The Hamptons: En helt annan värld, ett stenkast från New York

The Hamptons: En Helt Annan Värld, Ett Stenkast Från New York

I gigantiska herrgårdar, bakom meterhöga täta häckar tillbringar rika och berömda New Yorkbor sina somrar med pampiga trädgårdsfester på Long Island. Även skyltfönstren i The Hamptons signalerar att det här tillhör en helt annan värld. Långa vita sandstränder, bra surfing, lantbruk och hundratals små vinodlare lockar även vanligt folk till Long Island. 

Text Hélène Lundgren

Foto Felix Oppenheim

Vi kör sakta ut från New York, över Brooklyn Bridge och mot Long Island som är en 19 mil lång ö med två smala halvöar som skiljer sig en hel del åt. Det är som att göra en klassresa från Brooklyn och Queens, över villaförorterna på mellersta Long Island till överklassen på östra Long Island. Innan bron blev färdig 1883 gick det bara att ta sig till Long Island med båt. När järnvägen byggdes ut växte det upp små samhällen på Long Island. Dessa små samhällen utvecklades senare till några av Amerikas första förorter. Idag är det många människor som bor på Long Island och pendlar in till arbetet i New York på dagarna. 

Long Island, NY, USA

Plötsligt ser jag en skylt mot Sagamore Hill. Minns att jag har hört talas om Sagamore Hill och ber fotografen Felix att snabbt svänga av här. På Sagamore Hill finns Amerikas yngsta president Theodore Roosevelts stora herrgård. Han var den förste amerikan som fick Nobels fredspris och här bodde han fram till sin död 1919. Roosevelts sommarhus ligger vackert på en kulle med utsikt över skog och ängar.

På den stora luftiga verandan står några ensamma gungstolar. Det är lätt att föreställa sig hur det såg ut när familjen Roosevelt med alla barnen satt här och drack lemonad under varma sommardagar. I skogarna runt omkring Sagamore Hill finns det mycket lövträd och vandringsleder som leder ner till havet. På stranden ser jag plötsligt något som ser ut som stora strandade stingrockor. Funderar på hur jag ska kunna baxa ner den stora stingrockan till vattnet. Kommer på att det fanns en skylt på väg ner till stranden med en teckning av hästskokrabban eller dolksvansen som den också heter.

Krabborna brukar ibland kallas för levande fossiler eftersom de inte har utvecklats särskilt mycket under de senaste 400 miljoner åren. De har stora släta skal och en lång svans, likt en stingrocka. Upptäcker att hela stranden är full med dessa enorma krabbor som ligger helt stilla i sanden. Sent på våren kommer de upp på stranden för att leka och honorna gräver då en grop där de lägger flera tusen ägg. 

Hästskokrabborna brukar ibland kallas för levande fossiler eftersom de inte har utvecklats särskilt mycket under de senaste 400 miljoner åren.

Vi lämnar stranden och åker in för att äta lunch i det lilla samhället Oyster Bay. Hittar en mysig liten restaurang som serverar traktens lokala ostron till förrätt. De smakar underbart och vi bestämmer oss för att vi ska äta ostron varenda dag hädanefter. Efter lunchen blir det en liten promenad i Oyster Bay som har många fina gamla hus från mitten av 1700 -talet. Oyster Bay är inte direkt någon turiststad men trakten är känd bland fågelskådare.

Claudio´s Clam Bar i Greenport serverar fantastiska ostron

– Här i Oyster Bay finns också Cold Spring Harbour labratoriet där DNA upptäcktes och som har fostrat nio Nobelprisvinnare, berättar en kvinna på restaurangen.

-På sommaren är det många som hyr en staty till sin sommarfest och även cirkusar, temaparker, event, filmer och TV serier brukar hyra här, berättar Larry Schaeffer som har drivit affären i 20 år. 

Vi fortsätter på väg mot Southhampton som till The Hamptons när fotografen Felix plötsligt får syn på Superman och Wonderwoman utanför en affär. Bredvid står statyer av stegrande hästar och en elefant i naturlig storlek målad i den amerikanska flaggans färger. Felix tvärnitar utanför denna otroliga gamla antikaffär som säljer stora statyer i form av allt från isbjörnar till Barack Obama. På baksidan är hela trädgården full med riktigt stora statyer av zebror, drakar, vargar, grekiska gudar och en kosoffa att ha i trädgården. Vid en pickup står några killar från Guatemala och försöker lasta på en något otymplig giraff i naturlig storlek på flaket.  

