Svalbards cowboys lever på naturens villkor

Svalbards Cowboys Lever På Naturens Villkor

130 mil från Nordpolen ligger Svalbard. En riktig vildmark i ett väglöst land där människan lever på naturens villkor. Det är lite vilda västern känsla i Longyearbyen med mycket män, barer, bössor och fullt med uppställda snöskotrar som alla längtar efter snön. Skotrarna har stora plastfodral för bössan och för att kunna röra sig fritt i naturen krävs att man kan hantera ett gevär. 

Text: Hélène Lundgren 
Foto: Felix Oppenheim

Det är först på resan till Svalbard som man inser hur långt norrut ögruppen verkligen ligger. Från Oslo tar det drygt tre timmar att flyga till Longyearbyen. 

– För att hitta Svalbard på jordgloben får man lyfta på kopparknoppen högst uppe på globen, säger den kanadensiska guiden Andrew Wenzel.

Det är långt från Longyearbyen till vart du än ska i världen

Vi landar mitt i natten och det mjuka dagsljuset har bara mattats av en aning. Marken är bitvis täckt av polarull vilket liknar tjocka vita bomullstussar och den låga växtligheten börjar skifta i röda och gula nyanser. Det gäller att inte röra sig för långt från byn utan gevär. 

– Svalbard har sex poliser och deras jobb går till stor del ut på att spana efter alltför närgångna isbjörnar. Det finns mycket lite kriminalitet på Svalbard. Folk lämnar sina hus olästa och låter startnyckeln sitter kvar i bilen, berättar guiden Barbara Fogden som har flyttat hit från Ungern.

Longyearbyen

Vi går en tur runt byn för att hitta en bit mat att äta och hamnar på den lokala pizzerian som har öppet till klockan tre på natten och till fem på helgerna. Longyearbyen har även en mycket populär whiskeybar som är mysig, trång och knökfull med storvuxna skäggiga män en vanlig torsdagskväll. Bakom bardisken skymtar mängder av olika whiskeyflaskor.

-Vi har runt 150 – 200 olika whiskeysorter här i baren, berättar bartendern. 

Det finns inte många vägar på Svalbard. Snöskoter är därför ett bra färdmedel.

Nästa dag går vi till Svalbard museum för att lära oss lite om Svalbards historia. 1920 undertecknades Svalbard traktaten mellan 14 länder som gav Norge suveränitet över Svalbard. Senare anslöt sig 26 länder till och alla medlemsländer har rätt att bedriva jakt, fiske och näringsverksamhet. Norska lagar gäller, ögruppen ska vara neutral och får inte användas för krigsändamål. Före första världskriget hade Svalbard betraktats som ingenmansland med kommersiell valfångst som startade redan på 1600 talet. I slutet av 1600 talet fanns det runt 300 valfångstfartyg och 50 valfångststationer på Svalbard. Där kokades det valolja på stränderna tills valen nästan försvann. Troligtvis var det ryssarna som på 1700 talet visade norrmännen hur man överlever i det extrema klimatet. Den första norska expeditionen övervintrade på Svalbard 1795 – 96 för att kunna jaga säl, valross, polarräv och isbjörn under vintern. Deras historier lockade andra jägare att övervintra under öarnas mycket tuffa förhållanden.  

Geväret följer med överallt. Man vet aldrig när det dyker upp en isbjörn.

Utanför Longyearbyen finns det bara fyra kilometer väg och det enda sättet att ta sig runt på Svalbard är med snöskoter eller båt. En kryssning är därför ett mycket bekvämt och lärorikt sätt att få se lite av den unika naturen och djurlivet. Vi tar oss ner till hamnen där Hurtigrutens båt M/S Fram ligger ankrad. Fartyget har samma namn som Fridtjof Nansens expeditionsfartyg och tar runt 300 passagerare. På sommaren går fartyget till Grönland samt Svalbard och på vintern till Antarktis. Det är en blandad skara människor i olika åldrar från England, Tyskland, Frankrike, Italien, USA, Kanada, Norge, Danmark och Sverige som har samlats på kajen. Under några dagar ska vi resa längs Spetsbergens västkust. Bland öar och fjordar ska vi få uppleva så mycket av den speciella naturen som möjligt. Naturligtvis hoppas vi också att få se sälar, valrossar, många sjöfåglar och isbjörn. 

