Ta tåget till Europa – stor guide

Ta Tåget Till Europa – Stor Guide

Klimathot, flygstrejk eller kanske bara lite skön äventyrslusta. Det finns många skäl att ta tåget på semestern i sommar.
Men hur planerar du en lyckad tågresa ut i Europa? Och måste det vara så krångligt att boka? Nej, inte om du följer Gazzines stora guide!

Tågresetipsen exploderar på Facebook. Regeringen vill upphandla nattåg till Europa. Resebyråer börjar sälja interrailkort och charterarrangörer ordnar tågresor.

Förra året gick försäljningen av Interrailkort i Sverige upp med över 60 procent. De första fyra månaderna 2019 ökade den med ytterligare 90 procent. Trenden är tydlig, trots att det är långt kvar till tågluffandets guldår på 80- och 90-talen, innan avregleringen av flyget gjorde det billigare att flyga. Rekordåret 1991 såldes drygt 70 000 kort, 2018 blev det 17 000.

Första tipset: Ta det lugnt!

När Interrail var ett vanligt sätt att resa gjorde de flesta en rundresa med många stopp, oftast mer eller mindre improviserad, en tågluff helt enkelt. När flyget blev det normala började vi resa tur och retur i stället. Snabbt iväg, en vecka eller en helg på samma ställe och sedan lika kvickt hem igen.

Nu tänker många likadant när de ska planera sin tågsemester, men en resa till Medelhavet tar minst ett dygn och innebär flera tågbyten. Risken är att du blir både uttråkad och stressad om tågen blir försenade. Så ha inte för bråttom och res inte för långt!

Frukost serverad på riktigt porslin och linnedukar i Polen. Foto: Torgny Göransson

Lättare än du tror

Föredrar du planering bör du vara ute i god tid. Tyvärr är det inte lika enkelt att boka sin tågresa som flyget, men inte heller så svårt som det ibland kan verka. Det finns flera resebyråer som specialiserar sig på tågresor och hjälper till att finna den bästa rutten. Vill du inte planera alls finns några paketresearrangörer som har färdiga resor. Och det går fortfarande att resa utan platsbiljett, om du undviker snabbtåg och helst inte reser i juli eller augusti.

Dyrare eller billigare än flyg?

Det är svårt att matcha lågprisflygets priser, särskilt under lågsäsong. Men billiga flygbiljetter kräver tidig bokning. Bokar du sent kan tåget vara billigare, särskilt om du reser med barn under tolv år, de reser gratis med interrailkort. Om du stannar på fyra fem ställen och jämför vad det skulle kostat att flyga till vart och ett vinner ofta tåget.

Tips innan du åker:

 • Planera en rundresa med flera stopp längs vägen.
 • Skippa Medelhavet om du bara har en vecka på dig. Det finns fina ställen att besöka i Nordeuropa också!
 • Vill du vara säker på att komma dit du vill, när du vill, bör du boka åtminstone nattåg och längre resor i förväg. Tågen kan bli fullsatta, särskilt nattågen.
 • Lägg gärna in lite extra tid vid tågbyten, tågen kan bli försenade även utanför Sverige.
 • Planera för så få byten som möjligt samma dag.
 • Följ Gazzines stora guide så hittar du rätt på sommarens tågluff!
Tågsträckan mellan Belgrad i Serbien och Bar i Montenegro är en av Europas vackraste. Foto: Elisabet Axås

Tågsemesterguiden

Interrailkort

Tågluffarkorten finns i en mängd varianter, från 15 dagar till tre månader. De kan gälla för resor varje dag eller under ett begränsat antal dagar. Platsbiljett ingår inte men är ibland obligatorisk. Du får resa in och ut ur Sverige på kortet. Globalkorten gäller i nästan alla EU-länder plus bland annat Turkiet och flera länder på Balkan. Det finns även kort som gäller i bara ett land.

Prisexempel Globalkort andra klass vuxen:

 • 3 resdagar inom 1 månad: 2 564 kronor
 • 7 resdagar inom 1 månad: 3 794 kronor
 • 10 resdagar inom 2 månader: 4 490 kronor
 • 15 resdagar i följd: 4 934 kronor
 • 1 månad i följd: 7 314 kronor

Vuxna får ta med två barn 4–11 år utan extra kostnad. Det finns rabatterade kort för ungdomar 12–27 år och seniorer 60+. Priserna kan variera på grund av resebyråernas påslag och valutakursändringar.