– Giraffen ska till ett hus i Amagansett i The Hamptons, berättar killarna. 

– Skulle ni köpa en giraff att ha i trädgården frågar jag?

– Nähä, jag skulle hellre köpa en bil för pengarna, säger en av killarna och skrattar.

Yesterday´s Treasures i Southampton på Long Island säljer stora statyer i form av allt från isbjörnar till Barack Obama.

Går in i affären som är helt proppfull av antika prylar och mängder av statyer i olika storlekar. Hamnar i ett rum där Bluesbrothers står och hänger medan familjen Obama sitter i soffan och dricker kaffe. Vi slår oss ner en stund i soffan mellan Michelle och Barack Obama. 

– Varje år säljer vi tusen kossor och många glasfiberkossor har hamnat i Grekland. På sommaren är det också många som hyr en staty till sin sommarfest och även cirkusar, temaparker, event, filmer och TV serier brukar hyra här, berättar Larry Schaeffer som har drivit affären i 20 år. 

I Southhampton är det sannolikt att man stöter ihop med en kändis.

Det märks att vi befinner oss i The Hamptons med sina små samhällen som Southampton, Bridgehampton och East Hampton. Var annars skulle man kunna hitta en affär som säljer gigantiska statyer att ha i trädgården! Till slut sliter vi oss från denna fascinerade butik och kör in till Southhampton. Gillar man kändisspaning är det stor chans att stöta på någon kändis eller celebritet som är ute och shoppar på huvudgatans chica butiker. Går in i en bokaffär och passar på att fråga efter ett rekommenderat lunchställe.

Sag Harbour, Long Island, NY, USA

– Vi som bor här i området har inte råd att gå ut och äta här, säger kvinnan bakom disken.

På väg ner till Cooper´s Beach passerar vi raka gator som gömmer stora herrgårdar bakom enorma höga häckar. Scener ur berömda filmer som Gudfadern och The Great Gatsby har spelats in på några av The Hamptons stora herrgårdar. Vackra arkitektritade hus skymtar fram bakom häckarna men det är inte mycket man ser från gatan. Det märks att människor verkligen har ansträngt sig för att få vara ifred. På gatan står det fullt av pickup bilar med hantverkare som har kommit för att måla och putsa till sina sommarhus inför sommaren. Den långa, breda stranden är riktigt fin med vit sand, sanddynor och stora fina hus som ligger en bit upp på stranden. Det är tidigt på säsongen, så än så länge är det lugnt och bara några fåtal människor på stranden. Lite längre bort på udden finns en stor campingplats för bilar med 4WD. De kan köra ut i sanden och parkera sina stora jeepar mitt bland sanddynorna. 

Southampton lockar både badturister och sportfiskare.

– Det är många sportfiskare med långa kastspön som kommer hit för att fiska en hel vecka, berättar killarna vid campingplatsen.

På 40 -talet var Long Island känt för alla sina ankfarmer och här fanns över hundra farmer. Enligt en legend var det en sjöman som efter en seglats till Kina 1870 hade tagit med sig nio vita Pekingankor till Long Island. På den tiden kom hela 60 % av Amerikas ankkött från Long Island som var känt för att vara riktiga bra kvalitet. En ankfarmare bestämde sig för att bygga en ankformad affär för att locka kunder i konkurrensen. Affären som ligger i Flanders kallades The Big Duck och har sen dess varit ett välkänt landmärke på Long Island. Butiken blev uppkomsten till ankarkitektur där man bygger tredimensionella byggnader i t ex formen av en anka för att signalera vad man säljer.  

Duck House byggdes av en ankfarmare för att locka kunder till sin butik.

– Förr i tiden såldes här grillad anka, ungsrostad anka, rökt anka och ankägg. Idag säljer vi anksouvenirer, böcker, T-shirts och ger turistinformation, säger Barbara Bixby som arbetar i butiken och själv är halvsvensk. 

På South Fork ligger vingården Duck Walk.

