Studie: Hundraserna som är bäst för hälsan

Studie: Hundraserna Som är Bäst För Hälsan

Hundägare som drabbas av en stroke eller hjärtinfarkt återhämtar sig snabbare än de som saknar en fyrbent kamrat, visar en ny stor svensk studie.

– Hundägare rör mer på sig och har fler sociala kontakter vilket är jätteviktiga faktorer för överlevnad, säger forskaren Tove Fall.

Men för allra bästa effekt gäller det att välja rätt sorts vovve.

Att ha hund är rena hälsoboosten. I studie efter studie slås hälsofördelarna med att ha en jycke fast.

Vi mår bra i själen av att klappa hunden och gosa med den, då sänks blodtrycket och lyckohormonet oxytocin skjuter i höjden. Och det går inte att ligga på sofflocket när man har hund. Den måste ut i ur och skur, vilket är bra för både hundens och människans fysik och kondition.

Följde 180 000 svenskar

Tove Fall är veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet. Hon har lett en studie av hundägare som drabbats av stroke eller hjärtinfarkt för att se vilken betydelse hunden haft för deras tillfrisknande jämfört med personer som inte har hund.

Forskarna följde upp 181 000 svenskar som fått en akut hjärtinfarkt och 154 000 som drabbats av en stroke mellan 2001 och 2012, både hundägare och de som inte haft hund. Snittåldern för gruppen låg runt 70 år.

– Vi ville helt enkelt se hur hundägande påverkar husses och mattes hälsa, jämfört med de som inte har hund och här visar det sig att hundägare återhämtar sig snabbare, säger Tove Fall.

Man som kramar en golden retriever
Hundar kan vara ett stort stöd vid sjukdom, särskilt om du är ensamstående.

Bryter isolering

Hälsofördelarna med att ha hund framgår tydligt av studien.

Mest påtagligt var effekten för ensamstående hjärtinfarktpatienter med hund. Där löpte hundägarna 33 procent lägre risk att dö jämfört med ensamstående utan hund.

– Det är den siffran som förvånat mest, att skillnaderna var så stora det trodde jag inte. Varför skillnaden mellan ensamhushåll och flerfamiljshushåll var så markant kan man bara spekulera kring, men det vi vet från tidigare forskning är att hundägare känner sig mindre ensamma, de har fler sociala kontakter och rör sig mer. Hunden hjälper dessutom till att bryta isolering, säger hon.

Tove Fall berättar om mejl hon fått från hundägare som drabbats av hjärtinfarkt, som berättar att de efter infarkten fått oerhört mycket stöd och hjälp från sina hundkamrater vilket haft en positiv inverkan på deras tillfrisknande.

– En dam som levde själv skrev och talade om hur viktig den sociala samvaron var efter infarkten. Hennes hundvänner hjälpte till så att hon snabbt kom på benen igen, säger Tove Fall.

Större raser bättre

Att hundägare är mer fysiskt aktiva kan även vara en bidragande faktor till att hjärtinfarkten eller stroken upptäcks snabbare än om du tillbringar mesta tiden ensam hemma.

Forskarna såg också skillnader när de tittade på ägare till olika raser.

De som har jakt- eller bruksraser, till exempel cocker spaniel, springer spaniel, golden retriever, schäfer eller rottweiler tycks klara sig bättre efter en stroke eller hjärtinfarkt jämför med de som har mindre raser.

– Om man är intresserad av fysisk aktivitet och uteliv så kanske man hellre väljer en större, mer motionskrävande ras framför en yorkshireterrier eller chihuahua. Har man till exempel en fågelhund, som jag själv ägt, då måste man vara aktiv, säger Tove Fall.

Fyra olika hundraser i koppel
Vilken hundras du väljer spelar roll för hälsan.

HUNDFAKTA

 • Uppskattningsvis finns 880 000 hundar i Sverige, vilket motsvarar 13 procent av hushållen.
 • Hundar är bra för hjärtat. I tidskriften ”American Journal of Cardiology” publicerades forskning om en studie av 369 hjärtinfarktpatienter ett år efter att de kommit hem från sjukhuset. Det visade sig att husdjursägare hade en mycket högre överlevnadsnivå än icke-husdjursägare. Forskningen drog slutsatsen att bindningen mellan människor och hundar minskar stress, vilket är en viktig anledning till kardiovaskulära problem.
 • Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor.
 • Hundar lindrar stress. Enligt en studie gjord av Aaron Katcher vid universitetet i Pennsylvania så räcker det med att leka, eller bara klappa om en hund för att sänka blodtryck och hjärtfrekvens, sakta andning och slappna av.
 • Hundar gör oss lyckliga och livet blir mer meningsfullt. Bara genom att titta på en hund kan du bli lyckligare. En studie i Japan från år 2009 visade att det räcker med att bara se in i en hunds ögon för att öka nivåerna av ”lugn- och rohormonet” oxytocin.
 • Att äga en hund kan lindra depression, och det gäller särskilt för äldre vuxna. I Japan studerades en grupp personer som var 60 år och äldre som inte bodde ihop med en annan person, men däremot hade ett husdjur. Sannolikheten att de skulle diagnostiseras med depression var en fjärdedel mindre än de som var icke-husdjursägare.
 • Att ha hund är bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående. Hundar håller dig fysiskt aktiv. En kanadensisk studie visar att hundägare är mer benägna att delta i fysisk aktivitet än icke-hundägare. Faktum är att hundägare går på promenader i genomsnitt 300 minuter per vecka, medan icke-hundägare ”bara” går i genomsnitt 168 minuter i veckan.
 • Hundar ökar våra sociala interaktioner med andra människor.
 • Hundar vill att vi tar hand om dem. Konrad Lorenz, den berömde österrikiske zoologen, förklarade att en hunds ansikte är som ett barn, en hunds ansikte lockar helt enkelt fram en medfödd omtanke hos människor.
 • En hund kan göra dig mer attraktiv. En studie i Storbritannien där 700 personer tillfrågades visade att 60 procent ansåg att det är attraktivt att äga en hund och 85 procent sa att människor verkar mer lättillgängliga.
 • Stora raser som kräver mycket motion ger bättre hälsa.

Källa: Agria, Tove Fall, Härliga Hund, Amerikanska Kennelklubben