Det gäller att se upp för isbjörnar när man besöker Svalbard

M/S Fram är ett mycket bekvämt fartyg med en stor buffé där mycket fisk och skaldjur serveras. Bordsplaceringen är fri vilket gör att man lätt slår sig i slang med olika nationaliteter under lunch och middag. Hela personalstyrkan i kök och servering är från Filippinerna utom den tyska kocken och de sprider en härlig stämning ombord med skämt och skratt från första stund vilket är en stor tillgång på fartyget.

Säkerhetsgenomgång på M/S Fram som ska ta oss på en kryssning runt Svalbard

Mellan landstigningarna är det intressanta föreläsningar om olika djur och de platser vi ska besöka. Högst upp på fartyget finns även ett observationsdäck med stora fönster där man kan spana efter sälar och fåglar. Vårt första stopp på färden blir den ryska enklaven Barentsburg där 450 ryssar fortfarande håller gruvdriften igång. En mycket märklig by med en blandning av helt förfallna hus som hänger på sniskan och ser ut att falla ihop i vilken sekund som helst. De står sida vid sida med fyrkantiga öststatsblock och svarta kolhögar. I byn finns en stor Leninstaty, sporthall, swimmingpool, bibliotek, museum, hotell, skola, ett stort kulturcentrum, en bar med billig sprit och en gård med 130 grisar. Vi får bevittna en dans- och sångshow som är en karikatyr av kitschig rysk kultur med smäktande smörsång, guldtand, hockeyfrilla samt mycket spets och glitter.  

– Alla dansare och sångare arbetar till vardags nere i gruvan. Inga pengar används här i Barentsburg. Vi betalar istället med ett speciellt Barentsburg kort och har gratis helikopterturer till Longyearbyen för att shoppa, berättar Vitali Shutko som visar oss runt i byn.

Nästa dag kommer vi in i Liefdefjord för att titta lite närmare på den fem km långa Monacoglaciären. Med små polarcirkelbåtar kör vi sakta genom isflaken mot glaciären.

Med små polarcirkelbåtar tar vi oss till Monacoglaciären.

Plötsligt dyker det upp ett nyfiket sälhuvud mellan isen i närheten av en ö. Sälen är oerhört nyfiken och simmar länge framför båtarna till allas stora förtjusning. När vi kliver ombord igen är det dags för lunch och sent på eftermiddagen korsar vi den åttionde breddgraden viket är så långt norrut som vi kommer på denna resa. Detta firas på däck med kaptenen och en flaska Linea Aquavit.

På kvällen kommer vi fram till den platta ön Moffen som är naturreservat och känd för att vara en av valrossarnas favoritplats. På håll ser vi ett gäng valrossar som ligger och slöar på stranden medan andra plaskar i vattnet. Båten står på minst 300 meters håll från ön för att inte störa valrossarna och plötsligt upptäcker en man att det ligger något vitt en bit bakom valrossarna. Jag tittar noga i mitt långa kameraobjektiv och faktiskt, det är en isbjörn som ligger där och sover på den svarta stranden. Med en hutt Linea Aquavit firar vi att vi verkligen har sett en isbjörn, om än på långt håll…….

Nästa dag går vi in i den vackra Magdalenefjorden och landstiger vid Graveneset som var en gammal valfångststation under 1600 – 1700 tal. Här finns 130 gravar av de män som dog under det hårda arbetet med valfångsten. Vi vandrar på en stig genom bergen på väg mot Gully glaciären och ser en simmande säl på avstånd medan ilskna silvertärnor attackerar oss för fullt. 

En nyfiken säl följer oss med blicken

– Förra gången vi var här kom det en isbjörn simmande mot en grupp turister som promenerade i närheten av glaciären. Vi blev tvungna att skjuta signalskott för att skrämma bort björnen, berättar den tyska geologen Andreas Sanders. 

Det går att bada men vattnet är iskallt.

På vägen tillbaka passar några modiga amerikanare, italienare samt ett par norska barn på att bada i det svinkalla vattnet bland isflaken. Vinden är kall och väl tillbaka på fartyget är jacuzzin högst upp på akterdäck en av kryssningens höjdpunkter. Känslan är helt obeskrivlig att sakta få sjunka ner i det varma bubblande vattnet under bar himmel och se glaciären, bergen och den storslagna svart vita naturen passera förbi. Det kräver en stor viljestyrka att gå och lägga sig när denna otroliga värld av berg är så oändligt vacker att man vill ligga kvar där hela natten.

Obeskrivligt härligt att få glida ned i det varma, bubblande vattnet under bar himmel och se glaciären.

Sista dagen gör vi en landstigning vid Ny Ålesund på den sjuttioåttonde breddgraden som numera är centrum för arktisk forskning med forskare från 15 olika nationer. Det var här som Roald Amundsens luftskepp Norge startade 1926 samt Umerto Nobiles luftskepp Italia året efter. Syftet var att försöka nå Nordpolen och det finns ett litet museum med foton från luftfärden.

