”Sugardejting” = lyxprostitution?

”Sugardejting” = Lyxprostitution?

”Gubbslem” som njuter av att ha sex med unga, attraktiva kvinnor som i gengäld erbjuds ett liv i lyx. Eller oskyldiga romantiska möten där äldre män skämmer bort unga kvinnor för att få deras sällskap. Vad döljer sig bakom de barnsliga benämningarna sugarbabe och sugardaddy? Är det en relation på lika villkor? Eller är sugardejting bara en finare omskrivning för lyxprostitution?

Resor, exklusiva kläder och skor, sexiga underkläder, fina middagar eller hjälp med att betala av lån och studieskulder. En sugardaddy är oftast en rik, äldre man som lever för att skämma bort sin sugarbabe. Och förväntar sig detsamma i gengäld. Frågan är vilken valuta en ung kvinna med dålig ekonomi kan betala tillbaka med?

Det ligger nära till hands att tro att sex är handelsvaran de byter mot ekonomiskt oberoende och ett glamoröst liv. I bland annat dansk press har det framförts kritik mot att sugardejting är prostitution. Men det avfärdar Karin Agner, svensk och norsk marknadsföringschef för Sugardaters, en mötesplats på nätet för sugardaddys och sugarbabes.

Män med makt och pengar köper sig, via sugardating, tillgång till unga kvinnor, säger kriminologen Jerzy Sarnecki. Foto: Jeremy Beadle/Unsplash

”Seriös dejtingsida”

– Vi vill inte bli associerade med prostitution även om det ofta är på det sättet vi speglas i media. Vi anser oss vara en seriös dejtingsida med specialisering på gammaldags normer. Kvinnan behöver inte erbjuda sex, gå med på sex – sex behöver inte vara involverat överhuvudtaget, allt är som i vanlig dejting där man får lyssna på sina egna känslor och bestämma sig för vad man vill och inte vill, säger hon.

Ingen av de sugarbabes som Aftonbladet varit i kontakt med profilerar sig som sexsäljare, men de förnekar å andra sidan inte att de har sex med sina sugardaddys eller att de tillfrågats om de ställer upp på sex.

– Allt är upp till en själv vad man vill ge och ta i ett förhållande. Det finns män som förväntar sig sällskap till en middag eller bara vill ha någon som lyssnar på honom och tycker att det är helt okej att erbjuda resor eller smycken för att få det, säger Karin Agner.

Hur kan ni kontrollera att det inte ingår sex i överenskommelsen mellan en sugardaddy och en sugarbabe?

– Det är inte tillåtet att skriva eller antyda sexuella tjänster eller sexuella utbyten i varken profiltexten eller i profilbilden. Vi kan däremot inte kontrollera vad som händer mellan en två personer i den riktiga världen.

Jerzy Sarnecki tveksam

Kriminologen och straffrättsprofessorn Jerzy Sarnecki är tveksam till om sugardejting är förtäckt prostitution.

– Unga thailändska kvinnor gifter sig med gamla fula svenska män och flyttar hit. Här handlar det istället om svenska kvinnor som är fattiga men som kan ges en bra försörjning av äldre män som inte är speciellt attraktiva. Var går gränsen? Detta är inte helt okomplicerat. Det är lite farligt för oss andra att ha alldeles för mycket moraliska uppfattningar om det. Så länge kvinnor och män lever under olika sociala förhållanden där det för det mesta är män som har makt och pengar, så kan de köpa sig unga kvinnor på det här sättet, säger straffrättsprofessorn.

Jenny Holmberg arbetar som terapeut på ”1000 möjligheter”, en organisation som hjälper kvinnor att ta sig ur destruktiva relationer. Unga kvinnor som mått dåligt över att ha varit sugarbabes är en grupp hon ofta möter i sitt arbete.

”Ett sexuellt utnyttjande”

Enligt Jenny är det ingen tvekan om vad verksamheten handlar om.

– Sugardejting är många gånger ett sexuellt utnyttjande där det finns en uttalad överenskommelse om att detta sker mot någon form av ersättning och ska därför klassas som prostitution. Men eftersom verksamheten sker mer subtilt på dejtingsidor och i slutna forum är den svårare att komma åt, säger hon.

De tjejer hon möter som varit sugarbabes mår dåligt.

– Ofta har de väldigt låg självkänsla, det finns de som varit utsatta för övergrepp och inte tycker att deras kropp är värd något så de kan lika gärna tjäna pengar på den genom att utnyttja äldre män som är villiga att betala. Det som till en början upplevs som en jämställd relation kan fort urarta och övergå i fysiska övergrepp. Äldre män som söker upp unga, sårbara kvinnor gör ju det av en anledning – att de får ett övertag.

