Stina Nilsson laddar för ny säsong i Ramundberget

Stina Nilsson Laddar För Ny Säsong I Ramundberget

Stina Nilsson, en av våra mest framgångsrika längdskidåkare genom tiderna, sadlar inför den här säsongen om och satsar på skidskytte. En av hennes favoritplatser, för både träning och återhämtning, är svenska Ramundberget. 

– För mig är Ramundberget frihet. När man kommer hit vet man alltid vad man får, samtidigt som jag alltid blir överraskad, av naturen och fjället. 

Foto: Steffen Prößdorf /Wikimedia, CC BY-SA

Under flera år har Stina Nilsson tillbringat mycket tid i Ramundberget, både under försäsongens intensiva träningsperiod och på vårvintern, då tävlingssäsongen är avslutad. 

– Alla årstider har sin charm där. Under sommar och höst uppskattar jag verkligen de fina träningsförhållandena och den inspiration miljön ger. Men att få komma dit på vårvintern och fokusera på återhämtning, åka slalom i skogen och fylla på med ny energi, det är också helt fantastiskt. 

Ofta har Stina med sig hela klanen Nilsson, som hon kallar dem, när hon åker till stugan i Ramundberget. Mamma och pappa, syskon med respektive och numera också två små syskonbarn. 

– Den här platsen har blivit en plats där vi samlas, en symbol för att umgås och ha tid ihop. Alla gör sitt på dagarna men så kan vi ändå ses och ha tid för varandra i stugan på kvällen. Det betyder mycket för mig, som reser så mycket, men jag har märkt att det nästan betyder ännu mer för resten av familjen. 

I Funäsfjällen, där Ramundberget ligger, finns fina förutsättningar för längdåkning, både på snö och på rullskidor, och dessutom en skidskyttebana. Den inspirerade Stina till bytet av gren.

– Jag har ju sett skidskyttarna många gånger när jag kört förbi på rullskidbanan, och känt nyfikenheten och suget. Sedan fick jag prova på när det svenska utvecklingslaget var här och tränade, och då fastnade den tanken ännu mer, att det här vill jag ta vidare. Till slut mognade det beslutet fram. Nu är det 100% skidskytte framöver. 

Vad hon kan vänta sig av säsongen har hon i nuläget ingen aning om. Att träna skidskytte är en sak, att tävla är något helt annat. Men roligt, intressant och spännande kommer det hur som helst att bli, det är hon säker på. 

– Jag gillar det som är okänt, där jag ständigt utvecklas och aldrig står still. Det här passar mig perfekt.

Om du ska vara i fjällen en vecka eller långhelg, boka in ett eller flera pass med en skidlärare första dagarna. Då får du tips och råd som du kan öva på själv sedan. Foto: NickyPe /Pixabay

Stinas tre tips för dig som vill utveckla din skidåkning:

  1. Ta hjälp av en instruktör. Om du ska vara i fjällen en vecka eller långhelg, boka in ett eller flera pass med en skidlärare första dagarna. Då får du tips och råd som du kan öva på själv sedan. 
  1. Är du ovan, se till att få hjälp med att valla skidorna. Ingen tycker att det är roligt att åka runt på dåligt vallade skidor. Det kan förstöra hela din upplevelse och kanske skrämma bort dig från längdåkningen. 
  1. Utnyttja liften, även med längdskidor. Ta dig upp på fjället utan att behöva göra av med all energi i klättringen upp. Och är du ovan, ta även liften ner. Det är svårare än man tror att åka nedför på längdskidor. 

Stinas 3 bästa Ramundbergettips:

  1. Ta Fjällgårdsbanan upp, åk spåret till Ösjöstugan och ät en våffla där. En supermysig tur, särskilt på vårvintern när solen flödar. 
  2. Åk slalom i skogen! Mickelinas värld är faktiskt lika rolig för stora som för små. Missa inte den.
  3. Köp en cappucino på Mor Britas och ta med den ut i solen, sätt dig på en renfäll vid väggen och njut!