Sveriges främsta spökjägare söker svar på det oförklarliga

Sveriges Främsta Spökjägare Söker Svar På Det Oförklarliga

Bröderna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen förtrollar en hel värld med sina paranormala undersökningar. En familjetragedi i barndomen gjorde att de som vuxna började söka svar på den oerhörda gåtan: Vad händer efter döden? Deras hundratusen fans får idag följa med när de besöker de hemsökta hus, slott och gårdar och med hjälp av avancerad teknik registrerar de ljud, aktiviteter och röster från andra sidan.

Allt började en iskall julnatt på åttiotalet i Kiruna i Lappland vid en trolsk bygd ovan polcirkeln som vilar i skuggan av Sveriges högsta berg Kebenekaise och där vinternätterna är eviga. Det som hände är så hjärtskärande att berget tog ett djupt andetag och bröderna skulle komma att påverkas resten av sitt liv. Då och då ställer man sig frågan om meningen med allt som sker, om tillfälligheter som leder oss till det allra bästa. Eller allra värsta. Man undrar vad som är meningen med allt, hade man kunnat göra något annorlunda? Göra andra val? Eller finns det i kärnan av alla händelser en mening? En högre bortomvärldslig plan som vi inte kan förstå eller ens ana!

Niclas Laaksonen och Tony Martinsson viger en stor del av sitt liv till att finna svar på gåtan: Vad händer efter döden? Foto Lena Brorsson Alminger

– Jag var åtta år gammal, berättar Tony, och vår familj hade firat julafton med våra kusiner hemma hos oss och de skulle precis åka hem när min kusin Johanna fem år stod där i sin röda klänning och sa att hon ville sova över hos oss. Hennes pappa, min morbror, förklarade att det kanske ändå var bäst att de alla åkte hem eftersom det hemma fanns julklappar kvar att öppna och även deras två mindre syskon med en barnvakt.

Det bestämdes till sist att kusinerna skulle åka hem, trots allt. Men tillfälligheterna stod på rad. Tony erbjöd sig plötsligt att följa med och sova över hemma hos kusinerna. Då ringde telefonen.

– Det var min bästa kompis Simon, fortsätter Tony, han berättade att han fått en kälke i julklapp, en precis likadan som jag hade fått, en svart lyxig variant med broms! Plötsligt ville jag åka kälke med honom.

Frestelsen att få ge sig ut i Kirunakvällen och åka nykälke med bästa kompisen och sedan sova över hos honom istället blev för frestande för lille Tony. Nu var alla val gjorda och livet skälvde. Senare på natten skulle det mest ofattliga och smärtsamma hända.

Det ofattliga

Lilla Johanna och hennes storebror Peter åkte hem med sina föräldrar och vid tretiden på natten startade en kraftig brand i husets källartrappa. Pappan vaknade av att ett av de yngsta barnen grät och han lyckades kasta ut de två minsta barnen genom fönstret från andra våning, rakt ut i julesnön. Trots desperata och febriga försök lyckades han sedan inte komma fram till Johanna och Peter längst bort i en glödande, förtvivlans hall. Istället fick han och hans fru själva kasta sig ut genom fönstret. Peter och Johanna brann inne denna juldagsmorgon under Kirunas svarta stjärnhimmel.

– Jag minns juldagen, berättar Tony, hur hela vårt hus var fullt av människor och folk som stod och grät i vår farstu. Jag visade inte så mycket känslor då, men inom mig undrade jag vad som hade hänt om jag hade sovit över hos dem.

Denna tragedi hade berört och påverkat en hel stad och allra mest en hel familj. Brodern Niclas minns branden ännu tydligare eftersom han är äldre och kusinen Peter var hans bästa vän och än i dag drar en sorgens skugga över hans blick när han tänker på det. Vardagen kom ändå tillbaka, men det var inte som förr. Något hade förändrats.

Tragedin med Johanna och Peter fick Tony och Martin att i vuxen ålder börja med paranormala utredningar. Foto: Privat

Johanna och Peter följer med bröderna

En dag satt Tony ensam i sitt rum med stängd dörr när han plötsligt kände en iskyla bakom ryggen och trodde att någon öppnat dörren, men när han vände sig om var den stängd och det han såg kom att gripa tag i hans liv.

– På golvet stod en gipsfigur som Johanna hade målat och gett till oss i julklapp och jag frös till när jag såg att den sakta började glida mot mig! Det var min första paranormala upplevelse, först blev jag chockad, men rädslan blev så småningom till fascination.

Tony berättade inte för någon om upplevelsen, men under åren som kom hände många mystiska saker både för honom, Niclas och för resten av familjen. Vart bröderna sedan i vuxen ålder än flyttade fortsatte dessa gåtfulla händelser, ofta med anknytning till kusinerna. Som om Johanna och Peter alltid var med dem.