Jenny Holmberg har stött på sugarbabes som varit under 15 år.

– Vi försöker hjälpa dem så gott vi kan, med poliskontakter och samtalsterapi.

De tjejer som varit sugarbabes mår ofta dåligt. Foto: AvaSol/Unsplash

Peter, 58: ”Jag har bara en sugarbabe i taget”

Peter, 58, bestämde sig för att bli sugardaddy för tio år sedan.

– Jag är seriemonogam. Jag har bara en sugarbabe i taget, säger Peter som älskar sin roll som sugardaddy.

Han vill inte bli betraktad som ett ”gubbslem”.

– Jag tycker om att ha något vackert att titta på. Jag som är en äldre kille kan matcha en kvinna bättre än de flesta yngre män som tjatar sig till sex. Min största njutning är när jag kan ge min kvinna en sådan upphetsning att hon totalt tappar kontrollen och njuter. Då känner jag mig som en riktig man, säger Peter.

Sex viktig ingrediens

Han ser sig inte som en sexköpare även om sex är en viktig ingrediens i relationen.

– Bra sex börjar med att man har roligt tillsammans, säger han.

Men du betalar ju på sätt och vis för sex genom att bjuda på resor, fina middagar och presenter.

– En del tjejer gifter sig rikt och tjänar pengar på det viset, andra lägger upp sig för att främja karriären. Om min sugarbabe har ekonomiska bekymmer så löser jag dem.

– Jag skulle aldrig kunna gå till en prostituerad för att köna av mig, det vore detsamma som att masturbera offentligt. Nej, när jag ska träffa någon så bokar jag ett fint hotell, klär upp mig i kostym med sidenslips och blankputsade skor. Innan vi går ut och äter middag på en av stans bästa restauranger dricker vi fin champagne. Efter måltiden går vi tillbaka till hotellet, fortsätter dricka champagne och ha det trevligt.

”Jag skulle aldrig kunna gå till en prostituerad för att köna av mig”, säger Peter som har en sugarbabe. Foto: Zac Ong/Unsplash

Gift och har barn

Peter är gift och har barn. Barnen känner inte till hans ”andra liv”, medan det finns en tyst överenskommelse mellan honom och hustrun.

– Jag lever i ett äktenskap med en kvinna som är helt asexuell. Hon vägrar gå in i sin hustruroll och jag är en passionerad man med behov som måste tillfredsställas.

Han berättar om en av sina sugarbabes, en ensamstående mamma som levde ett tråkigt och inrutat liv.

– Hon saknade en fadersfigur. Jag tog med henne på resor, bland annat till London där vi gick på musikaler, muséer och åt gott och drack fina viner. Vi hade det väldigt mysigt. Hon tyckte om att handla fina underkläder och det tycker jag, som du förstår, var jättetrevligt så det ställde jag såklart upp på.

Högutbildade kvinnor

De sugarbabes han har dejtat under sina tio år beskriver han som högutbildade kvinnor som tycker om att njuta av livets goda.

Vad är det hos dig som kvinnorna attraheras av?

– Det är klart att pengar är en del av svaret, men också min personlighet. Människor med en attraktiv personlighet är i regel både intelligenta, har framåtanda och mannakraft. En kvinna vill ha en partner med de bästa generna. Och vi män vill ha en kvinna som är vacker och som kan ge oss hälsosamma, friska barn. Hon ska vara en god mor. En kvinna som måste sparka av sig bägge skorna för att räkna till tolv kan inte vara en bra fostrare.

Men, handen på hjärtat, tror du att en 25-årig tjej skulle vara intresserad av att umgås med dig om du inte erbjudit dem exklusivitet och pengar?

– Jag vet inte. Jag tror att oavsett om man är 58 eller 20 så spelar pengar en stor roll. Om du tittar på framgångsrika kvinnor –  genustalibaner –  så är de i allmänhet tillsammans med män som är mer framgångsrika och tjänar mer pengar än dem. Eller så är de smartare än kvinnorna.

Sara började dejta en sugardaddy för att hon var i desperat behov av pengar. Foto: Tom The Photographer/Unsplash

Sara, 31: ”Just nu har jag tre sugardaddys”

Sara och hennes kille hade precis separerat och hon var i desperat behov av pengar för att kunna betala av på sina dyra lån.

– Jag tänkte, antingen blir jag tillsammans med någon i min egen ålder eller så börjar jag dejta en äldre man, en sugardaddy som kan hjälpa mig. Det var några kompisar som är sugarbabes, som tipsade mig.

På frågan hur gammal hon är får jag två svar.

– I verkligheten är jag 31, men på min profilbild står det att jag är 25 eftersom jag ser mycket yngre ut.