I Rumänien lönar det sig ofta att köpa vanliga biljetter i stället för att resa på interrailkortet. Foto: Elisabet Axås

Interrailkort eller enstaka biljetter?

Interrailkort lönar sig oftast om du ska resa längre än tur och retur till Tyskland eller andra länder i norra Europa. För kortare resor kan det bli billigare att köpa biljetter direkt av tågbolagen. Ofta lönar det sig att komplettera interrailkortet med enstaka biljetter för korta och billiga sträckor, särskilt i länderna i Centraleuropa. Om ni reser i en större eller mindre grupp kan det finnas specialpriser.

Exempel på tågbolag

Snälltåget: Nattåg Malmö–Berlin 24 juni till 17 augusti 2019. På sajten kan du också köpa tågbiljetter till 30 andra tyska städer i kombination med Snälltåget.

Tyskland: Deutsche Bahn kan du kolla tidtabeller i och utanför Tyskland och köpa biljetter. I Tyskland finns många rabattkort som kan vara lönsamma.

Österrike: ÖBB har tagit över många av de nattåg som tidigare Deutsche Bahn körde.

Frankrike: SNCF

Italien: Trenitalia

Schweiz: SBB

Spanien: Renfe

Storbritannien: National Rail

Platsbiljetter

Platsbiljett krävs ofta på längre sträckor och nästan alltid på höghastighetståg, utom i Tyskland. Platsbiljetten kan gå på flera hundralappar i Spanien och Frankrike medan man oftast kan resa utan i Central- och Östeuropa.

Räkna med 15–50 kronor på vanliga intercitytåg (ofta frivilligt), 110–250 kronor på snabbtåg i Frankrike och Spanien. Ofta mer än det dubbla på internationella tåg. I Frankrike kan priset öka närmare avgång.

På sträckan Köpenhamn–Hamburg krävs inte alltid platsbiljett men rekommenderas ändå, pris cirka 50 kronor. I denna flaskhals kan det bli trångt.

Du kan köpa platsbiljetter av någon resebyrå eller direkt från tågbolagen före resan eller på stationerna längs vägen. Vissa kan också bokas i mobilen via Interrails egen app Railplanner eller webbsida eller hos de olika tågbolagen.

Prisexempel på platsbiljetter hittar du här.

I Tyskland behövs sällan platsbiljetter. Foto: Elisabet Axås

Nattåg

Ett effektivt sätt att komma söderut är nattåg från Hamburg som numera körs av österrikiska ÖBB. Tågen går till Zürich, Innsbruck och Wien med mellanliggande stationer som München och Basel. Nattåg går också söderut från Österrike, bland annat till Rom och Milano.

Välj mellan liggvagn, sovvagn eller en lyxigare sovkupé med egen toalett och dusch. En bädd i sex/fyrbäddskupé i liggvagn kostar cirka 370/470 kronor, tvåbädds sovkupé 790 kronor och lyxkupé 1 000 kronor, alla priser per person.

Även i Italien, Spanien, Frankrike med flera länder finns nattåg med liknande priser. I centrala och östra Europa är det billigare.

Tänk på att det finns hotell på ungefär samma prisnivå som sovplatserna, så stanna hellre en natt och ta ett dagtåg nästa dag om du har svårt för att sova på tåg och har gott om tid.

Inköpsställen

Här är några resebyråer där du kan köpa interrailkort, utrikesbiljetter och platsreservationer. Observera att Interrailkortet är en fysisk pappersbiljett som skickas på posten. Beställ i god tid!

Interrail.eu
Interrails egen hemsida med information på engelska om alla kort, priser och villkor. Här kan du beställa Interrailkort och reservera platser på nätet.

Centralens resebutik i Kalmar
Sveriges i särklass populäraste tågresebyrå. Resebyråchefen Ivar Karlsson kan Europas tåglinjer på sina tio fingrar. Lång väntetid kan förekomma på grund av stor efterfrågan, men här kan du få all hjälp med din reseplanering.

Alingsås resebutik
Tågresebyrå som också säljer andra typer av resor.

Biljettbutiken Kristinehamn
Har även en filial i Karlstad.

Tågbokningen.se
Tågresebyrå i Östersund som också arbetar under webbadresserna Interrail.se och Europarunt.se.

Big Travel
Resebyråkedja med fokus på flyg, men de säljer även interrailkort och utrikes tågresor.

Resia
Resia har hängt på tågtrenden och började sälja interrailkort i april 2019.

Stockholm Info
Turistinformationen inne på Stockholms Central säljer interrailkort över disk och kan boka utrikes platsbiljetter.

