Stopp för tjuvjakt räddar Afrikas vilt

Stopp För Tjuvjakt Räddar Afrikas Vilt

Elfenben och noshörningshorn är eftertraktade. Därför är tjuvjakten i södra Afrika omfattande. Handeln drivs av kriminella nätverk och om den får fortgå är de stora djuren snart utrotade. Arbetet för att stoppa tjuvjakt bedrivs på flera nivåer.

Werner Myburgh, vd för organisationen Peace Parks Foundation berättar vad som händer med landskapet när de stora djuren försvinner:

– Det blir tyst. Märkligt tyst. Tystanden beror på att där varken finns insekter eller fåglar, och man inser att allt hänger ihop.

Krig förstör naturen

De vilda djuren, som elefanter, lejon, noshörningar, bufflar, leoparder, zebror och antiloper är vad de flesta associerar med Afrika. Men urbanisering, svedjebruk, skogsavverkning, tjuvjakt och krig är förödande för naturen. Djurens naturliga miljöer, deras habitat, minskar i omfång, och illegal jakt kan snabbt utrota djuren i stora områden.

Porträtt på Werner Myburgh.
Werner Myburgh, vd för Peace Parks Foundation anser att tjuvjakt måste bekämpas på alla nivåer. Foto: Dagmar Forne

– Krig är faktiskt det som förstör djurlivet allra mest. Det har vi sett i Angola och Moçambique, där infrastrukturen förstörts i krigen så att befolkningen varit tvungna att bedriva tjuvjakt på djuren för att få mat, säger Werner Myburgh.

För drygt 20 år sedan startades Peace Parks Foundation på initiativ av Sydafrikas president Nelson Mandela, WWF-grundaren prins Bernhard av Nederländerna och den sydafrikanske miljardären Anton Rupert. Tanken med Peace Parks är att de ska ligga över minst två landsgränser. I dag finns det tio Peace Parks med en sammanlagd yta på nära en miljon kvadratkilometer.

– Djuren rör sig fritt över gränserna, och om man ska bevara djurlivet måste samma villkor gälla på bägge sidor. Ett djur kan inte vara fredat i Sydafrika men tillåtet att skjuta i Zimbabwe, säger han.

Tjuvjakten är ett mycket stort problem, som Peace Parks angriper på olika sätt. Det är främst elefanter och noshörningar som är utsatta. Under det senaste decenniet har Sydafrika förlorat 5000 noshörningar, och de är i dag nära utrotning.

Kriminell hierarki

Werner Myburgh förklarar att tjuvjakten har fyra nivåer. Längst ner i pyramiden finns tjuvjägarna. Det är unga män, 15 till 35 år, som jagar djuren.

–De saknar egentligen inte andra möjligheter, men precis som andra kriminella lockas de av snabba pengar.Peace Parks bevakas av parkvakter, som med avancerad radarutrustning kan övervaka stora arealer och avgöra ifall det som rör sig inom området nattetid är djur, fordon eller människor.

På det viset kan många tjuvjägare hindras eller gripas, men viktigare är att komma åt de som rekryterar och betalar dem.

– Det är ett mindre antal personer som förser tjuvjägarna med utrustning och säljer vidare noshörningshorn och elefantbetar.

Den tredje nivån är grossisterna som har förtroende både hos säljarna och hos beställare utomlands. Främst i Kina och Vietnam säljs pulver på noshörningshorn som stärkande och potenshöjande medel, och i många länder efterfrågas elfenben för dekorationsändamål.

Han framhåller att handeln drivs av rent kriminella nätverk som inte bara sysslar med tjuvjakt, utan som också ägnar sig åt annan kriminell verksamhet som narkotikatillverkning, trafficking, penningtvätt, bedrägerier, stölder och våldsbrott.

Minska efterfrågan

– Vi måste jobba på alla nivåer. I Asien gäller det att upplysa så att den unga generationen inte fortsätter att efterfråga produkter som bygger på tjuvjakt. Attitydförändringen kommer, men vi hinner inte vänta ut den, utan vi måste göra allt vi kan för att rädda framförallt noshörningen. Populationen minskar mycket snabbt och det finns inte mer än några tusen noshörningar kvar idag, säger Werner Myburgh.

Dagmar Forne

Journalist, med ett långt förflutet på branschtidningen Dagens Handel. Numera frilans med djupa kunskaper inom handel men också stort hjärta för samhällsfrågor - hållbarhet, stadsbyggnad, säkerhet och integration.