett glas kallt klart vatten och sätt dig på en ny plats i ditt hem. Flytta gärna ett bord så du får en ny utsikt. Tycker du om att skriva så ta med en anteckningsbok och låt orden flöda.

Sött i guld

Chokladkulorna Ferrero Rocher tillverkas i den lilla staden Alba söder om Turin. Krispig mandelchoklad med den lena chokladen inuti som smälter mot tungan. Godast, enligt min man, när smaklökarna är nyvakna på morgonen…
Runt Alba i norra Italien, vars landsbygd döljer Italiens bästa tryffel och några av Italiens bästa viner, växer det mycket hasselnötter. Runt 1865 började man blanda in hasselnötter och mandel i chokladen eftersom kakaopriset det året var ovanligt högt. Namnet på denna produkt, gianduiotto, kommer av en lokal karnevalsdrottning som heter Gianduia.

Hemmatips: Köp Ferrero Rocher i närmsta affär. Dela gärna med någon du tycker om. Ät långsamt och njut.

Sylvia Carlsdotter

Frilansskribent med bas på Österlen, skriver främst om kultur, ledarskap, kommunikation samt personporträtt och resereportage. Lång erfarenhet som chef i politisk styrd organisation, mentor och föreläsare.