Grand Tours, Tågsemesterbyrån och Ving är tre paketresearrangörer som har färdiga tågresepaket sommaren 2019.

Tidtabeller

DB Navigator
Deutsche Bahns app är oftast bäst uppdaterad på aktuella tågtider även långt utanför Tyskland.

Railplanner
Interrails app med tidtabeller och möjlighet att göra platsreservationer för vissa tåg. Är inte alltid helt uppdaterad och kan ge orimliga förslag på rutter.

Trainline och Omio
Tidtabeller för både tåg och buss. Priser och biljettbokning om du reser utan Interrailkort. Båda finns som både app och webbsajt.

Rome2Rio.com
Tidtabeller för tåg, bussar och flyg i hela världen.

Mer tåg på internet

Facebookgruppen Tågsemester
Snabbväxande mycket aktiv Facebookgrupp (i mitten av juli 2019 nästan 100 000 medlemmar) där du kan få svar på det mesta som rör tågresor. Gruppens administratörer driver också resebyrån Tågsemesterbyrån.

Seat61.com
Brittiske före detta järnvägstjänstemannen Mark Smiths personliga tågguide. Här finns praktiska tips om tågresor i snart sagt hela världen.

Rail.cc
Privat tågresesajt med länkar till bokningssajter med mera. Även ett livligt forum.

Tre förslag på rutter

Missa inte East Side Gallery, graffitimålade rester av Berlinmuren. Foto: Elisabet Axås

Kulturstäder i Centraleuropa

Fyra av Centraleuropas huvudstäder på samma resa, kanske dessutom ett stopp i Hamburg.
Köpenhamn–Hamburg, 5.30 timmar, normalt minst ett byte.
Hamburg–Wien, 8.45 timmar.
Wien–Budapest, 2.30 timmar.
Budapest–Prag, 6.30 timmar.
Prag–Berlin, 4 timmar.
Berlin–Malmö, nattåg 12 timmar.
Lämpligt Interrailkort: 7 resdagar inom en månad, 3 794 kronor.
Platsbiljetter: Cirka 400–1 200  kronor beroende på klass på nattåg och om du väljer att köpa platsbiljetter på dagtågen.

Ponte Vecchio över floden Arno i Florens. Foto: Elisabet Axås

Alperna och Italien

Bernina Express i schweiziska Alperna är en av Europas vackraste tågsträckningar. Dessutom bad och vandring i Cinque Terre, stadsliv i Milano och München, konst i Florens, gondol i Venedig… Välj vilka städer du vill övernatta i!
Köpenhamn–Hamburg, 5.30 timmar, normalt minst ett byte.
Hamburg–Zürich, nattåg 12 timmar.
Zürich–Chur, 1.30 timmar.
Chur–Tirano, Bernina Express, 4.30 timmar.
Tirano–Milano, 2.30 timmar.
Milano–Genua, 1.45 timmar.
Genua–La Spezia (Cinque Terre), 1.30 timmar.
La Spezia–Florens, 2.30 timmar.
Florens–Venedig, 2 timmar.
Venedig–München, 6.30 timmar.
München–Hamburg, nattåg 11 timmar.
Hamburg–Köpenhamn, 5.30 timmar, normalt minst ett byte.­­
Lämpligt Interrailkort: 10 eller 15 resdagar inom två månader, 4 494/5 454 kronor, beroende på hur många övernattningar du vill göra längs vägen.
Platsbiljetter: Cirka 1 100–2 600 kronor.

Oskar II tog också tåget till Opatija i nuvarande Kroatien, i sin egen kungavagn förstås. Foto: Elisabet Axås

Medelhavet tur och retur

Snabbaste vägen till Kroatien. Välj mellan att fortsätta med buss och färja från Rijeka till öarna i Kvarnerbukten eller hoppa av på stationen före för sol och bad i den gamla Habsburgska kurorten Opatija. Stanna gärna en natt i Hamburg och München.
Köpenhamn–Hamburg, 5.30 timmar, normalt minst ett byte.
Hamburg–München, 5.45 timmar.
München–Rijeka, nattåg 10 timmar.
Samma väg tillbaka men omvänt.
Lämpligt Interrailkort: 5 resdagar inom en månad, 3 244 kronor, om du inte gör några stopp längs vägen.
Platsbiljetter: Cirka 850–2 200 kronor.


Elisabet Axås

Elisabet Axås är frilansjournalist med resor som specialitet. Hon har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för flera dagstidningar och magasin. 2017 gav hon ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.