Thonetstolen, möbeln som kom i platt paket 100 år före Ikea

Thonetstolen, Möbeln Som Kom I Platt Paket 100 år Före Ikea

Det var faktiskt inte i Sverige som monterbara möbler uppfanns, utan i Österrike-Ungern för 160 år sedan.

Foto ovan: Giannis Papanikos / Shutterstock.com

I motsats till vad många kanske tror uppfanns de självmonterbara möblerna inte i Sverige. Redan 1856 gick det att beställa platta paket från en stolstillverkare i östra Tjeckiens (dåvarande Österrike-Ungerns) bokskogar. Tillverkaren hette Michael Thonet och hans namn kom att förevigades i stolarnas stol: Thonetstolen.

Thonetstolen producerades för industrialismens nya arbetar- och medelklass. Den var stolen för alla: Snygg men billig, hållbar men lätt att frakta. Det låter inte otroligt att Ingvar Kamprad senare fick sin inspiration därifrån.

Café Daum i Wien gjorde den första stora beställningen år 1849. Sedan dess har Thonetstolen varit en självklar möbel i de klassiska Wienercaféerna och blivit en symbol för den europeiska cafékulturen.

Det sägs att både Brahm och Picasso ska ha skapat sina verk på Thonetstolen. Foto: Shutterstock.com

Det internationella genombrottet kom 1851, i samband med den första världsutställningen i London. Då fick Thonetstolen den högsta utmärkelsen för industriprodukter. Ett år innan patentet på Thonets böjträteknik gick ut 1869, hade konkurrenter placerat böjträfabriker i bokskogarna runt Thonetfabriken, redo att börja använda både träet och Thonets anställda.

1904 hade Thonets lilla verkstad i den tjeckiska bokskogen expanderat till världens första massproducerande möbelfabrik: ett Thonet-imperium med 60 fabriker och 25 000 anställda. Fabrikerna omringades av skolor, bibliotek, dagis och butiker, där det handlades med Thonets egen valuta.

Både designen, masstillverkningen och böjtekniken satte trenden för de kommande seklernas möbeltillverkning.

Ett drygt halvsekel senare sägs Lenin hålla sina politiska manifest på den, Brahms tonsatt sina klassiska verk och Picasso målat sina kubistiska landskap. Så vad ligger bakom Thonetstolens framgång?

Thonets böjträteknik har blivit en klassisk svensk stil. Foto: Shutterstock.com

Den tyska möbeldesignen Konstantin Grcic har pekat på en egenskap som ofta underskattas: ”När man lyfter Thonetstolen känns den perfekt. Det [vikten] är en grundläggande aspekt av stolsdesign som ofta förbises.”

En annan förklaring är stolens rykte som ovanligt hållbar. En skröna säger att 1989, när Eiffeltornets restaurang inreddes med Thonet-stolar, föll en stol ner för det 57 meter höga tornet utan att gå sönder. Thonetstolen blir inte skranglig och obekväm med åldern, den blir stabilare och ger en mjukare känsla efterhand som limmet och skruvarna lättar, enligt Konstantin Grcic.

Efterfrågan har gjort den tidigare folkliga möbeln till en dyrgrip. Priset för en klassisk, nyproducerad Thonetstol från den ännu verksamma fabriken, uppgår till minst 6000 kronor.

Ett svenskt exempel är möbeltillverkaren Gemla i Småland. De böjer träet på egen hand från bokskogarna kring fabriken, precis som Michael Thonet gjorde på sin tid.