NHL-stjärnan fick ett bättre liv efter stroken

NHL-stjärnan Fick Ett Bättre Liv Efter Stroken

En stroke förändrade livet för ishockeyproffset Nils Ekman. Till det bättre enligt honom själv. När den framgångsrika spelarkarriären tog slut började ett nytt liv vid sidan av isen.

På annandagen 2010 spelade Nils Ekman sin sista ishockeymatch. Djurgården vann med 5-1 mot Skellefteå på Hovet och Ekman gjorde ett av målen. Dagen efter föll han ihop vid frukostbordet hemma i lägenheten. Han är en av cirka 30 000 svenskar om året som drabbats av en stroke. 

– Det är ganska säkert att det var ett slag mot bakhuvudet som var orsaken, men man vet inte när det delades ut. Man skulle kanske kunna klura ut det genom att titta igenom de sista matcherna jag spelade, men det kan också ha skett på träning när ingen filmade, säger Nils Ekman.

Han var 34 år när han fick avsluta en karriär som bland annat omfattar nästan 300 matcher i den nordamerikanska proffsligan NHL. Idag, tio år senare, är ishockeyn ändå en väldigt stor del av hans liv.

– Efter stroken skräddarsydde Djurgården en roll åt mig som fungerade som rehabilitering och arbetsträning. Jag var mentor åt killarna i juniorlagen och det var väldigt betydelsefullt. Jag kände att föreningen brydde sig om mig och ville ha mig med. 

En stroke kan också kallas för ett slaganfall och är en form av hjärninfarkt och/eller hjärnblödning med kvarstående symptom. Många drabbade beskriver det som att de mår ganska bra men känner sig ”mosiga” i huvudet. 

– Om jag hade suttit länge på ett möte så blev det som att hjärnan inte riktigt kopplade. Jag hörde vartenda ord som sades men jag fick inte ihop det till ett sammanhang. Jag fick gissa mig fram och det var skitskumt. 

Den första tiden efter stroken blev för jobbig för Nils Ekman och hans dåvarande hustru Johannas familjesituation. Separationen var ganska snart ett faktum. 

– Vi hade haft det tungt under de första åren med våra två barn. Först var det allergier och sedan kollik och vi sov knappt någonting. Jag och min ex-fru gick varandra lite på nerverna och när jag sedan gick och fick en stroke och det blev ännu mer för henne att ta hand om så fanns det ingen riktig utväg. Hon sa ”Vet du vad Nisse, jag pallar inte” och så här i efterhand så betydde det att jag kunde må bra igen och bli kär, plus att barnen fick en lycklig pappa.

Nils Ekman
Nils Ekman var 34 år när han fick avsluta en karriär som bland annat omfattar nästan 300 matcher i NHL. Foto: Europsort.


Förklaringen till lyckan kan spåras till våren 2012 och en välgörenhetsmatch för Riksorganisationen Unga Reumatiker i Spånga Ishall. Efter ett återbud från det ena lagets coach hoppade Nils Ekman in med kort varsel. I båset fick han syn på Danijela Rundqvist, en av Sveriges framgångsrikaste damhockeyspelare.

– Vi pratade efter matchen och jag tänkte ”vilken cool tjej, hon är riktigt grym!”. Ett år senare gick vi samma tränarkurs och efter det började vi umgås och blev tillsammans. Förutom att jag älskar henne som person så underlättade det att hon ägnar sig åt saker som också jag brinner för. 

När Djurgården Hockey bestämde sig för att starta upp damverksamheten fick Nils Ekman frågan om inte Danijela var intresserad av att vara delaktig. Hon tackade ja till att vara rekryteringsansvarig och att spela i A-laget om Nils tog rollen som sportchef. 

– Men hon gjorde mer än vad jag gjorde, även om hon skulle säga att det inte var så. Främst handlade det om att ge tjejerna förutsättningarna för att kunna satsa på ishockeyn. 

Satsningen blev en succé. Djurgårdens damlag tog SM-guld 2017 efter att ha besegrat HV71 i finalspelet, men bara ett drygt år efter SM-triumfen valde Nils Ekman och Danijela Rundqvist att lämna sina tjänster. 

– Jag, Danijela och Djurgården kom fram till det beslutet tillsammans. Det var ett svårt beslut men jag kände att jag ville pröva på något annat.


Då var Danijela mammaledig efter att ha kämpat länge för att få barn, vilket dokumenterades i SVT-serien ”Kampen för ett barn”. Tittarna fick följa paret under processen med hormonsprutor och påfrestande sjukhusbesök som en del av vardagen. Dottern Ella föddes i november 2017. 

– Jag vet inte hur mitt liv hade sett ut om jag inte hade fått en stroke men jag tror inte att det hade varit lika bra, säger Nils Ekman.

– Tillfälligheter och katastrofer har gjort att jag sitter här som en vinnare. Det är väl ett exempel på hur en väldigt många fel i slutändan kan bli rätt.

Våren 2018 kommenterade han OS-hockeyn för Eurosport och ett hösten ett år senare presenterades han som SVT:s nya expert inför sändningarna av Champions Hockey League. 

– Jag är jättetaggad, det ska bli skitkul. Jag hoppas att jag kommer kunna bidra med lite nya infallsvinklar – i medvind som motvind.