Svetten lackar när seniorerna tränar boxning

Svetten Lackar När Seniorerna Tränar Boxning


Eldsjälen Hans Lindahl har tillsammans med Lotta Henriksson dragit igång boxningsträning för seniorer. Ett trettiotal män och kvinnor tränar, svettas och har riktigt roligt på den klassiska boxningsklubben Narva som har långa anor. Här har även Olof Palme, Björn Afzelius och Jerry Williams tränat. Boxning är en motionsform som ger både styrka, koordination, bättre balans, självförtroende, sammanhållning och mycket glädje!

Text : Helene Lundgren / Foto : Roger Schederin

Det är fredagsmorgon och klockan är strax 10.00 när vi kliver in på Narva Boxningsklubb i centrala Stockholm. Källarlokalen ser precis ut som jag föreställer mig en boxningslokal. Lukten av svett hänger i luften, det är lite trångt och den slitna boxningsringen i trä börjar fyllas med gråhåriga damer och vithåriga män som är har kommit hit för att träna boxning. Två gånger i veckan är det träning för seniorer och till tonerna av ”Blue Swede Shoes och Whole lot´s of shaking going on” värmer ett tjugotal män och damer upp runt ringen. Några skuggboxas i ett hörn, andra joggar på stället, slår på en sandsäck och jag ser en kvinna som sjunger med till låten Peggy Sue. Med ena handen bakom ryggen skojboxas ett par och försöker putta varandra i magen.

-Gör 20 knäböjningar med rak rygg. Hämta sen de tjocka handskarna, ropar tränaren Hans Lindahl och allt som hörs är ljudet av kardborreband när alla knäpper på sig sina boxningshandskar

Tränaren Hans Lindahl manar på sina adepter till att höjja tempot. Detta är boxning och inte knyppling, säger Hans och skriker byt partner, samtidigt som han höjer musiken.
Foto Roger Schederin

Janne Hellström och Annette Rönnqvist börjar sparra mot varandra och de tar riktigt i. Slagen smattrar mot varandras boxningshandskar och de flyttar handskarna högt och lågt för att kunna parera slagen.

Medlemmarna i grå Pantrarna är mellan 60 och 75 år en del med många boxningsår i ryggen andra totala nybörjare.
Foto Roger Schederin
 

-Träningen ger styrka, balans samt allt det sociala, säger Annette Rönnqvist som såg ett reportage i lokaltidningen om seniorboxningen och blev intresserad.

Träningen är tuff och Hans, 74 år manar på gänget att köra hårdare.

– Vi har alla kommit överens om att vi ska bli 120 år, därför kör vi lite hårdare nu, medan vi fortfarande är unga. Rör på fötterna! Knuffa, knuffa och jobba hela tiden, ett snäpp i taget. Var inte så snälla nu. Detta är boxning och inte knyppling, säger Hans och skriker byt partner, samtidigt som han höjer musiken.

seniorboxning
Sven Schön fokuserar på boxbollen i ett par gånger i veckan.
Foto Roger Schederin

På stereon hörs alla de gamla kända 50 -tals rock´n´roll hitsen och Why do fools fall in love och Lucille spelas på högsta volym.

-Vi har bra musik som passar oss och slipper den där rappen, säger Kerstin Sjögren och ser nöjd ut.
 
Idén till att starta seniorboxning för 60 + började med att Lotta Henriksson lyssnade på ett sommarprogram på radio med boxaren Åsa Sandell, och det fick henne att vilja börja träna boxning. För fyra år sen startade hon och Hans Lindahl seniorboxning, och Narva boxningsklubb är den enda gruppen i Stockholm för seniorer. Grå Pantrarna som gruppen kallas, är en av de få klubbar för seniorer i Sverige, vilket är mycket tack vare Narvas ordförande Hans Lindahl. Han tyckte att boxningslokalen även kunde användas på dagarna när den ändå stod tom. I början var det bara mellan fem – tio personer som hittade ner i källaren.

Lukten av svett hänger i luften, det är lite trångt och den slitna boxningsringen i trä börjar fyllas med gråhåriga damer och vithåriga män som är har kommit hit för att träna boxning.
Foto Roger Schederin

-Då satte jag in en blänkare i DN På Stan och lokaltidningen kom när vi hade öppet hus. Nu är vi en trogen skara på 30 – 35 personer som tränar och det är ett jättekul gäng. Det är känsligt att kalla sig för pensionärer och att vi håller på med pensionärsträning.

Träningen är tuff och Hans, 74 år manar på gänget att köra hårdare. Vi har alla kommit överens om att vi ska bli 120 år.
Foto Roger Schederin

En av dem som såg artikeln om Narva boxningsklubb i lokaltidningen och blev intresserad av att testa boxning var Petrus Ursinus.

-Jag har varit pensionär i fem år och har arbetat på kontor hela mitt liv. På den senaste tiden har jag börjat tänka på fysiska aktiviteter så jag gick dit för att titta. Träningen passar mig, jag har fått lite muskler, bättre kondition och smärtorna i ryggen har försvunnit. Min balans har också blivit bättre och det är bra för oss äldre, säger Petrus Ursinus.
 