Det var det vackra ljuset som först lockade ut konstnärer från New York till South Fork. Efter dem kom de rika och berömda som byggde stora herrgårdar i The Hamptons. På South Fork ligger också en vingård som heter Duck Walk och här produceras 25 olika röda och vita viner. Det mest intressanta med vingården är att de gör en Blåbärs Port som är så god att vi köper med oss en flaska hem till det rosa sommarhuset i Mastic Beach där vi bor hos en kamrat. Längre ut på South Fork ligger Montauk dit många fiskare och surfare söker sig. En surftidning har rankat Montauk som en av Amerikas tio bästa surfstränder. På en av Montauks berömda surfstränder Ditch Plains hittar vi en svensk surfare när hon är på väg upp från havet.

Malin Elg från Sverige, bor på Long Island och surfar på Ditch Plains.

– Stämningen är så avslappnad här och på sommaren är det många liveband men på vintern är det helt dött, säger Malin Elg som bor på Long Island. 

– Vi älskar det här. Folk är vänliga och det är så härligt att vara så nära havet, säger en annan surfare, Nitzan Benhaim som är surfbrädesdesigner och har kommit hit ändå från Hawaii. 

Längre ut på udden ligger New York states äldsta fyr Montauk Point Lighthouse som byggdes 1796. Mellan mars – december kan man klättra upp i den gamla fyren.

Nästa dag åker vi ut till den smala halvön North Fork där vingårdarna ligger tätt efter varandra. Vinodlingen på Long Island startade 1973 och det finns runt 50 vingårdar varav de flesta på North Fork. Här ute är det lugnare och mer lantligt med vajande sädesfält, lövskog, grönsaksodlingar, vinrankor, kossor och lantgårdar. En populär helgtur för New Yorkers är att hyra en limousine över en dag och åka runt bland Long Islands vingårdar och pröva lite olika viner. Vi besöker några rekommenderade vingårdar men ingen av oss är imponerade i jämförelse med vinerna från Kalifornien. 

– Det här är Long Islands populäraste vita vin, säger en kvinna på Pinder som är Long Islands största vingård.

East Hamptons huvudgata är full med exklusiva butiker, juvelerare och gallerier.

För oss är vinerna väl söta och vi fortsätter med en kort färja över till Greenport som är en trevlig småstad med en huvudgata och fina gamla trähus. Det är vår favoritstad på Long Island och här är det inte alls snobbigt som i The Hamptons.

Nere i hamnen bland fiskebåtar och segelbåtar ligger flera populära restauranger som serverar lokala musslor och ostron. Vi slinker in på Claudio´s Clam Bar och får vår dagliga dos av goda lokala ostron. På den smala landtungan till den yttersta spetsen av North Fork ligger Orient Point där man kan ha picknick och grilla på den lugna stranden. En del kallar stranden här för Long Islands bäst bevarade hemlighet. Från Orient Point går färjor över till Connecticut i New England så slipper man åka den långa omvägen över New York. Från Greenport går det också en färja som tar åtta minuter över till den lugna ön Shelter Island.  Ön är mycket frodig med lövskog, kullar och vita sandstränder. Den befolkades redan 1652 och idag bor över 2 000 personer på ön.

Vi åker runt bland alla vackra arkitektritade hus och småbåtshamnar. Får lite känslan av att befinna oss i en enorm brittisk park när vi kör runt i solnedgångens varma ljus. En ny fem minuters färja tar oss tillbaka till South Fork igen. Vi stannar till i Sag Harbour som var ett stort centrum för valfångsten runt 1840. Nere i båthamnen ligger ett mysigt hotell där man kan äta fisk och skaldjur ute på terrassen och här finns också ett valfångstmuseum.

Det börjar bli sent och på väg hem till det vackra rosa sommarhuset stannar vi till i East Hampton. Staden har en huvudgata full med exklusiva butiker, juvelerare, mäklarfirmor, antikaffärer, konstmuseum och gallerier. Butikerna ska strax stänga och vi blir stående framför ett helt underbart skyltfönster till en Ralph Lauren butik. Skyltdockorna är klädda i vita klänningar och shorts, kavaj, slickat hår, fjäderboa och champagneglas i händerna. Bredvid står en vit fontän i marmor som är fylld med ett stort antal Moët champagneflaskor. Tydligare än så kan inte budskapet bli! Det är svårt att avgöra om butiken gör en parodi på områdets rika rykte eller om det är seriös reklam. 