Sara har varit sugarbabe sedan i våras, och hon har just nu tre sugardaddys. Inget konstigt med det, tycker hon.

– En av mina kompisar har sex sugardaddys.

Saras sugardaddys är mellan 35 och 60 år.

– Jag har alltid föredragit äldre män. När jag var 18 så dejtade jag killar i 35-årsåldern, de var mer mogna också hade de pengar, skrattar hon.

”Har bara sex med dem jag gillar”

Att sugardejting skulle vara detsamma som lyxprostitution stämmer inte alls, menar Sara.

– Min sugardaddy hjälper till att betala mina räkningar, inte för att han måste utan för att han vill att jag ska ha det bra. Det är ingen skillnad från en vanlig pojkvän. De hjälper mig för att de älskar min personlighet. Vi är som pojk- och flickvän, enda skillnaden är att jag har tre pojkvänner. Mitt ex betalade också mina räkningar så detta är typ samma sak. Och jag har bara sex med dem som jag gillar.

En av Saras sugardaddys är gift och har barn.

– Även om han älskar sin fru så behöver han en ny frisk fläkt och då är det en kick att dejta en hemlig flickvän. Han presenterade mig till och med för sin bästa kompis. Han sa att jag var hans extra flickvän.

VD för stort företag

Saras äldste sugardaddy är 65 år och vd för ett stort företag.

– Honom bodde jag med ett tag. Vi brukar dricka vin och föra djupa samtal om existentiella frågor, men vi har också sex med varandra, vilket jag har med alla mina sugardaddys eftersom de är sjukt snygga. Hans barn vet om vår relation, men bara att vi är vänner. Hans kollegor anar väl att vi har en relation, de är ju inte korkade.

Saras mamma känner till dotterns förhållanden.

– Hon har till och med träffat en av mina sugardaddys, men varken mamma eller mina syskon har några synpunkter på hur jag lever mitt liv. Det är upp till mig.

Är det status för en äldre man att visa upp sig med en ung, attraktiv kvinna?

– Ja, det tror jag absolut. De skulle nog inte ta mig om jag var jätteful, säger Sara som är noga med att poängtera att hon inte är något lättfångat våp utan har egna ambitioner i livet,

– Jag pluggar på högskola och har alltid haft högsta betyg i alla ämnen.

Även om hon skulle träffa sitt livs kärlek tror hon inte att hon skulle kunna lämna sina tre sugardaddys.

– Jag tycker alldeles för mycket om dem.

Moa, 17: ”Många tror att jag säljer sex”

Hon har ännu inte fyllt 17 år, men har redan dejtat en sugardaddy.

– Jag trodde inte att det handlade om sex. När jag fick reda på det skrev jag i min profil att jag inte säljer sex, säger Moa.

En kompis till henne tipsade om att det fanns pengar att tjäna som sugarbabe och för en månad sedan lade Moa ut sin profil på en dejtingsajt.

– Än så länge har vi bara setts en gång. Det var lite nervöst. Vi fikade och snackade, mest om sport, för det fick jag tvåtusen kronor. Han berättade att han har en flickvän men att han gärna vill ha en sugarbabe att skämma bort.

Även om Moa tydligt klargjort att hon inte säljer sex så rasade mejlen in så fort hon lagt ut sin profilbild.

– De som är yngre accepterar att bara träffas och fika, men de som är äldre, typ mellan 50 och 70 säger att man ska se bra ut och att de vill ha sex. När jag säger att jag inte gör sex hör jag inte av dem igen. Många tror att jag säljer sex, att jag bara inte vill uppge det i profilen, säger Moa.

Varför lockas du av den här världen?

– På grund av pengarna, säger Moa som kan tänka sig att ha en sugardaddy till.

Hon tänker fortsätta vara sugarbabe så länge det känns okej.

– Men jag kommer aldrig att ställa upp på sex.

Utdrag från Sugardaters hemsida

”I förhållandet mellan en SugarDaddy och en SugarBabe så är könsrollerna ofta mer definierade och gammaldags. Det är mannen som skämmer bort, tar hand om och smickrar kvinnan han dejtar. Kvinnan kan i gengäld koncentrera sig på att vara en kvinna och skämma bort den man hon är tillsammans med.

En SugarDaddy är en mogen person med erfarenhet och som har kontroll över hans liv samt ekonomi. Han vill dela det han har med en vacker och ofta yngre kvinna. ”

Sugardaters har drygt 100 000 medlemmar i mer än 20 länder.

”Sexköpslagen”

Den som mot ersättning skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse, döms – om inte gärningen är belagd med straff enligt brottsbalken – för köp av sexuella tjänster till böter eller fängelse i högst sex månader.

Fotnot: Peter, Patrik, Moa och Sara heter egentligen något annat.