-Det är ett alternativ till att mata duvorna, skämtar Christer Hesslin.
 
Det finns 1,6 miljoner personer i Sverige som är mellan 65 – 85 år, och för aktiva äldre finns inte så många träningsalternativ.

Riksidrottsförbundet inklusive Svenska Boxningsförbundet verkar inte ha så stort intresse för denna åldersgrupp, men det är ju här de stora hälsovinsterna kan göras. Alla har krämpor och träningen håller dig frisk. Budskapet att motion är bra för alla verkar Socialstyrelsen ha glömt bort, och de uppmärksammar inte detta i sina nya riktlinjer. Motion verkar ha låg prioritering och istället ser det ut som att man enbart vill satsa på piller. Det finns många träningslokaler som inte används, och vi skulle kunna dubblera samt även tredubbla träningen. Jag har ett nätverk av gamla tränare som skulle kunna köra igång Grå Panterträningen, säger Hans Lindahl.
 
Hans Lindahl tränade själv boxning under Ingemar Johanssons tid, mellan åren 1958 – 62 och fick uppleva den kamratskap som fanns då. På Narva har han plockat det bästa från boxningen och anser att träningen är till för alla.

-Det är den gamla kamratandan som jag alltid har velat förvalta, förklarar Hans Lindahl.

Jag har ett nätverk av gamla tränare som skulle kunna köra igång Grå Panterträningen, säger Hans Lindahl. Foto Roger Schederin
 

Träningen fyller även en stor social bit och många har lärt känna varandra på klubben.

-Det är opretentiöst, välkomnade och man kan börja prata med vem som helst. Träningen är allsidig och man får ingen träningsvärk, säger Kerstin Sjögren som har lärt känna Yvonne Gurestam på boxningen. Yvonne håller också med om att träningen är jättekul.

-Jag tröttnade på gym och tog kontakt med Boxningsförbundet. Det är väldigt socialt och vi brukar vara en sju – åtta personer som går och fikar efter träningen, säger Pia Nordling .

Pia Nordling tröttnade på att gymma, började med boxning istället här är alla i ungefär samma ålder med med mer eller mindre krämpor, så man behöver inte bevisa något, säger hon.
Foto Roger Schederin
Efter träningen brukar ett litet gäng, tillsammans gå till Norrtullsgatan för att fika på kafé Nybergs. Foto Roger Schederin

Vi sitter runt fikabordet och Hans Törnquist berättar att han har tränat i hela sitt liv. Tidigare gick han på SATS, men klassisk boxning är något som han älskar ända sen barndomen. När han var 13 år fick han Ingemar Johanssons autograf, och han har sparrat med Ingo i Göteborg, på en av Sveriges äldsta boxningsklubb, Redbergslid. Ingo skulle träna upp snabbheten med lättviktare, och Hans själv har blivit juniormästare i Göteborg, samt varit med i Boxnings-SM.

Ingemar ¨Ingo¨johansson hälsar på Narvas ordförande Kalle Narvall. Foto Roger Schederin

-Jag har en dotter som bor i Stockholm och brukar ofta vara här. När jag såg att de hade seniorboxning på Narva så gick jag ner för att kolla, berättar Hans Törnquist. 
 

-Jag brukar komma till klubben två gånger i veckan annars blir man lite ringrostig, säger Janne Hellström lite vitsigt.
 

De Grå Pantrarna har även varit ute på en del resor tillsammans, och i höstas åkte gänget till New York. Där fick de träna med världsmästare på den legendariska Gleason´s Boxing Gym i Brooklyn där även Muhammed Ali, Ingemar Johansson och Robert de Niro har tränat.
Foto Roger Schederin

-De hade ingen seniorgrupp men funderade på att starta en, berättar Hans Lindahl.
 
Hos Gleason hade man startat upp en grupp för Parkinsonsjuka enligt ett koncept som heter ”Rock Steady Boxing”. Väl hemkommen igen tog Hans Lindahl kontakt med Parkinsonförbundets länsavdelning i Stockholm, ordförande Eleonor Högström. Med stöd av Arvsfonden har ett nytt projekt dragits igång, där personer med Parkinsons sjukdom kommer ner till Narva tre gånger i veckan för att träna boxning. Försöksträningen har varit igång sen december 2015, och ska under sommaren dras igång mera officiellt.

-Vi ser mycket positivt på träningen, och de överraskande positiva resultat som har uppnåtts. De personer som har tränat boxning uppger att de har fått mycket bättre balans, koordination och styrka. Även ett positivare samband mellan medicinintag och träning har noterats, berättar Hans Lindahl.

I sommar startar också ett annat nytt projekt upp med generationsöverskridande boxningsträning, för både ungdomar och seniorer som ska träna med varandra

Foto Roger Schederin

Mer info: www.narva.com

Roger Schederin

Roger Schederin är professionell fotograf och skribent sedan 35 år. I Stockholm och världen jobbar han med dagspress, månadsmagasin, kundtidningar och reklambyråer. Han samarbetar ofta med skribenter med specialkunskaper inom vissa områden inom en bred radie, allt från motorcyklar till forskning inom medicin och teknik, samt renodlade nyheter.