Shelter Island, Long Island, NY, USA

FAKTA

Invånare: ca 2,8 miljoner invånare i Suffolk och Nassau county på Long Island.

Tidskillnad: Ligger sex timmar efter Sverige.

Bästa tid på året: De flesta reser hit på sommaren men vår och höst är vackra årstider genom alla lövträd. Då sänks priserna och det är också mycket enklare att hitta hotellrum och parkeringsplatser. 

Resa runt: Long Island Railroad har en smidig tåglinje ut från New York om man ska till en specifik plats och det finns ett nätverk av bussar. Ska man resa runt på Long Island är det bäst att hyra bil på t ex flygplatsen. 

Aktiviteter: 

Air and Speed Surfshop

www.airandspeedsurf.com/

795 Montauk Highway, Montauk

Surfbutiken har utrustning att hyra och håller surflektioner med erfarna instruktörer.

Hiking Long Island

www.hike-li.org/sealhike.htm,  www.mikebottini.com/ och www.examiner.com/article/seal-walks-at-jones-beach

Guidade sälvandringar vintertid vid Montauk Point och Jones Beach från mitten av november – maj.

Restauranger:

Wild Honey

1 East Main Street, Oyster Bay

www.wildhoneyrestaurant.com  

En trevlig restaurang med underbara lokala ostron och andra maträtter. 

Almond

One Ocean Rd, Bridgehampton

www.almondrestaurant.com

Mycket popular och rekommenderad restaurang med lite högre priser i The Hamptons. 

Gosman Dock

West lake drive, Montauk harbour

Montauks berömda fisk och skaldjursrestaurang som ligger i hamnen med utsikt över havet nära färjan till Block Island. 

Butiker

Yesterday´s Treasures

1547 County rd 39, route 27, Southhampton

www.displaystatues.com

En helt underbar affär som säljer antikviteter och alla upptänkliga statyer i glasfiber och brons. Det är lätt att fastna här i flera timmar.

Mac Kenzie Childs

31 Main St, Southhampton

www.mackenzie-childs.com

En ovanlig inredningsbutik med stolar, bord och fågelholkar i mycket färger och romantisk design. 

Hildreth´s

51 Main St, Southhampton

www.hildreths.com

Ett av de äldsta varuhusen i USA som öppnades 1842. Säljer fina lakan, örngott och heminredning.

Hotell

Många hotell ligger i Montauk och Greenport men däremot är det färre hotell i The Hamptons. 

Gurney´s Inn

290 Old Montauk Highway, Montauk

www.gurneysinn.com

Ett stort hotell som ligger vid havet en bit utanför Montauk och har Amerikas enda Thalasso spa.

Danfords 

25 East Broadway, Port Jefferson

www.danfords.com

Ett flott, anrikt hotell och restaurang som ligger vackert i Port Jeffersons hamn. 

The American Hotel

Main Street, Sag Harbour

www.theamericanhotel.com

Ett elegant historiskt boutiquehotell och restaurang som byggdes 1846 när valfångsten var som störst i Sag Harbour. 

Övriga sevärdheter:

Old Westbury Gardens 

71 Old Westbury Road, Old Westbury

www.oldwestburygardens.org/plan_general_info.htm

Huset byggdes 1906 och är ett omtyckt utflyktsmål med mycket antika möbler, blommor, skog, vattendammar och små sjöar. Huset och trädgården har använts som filmscener och ibland hålls konserter, föredrag och trädgårdskurser här. 

Tips:

Högsäsongen brukar räknas från Memorial Day den sista helgen i maj till Labour Day den första helgen i september. Innan dess går det ofta att parkera vid stränderna utan kostnad. Tidigt på säsongen kostar det inte heller något att ta sig ner till stränderna.

Missa inte:

Main Beach vid East Hampton är rankad som en av Amerikas tio bästa stränder och Jones Beach är en av världens största allmänna stränder. Den långsmala ön Fire Island utanför Long Island har inga bilar och 17 samhällen längs stranden.

Undvik:

Vissa stränder kräver tillstånd och är bara öppna för lokalborna eller så har de riktigt höga parkeringsavgifter. 

Mer info:

www.discoverlongisland.com , www.longisland.com/ och www.montaukchamber.com/

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.