Det paranormala intresset

Under Tonys och Niclas liv växte intresset för det mystiska och allt vi inte kan se eller förklara. Niclas tittade på massor med TV-shower från USA och England där ghosthunting sedan länge är mycket stort och till slut bestämde bröderna sig för att ta reda på mer, bokstavligen försöka komma till tals med andra sidan och dokumentera. Det som drev dem var gåtan om vad som händer efter döden. Niclas var från början lite skeptisk, men har öppnat sig allt mer och berättar om en händelse i Sala Silvergruva där de gjorde en paranormal utredning som påverkade honom på djupet.

– Jag bestämde mig för att släppa mitt logiska tänkande och då hände det saker. Jag gick nere i gruvan med en värmekamera som avläser temperaturskillnader och närmade mig en så kallad blindort, där gruvgången tar slut, när jag plötsligt anade en figur till vänster om mig och på värmekamerans display såg jag konturerna av en människa! När jag bad att någon skulle tala kom ur kommunikationsverktyget orden: ”Det gör jag aldrig!” En stund senare: ”Såg du mig nu?” Detta var en av mitt livs största upplevelser, som påverkade mig på djupet.

Niclas anade en närhet i Sala silvergruva och värmekameran visade konturerna av en kropp. Foto: Laxton Ghost Sweden

Spökjägarutrustning värd en förmögenhet

Tillsammans med sina livskamrater Linda och Sofia lägger bröderna varje dag nästan ned mer tid än vad som finns på ett jordedygn, detta vid sidan av sina heltidsjobb.

De har köpt tekniskt spökjägarutrustning värd en mindre förmögenhet och nattetid, då resten av världen sover, bär de den tunga utrustningen upp för skeva slottstrappor, in i trånga korridorer och mörka källare. Det handlar om övervakningskameror, videokameror, värmekameror, IR-kameror för mörkerfotografering, diktafoner, kommunikationsutrustning med mera och allt kopplas till en övervakningscentral där de sitter och iakttar och antecknar allt som sker i de olika rummen. De kan registrera förtätningar i rummet, om något rör sig eller om temperaturen plötsligt ändras. Utredningen startar alltid med ett så kallat svep, då de säkerställer att det inte finns några naturliga källor till fenomenen som elfält, fönster, dörrar, drag och annat.

Jag fick själv ett samtal med ingenjören som tagit fram en så kallad Parnormal Music Box som har en ultraljudsstråle som skickas ut och om något med tillräcklig densitet passerar strålen ger den utslag. Som när man går in på Ica Maxi! Han förklarade att han är skeptisk till andar. Men! Att apparaten natt efter natt ger utslag tyckte han var ”skitirriterande”! Den skall inte ge utslag om inget finns där!

Några av alla väskor för den dyrbara spökutrustningen. Foto Laxton Ghost Sweden

Fångar upp ord från det förflutna

Något av det mest fascinerande är att de kan fånga upp ljud på olika sätt. Niclas förklarar att det är genom brus som andevärlden kan nå oss. Andevärlden manipulerar bruset så att det blir till ord som kan vara budskap från andra sidan. Håret kan ju resa sig på den mest hårdhudade när man är med om detta, tänker jag.

– Runt omkring oss människor finns det ett evigt brus från naturliga källor och mänskligt skapade radiovågor som FM- och AM-vågor, berättar han. Med hjälp av till exempel en Spirit Boxen (PSB7), som är en applikation med datorprogram och ordbank, mäter vi bruset och kör det genom ett program som matchar mätvärdet mot ord. Om något som liknar ord finns i bruset får man svar på displayen på vad det skulle kunna betyda tillsammans med en sannolikhet i procent.

Tony fortsätter:

– Radiovågor fortsätter bara, hur långt som helst, sprids hela tiden. Om man tekniskt skulle klara det så skulle man kunna fånga upp gamla radioprogram, men vi fångar upp en energi och ett eko från det förflutna.

Det måste finnas något efter döden. Foto Lena Brorsson Alminger

Ofta hörs orden tydligt i rummen och osannolikt (eller naturligt?) är de ofta bärare av något som har med platsen eller människorna att göra. Ibland på ett annat språk. På det kända Häringe Slott, där en del av inredningen är från Skottland, fick de fram tydliga engelska ord med skotsk brytning som sa ”I’m behind you” och ”my name is Erland”. Niclas sambo Sofia kommer från Tornedalen och där fick de andliga meddelanden på finska.

– Sådant här gör en så fascinerad, säger Tony, det måste finnas något efter detta livet. När vi summerar allt, allt som vi upplevt så förstår vi att sådant här inte kan hända om det inte finns något. 

Sedan ett par år äger LaxTon Sveriges mest hemsökta hus där det spökat sedan 40-talet och dit folk kommer i massor: Borgvattnets prästgård i Jämtland. Där kan man boka rum och hyra spökjägarutrustning. För den som vågar!

I Borgvattnets prästgård har det genom åren hänt uppskakande händelser och många är det som på natten flytt i panik. Foto Lars Blixt