Stort behov av blod under turistsäsongerna på Mallorca

Stort Behov Av Blod Under Turistsäsongerna På Mallorca

Ett vanligt år besöker 13 miljoner turister Mallorca. De flesta försäkrar både familjen och hyrbilen på resan. Men få tänker nog på att de behöver förlita sig på lokalbefolkningens välvilja att donera blod om de skulle råka ut för en olycka.

Men att donera blod är något som även turister och utlänningar med tillfälligt boende på Mallorca kan göra. Maria som tidigare bodde i Stockholm bor numera i ett samhälle utanför Palma. Vi träffar henne på Mallorcas blodbank Banco de Sangre, som ligger i bostadskvarteren inte långt från tjurfäktningsarenan och kulturbiografen Cine Ciutat.

Behovet ökar på sommaren

Maria vill gärna förmedla hur lätt det är att ge blod.

­– Det tar inte mer än tio minuter! Och utanför har de gratis parkering.

Samma budskap får vi av personalen på Banco de Sangre som drivs av Balearernas landsting. Eva Gomez Sjunnesson, född i Stockholm och uppvuxen på Mallorca med en svensk mamma, är marknadsansvarig på Banco de Sangre. Hon berättar:

– Vi har 8 britsar och det är aldrig kö. De flesta av mina kollegor donerar. Vi brukar inte gå ut med det, men erkända studier visar att blodgivare håller sig piggare och friskare än andra.

De fyra blodgrupperna identifierades redan år 1901 av den österrikiske läkaren och nobelpristagaren Karl Landsteiner. Hans födelsedag den 14 juli är officiellt utsedd till den Internationella blodgivardagen.

Eva kan inte nog understryka hur viktigt det är att donera:

– Mycket av vårt blod behövs till operationer och förlossningar, och hela 60 procent går till cancerpatienter. På Menorca finns en hel släkt med en genetisk blodsjukdom. Den släkten skulle inte leva vidare utan blod från donatorer.

När Maria fyller i sin hälsodeklaration berättar Eva att den svåraste utmaningen för Mallorca är den stora mängden turister.

– Med turisterna ökar antalet olyckor, det är trafikolyckor, båtolyckor och balkonghoppningar där stora mängder blod behövs. Många av våra donatorer är återkommande, och vi kan ringa in dem vid akuta behov. Vi kan aldrig räkna med att turister tänker på att donera, men vi hoppas såklart att fler inflyttade börjar göra det. Här finns alltid någon personal som pratar engelska och både jag och min chef Ismael Gutierrez kan svenska.

Eva berättar att de allra flesta donerar för att de känner någon som har behövt ta emot blod, och känner ett samhällsansvar att kunna ge tillbaka. 20 procent har inspirerats av andra donatorer. Resten har nåtts av Banco de Sangre’s kampanjer eller har sett blodbussen som åker till större arbetsplatser eller torg där det rör sig många människor.

450 ml blod på 10 minuter

När Maria är redo får hon ställa sig på vågen, ta blodtrycket och få ett stick i fingret för att mäta hemoglobinet. Sjuksköterskan konstaterar att hon inte har blodbrist och visar in Maria till salen med bristsar.

Maria ska donera 450 ml och hon får göra det högst 3 gånger om året (4 gånger för män). Sköterskan Maite Cozar placerar påsen på en våg innan hon spritar Marias armveck och för in nålen. Maria ligger avslappnad på rygg och ser blodet strömma ur venen. Inom kanske bara några timmar kommer hennes blod strömma in i en annan persons ven. Förutom att både blodgruppen och undergrupper ska matcha gäller att blodet måste vara färskt.

Innan blodet levereras till sjukhusen kontrolleras att det inte innehåller bakterier eller virus som hepatit, syfilis, HIV eller dengue.

Högteknologiskt laboratorium

Påsen med Marias blod är förenad med fyra mindre påsar. Blodet i den minsta förs över till ett provrör som skickas till laboratoriet för analys. Labbet ligger vägg i vägg och jag följer med Eva dit. Det är ett högteknologiskt rum i vitt och turkost som hämtad ur en science fiction-film. Eva förklarar:

– Tekniken har utvecklats markant bara de senaste åren. Det gör att säkerheten i labbet har ökat och att blodets hållbarhet kunnat förlängas.

Alla laboratorietekniker bär blå gummihandskar. En av dem är Margalida Cerdá. Hon visar oss en korg fylld med märkta provrör.

– Innan blodet levereras till sjukhusen måste vi kontrollera att det inte innehåller bakterier eller virus som hepatit, syfilis, HIV eller dengue. Samtidigt med den tekniska analysen gör vi en korsanalys med ett manuell test. Vi tar också reda på blodgruppen. Får patienten blod från fel blodgrupp kan inte de röda blodkropparna transportera syret till kroppens organ.                    

Får patienten blod från fel blodgrupp kan inte de röda blodkropparna transportera syret till kroppens organ.

Blodets väg

De övriga tre påsarna kommer om en stund fyllas med separerade blodvätskor.

Eva tar mig till ett rum med stora centrifuger och andra apparater. När hon visar mig runt kommer en leverans med stora metallådor packade med blod från Ibiza och Menorca. Den har just transporterat hit från flygplatsen. Tillsammans med Marias blod kommer de här påsarna placeras i en centrifug där blodet skiktar sig likt olja och vinäger.

Eva visar en påse som har rött tyngre blod i botten, och gult ovanpå. Det tyngre blodet består av de järn- och syrerika röda blodkropparna, medan det gula är plasman. Eva pekar på ett tunt transparant vätskelager däremellan, där samlas blodplättarna.

Nästa steg är att pressa ut varje blodvätska i respektive påse och sortera ut de vita blodkropparna, som slängs. Det sker i en apparat som ställer in trycket exakt efter påsens vikt. Därefter etiketteras påsarna med samma kod som blodprovet i provröret och placeras på rätt ställe i rätt temperatur. Medan de gula blodplättarna ska vila i rumstemperatur ska de röda blodkropparna till kylskåpet och plasman in i frysen. Efter 24 timmar ska blodplättarna in ett skåp där de hålls i ständig rörelse.

När sjukhusen ringer hämtar en sjuksköterska rätt blodpåse och placerar det i en kylväska som levereras med bil, och ibland flyg, så snart som möjligt.

– Vi brukar säga att en donator ger tre liv, säger Eva och när jag ser de tre påsarna förstår jag hur träffande orden är. Mer behöver egentligen inte sägas.

Karolina Kallentoft

Frilansande journalist och copywriter boende i Palma. Redaktör för tidningen Mallorcaliv.