Staty av Roald Amundsen, Ny Ålesund , där hans luftskepp startade 1926

Ny Ålesund är en av världens nordligaste bebodda platser med många historiska byggnader. Här finns också världens nordigaste postkontor som är mycket populärt bland turisterna. Byn har även en lokal pub men den öppnar inte förrän på kvällen. Knackar på dörren och pratar med en trevlig norsk kille som inte vill släppa in oss.

– Vi vill hålla puben för oss själva, som en fristad. Vi ser ju ganska mycket av er turister, säger han och ler lite charmigt. 

Samma dag är vi tillbaka i Longyearbyen och ska ut och paddla kajak på eftermiddagen. Nere i hamnen träffar vi vår guide Olle Dahlberg. Han visar oss hur man sätter på sig de snygga överlevnadsdräkterna och skor av våtdräktsmaterial innan vi sätter oss i dubbelkajaken.

Dr. Dorthe Eide och Svalbardguiden Olle Lundberg i sina kajaker utanför Hiorthamn på Svalbard.

Havet ligger lugnt när vi paddlar över till Hiorthamn på andra sidan Adventfjorden. Här finns många spår av gruvdriften med gamla förfallna verkstäder, en smedja, ett högt torn, en såg och på stranden står båtvrak samt kvarlämnade maskiner och rostar. Det var John M Longyear som startade den första gruvan på Svalbard 1906. Alla byggnader före världskrigen 1940 är kulturminnesmärkta och alla spår av mänsklig aktivitet genom 400 år i form av valfångst, jakt och gruvdrift är skyddade.

– Skrot och plankor som har använts under gruvdriften och valfångsten får inte flyttas. Allt med en spik i får ligga kvar där de ligger. Däremot fossiler med spår av blad och snäckor, de får man plocka med sig, berättar guiden Olle Dahlberg som studerar arktiskt friluftsliv på universitet i Longyearbyen. 

Vi slår oss ner i lä för att äta lunch med frystorkad mat och varm saft vid en gammal stuga. På avstånd går ett par Svalbardsrenar och betar i den vackra tundravegetationen i gult och rött med de svarta karga bergen och de vita pudrade topparna som kuliss. Jag frågar Olle vad han tycker är så speciellt med Svalbard. 

– Naturen, svarar han snabbt. Allt är en utmaning på Svalbard, vad man än gör. Så fort man lämnar samhället är det en riktig utmaning och det kan ta flera timmar att bli räddad om man ens lyckas larma någon, säger Olle Dahlberg. 

Svalbard är verkligen en av Europas sista orörda vildmark och full med nybyggaranda! 

SVALBARD

Turistinformation

Visit Norway

Säsong 

Hurtigrutens kryssningar går i juli och augusti men det går att resa till Svalbard året runt. 

Så kommer du dit

SAS till Longyearbyen.

Båtresa

Hurtigruten har åtta dagars kryssningar runt Svalbards ögrupp på sommaren.

Sov gott

Luksus: Ett historiskt hotell som byggdes 1947. Mysig stämning, trevlig personal och en bra restaurang

Spitsbergen Hotel, Longyearbyen.

Middels: Ett stort hotell som ligger nära Svalbard museum med Brasserie och Pub. 

Radison Blu Polar Hotel Spitsbergen, Longyearbyen

Billig: Ligger uppe i dalen med bergen utanför. Köksmöjligheter finns.

Spitsbergen Guesthouse, Longyearbyen  

Missa inte!

I Longyearbyen ligger Svalbard museum som är en mycket bra introduktion till Svalbards historia med valfångst, jakt, gruvdrift, forskning, djurliv och natur.

6 Äventyr:

Kajakpaddling i dubbelkajaker över Adventfjorden med kunniga guider och landstigning i Hiorthamn. Svalbard Wildlife Expeditions har även 4 – 7 dagars kajakturer

Ridning på islandshästar från maj – oktober. Stallet ligger några km från Longyearbyen.

Hundspann och snöskoterexpeditioner till den vackra båten Noorderlicht som ligger infrusen i isen vid Tempelfjorden. Mat och övernattning mellan februari – maj.

Hundspann där man får köra ett eget hundspann. Finns från en halv dag till tio dagars turer.  

Glaciärvandring från kortare turer till tre dagars turer i juli – augusti.

Vandring genom en smältvattenskanal till en isgrotta i glaciären.

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.