Timisoara – från frihetsrevolution till kulturhuvudstad

Timisoara – Från Frihetsrevolution Till Kulturhuvudstad

Veckorna före jul 1989 blev Timisoara känd som staden där Rumäniens korta men våldsamma revolution mot Ceausescus kommunistdiktatur startade. 30 år senare rustar Rumäniens tredje största stad för att bli Europas kulturhuvudstad.

Många som minns julen 1989 förknippar staden Timisoara i Rumäniens västra hörn med bilder av demonstrationer, skottlossning och pansarvagnar i ett land vars kommunistiska diktatur var dömd att gå under, så som redan hänt i närliggande länder som Ungern och Tjeckoslovakien.

Striderna känns långt borta när vi nu promenerar under de färgglada paraplyerna som skuggar gågatan mellan Segertorget och Frihetstorget, men det var här som tusentals Timisoarabor startade den rumänska revolutionen genom att demonstrera mot att regimen avsatt den populäre pastorn och dissidenten László Tökés.

Svalka på kaféerna

I dag ligger kaféer och uteserveringar vägg i vägg på Segertorget som fick sitt nuvarande namn efter revolutionen. Ångduschar svalkar gästerna i sommarvärmen medan duvorna på torget skäms bort av en barnfamilj med en stor påse gammalt bröd.

Piata Victoriei eller Segertorget i Timisoara.
Planteringarna grönskar på Segertorget, men många fasader är fortfarande gråbruna. Foto. ELISABET AXÅS

Den ortodoxa katedralen vid torgets södra ände glänser i solen, men operahuset på andra sidan skulle må bra av en fasadputs. Många av de pampiga husen längs torget är fortfarande grå och omålade.

Lilla Wien i Rumänien

Unionstorget är mer piffat och omges av pastellfärgade hus. Timisoaras konstmuseum är inrymt i ett magnifikt barockpalats på torgets södra sida. Bredvid ligger det mycket mindre men minst lika fint renoverade Casa Brück, ett fint exempel på stadens secessionistarkitektur, österrikisk jugend från förra sekelskiftet, då Timisoara tillhörde Österrike-Ungern. Här förstår vi varför Timisoara ibland kallas för lilla Wien.

Casa Brück på Unionstorget/PiataUnirii.
Casa Brück stod klart 1910. Redan från början drev Salomon Brück ett apotek i bottenvåningen. Ägaren är en annan i dag, men apoteket finns kvar. Foto: ELISABET AXÅS

Snabb historielektion

Bara ett par kvarter bakom torget hittar vi det lilla Revolutionsmuseet. Vi är de enda besökarna och har tänkt oss ett snabbt besök, men mannen i kassan förklarar att vi inte kommer att förstå något om vi inte ser museets video. Han kör igång den bara för oss och vi får en halvtimmes snabbgenomgång av vad som hände de där dagarna i december 1989 då pastorn László Tökés fick sparken och upproret mot Ceausescu tog fart just här. Tusentals Timisoarabor demonstrerade. Säkerhetspolisen Securitate slog tillbaka. Över hundra dog, men blodbadet var inte så stort som det då rapporterades i medierna. På juldagen samma år avrättades diktatorn Ceausescu och hans fru. Totalt beräknas 1 100 personer ha fått sätta livet till innan revolutionen var över.

En bit av Berlinmuren utanför Revolutionsmuseet i Timisoara.
En bit av Berlinmuren visar vägen till Revolutionsmuseet. Foto: ELISABET AXÅS

Efter filmen går vi igenom museets få salar och tittar på foton och rumänska flaggor där det förhatliga kommunistemblemet i mitten klippts bort.

Kulturhuvudstad 2021

I dag är Timisoara en livlig kosmopolitisk stad med en halv miljon invånare, varav 50 000 studenter. Särskilt den medicinska fakulteten lockar många utländska studenter.

År 2021 blir staden en av Europas tre kulturhuvudstäder, tillsammans med Elefsina i Grekland och Novi Sad i Serbien.

Under kulturhuvudstadsåret vill Timisoara framhålla sin multikulturella historia. Genom århundradena har staden hört till bland annat Ungern, Osmanska riket och Habsburg innan den blev rumänsk efter första världskriget. Timisoara var till och med huvudstad i den kortlivade republiken Banateana under några månader 1918–1919.

Ljus är ett annat tema under 2021. Timisoara var den första staden i Europa som fick elektrisk gatubelysning redan 1884. En innovation som får vara ledstjärna in i kulturhuvudstadsåret.

Det är tätt mellan uteserveringarna på Segertorget, eller Piata Victoriei som det heter på rumänska. Foto: ELISABET AXÅS

Guide

Resa hit: Timisoara ligger cirka 5.30 timmars resa med tåg från Budapest och tio timmar från Bukarest. Tåglinjen till Belgrad har lagts ner men det går att resa smidigt med minibuss på fyra timmar, exempelvis med Geatours. Flyg från Sverige kräver minst en mellanlandning.

Värt att se

Revolutionsmuseet/Muzeul Revolutiei
En liten men hängiven utställning över revolutionen som startade i Timisoara i december 1989.
Strada Popa Sapca 3–5/Strada Oituz 2

Unionstorget/Piata Unirii
Påstås ibland vara Rumäniens vackraste torg. I varsin ände av torget ligger den katolska och den serbisk-ortodoxa kyrkan, mittemellan stadens konstmuseum.

Segertorget/Piata Victoriei
Långsträckt torg med grönska och uteserveringar mellan den ortodoxa katedralen och operahuset.

Frihetstorget/Piata Libertatii
Ännu ett torg omgivet av secessionistarkitektur, mittemellan de två tidigare nämnda.

Kulturhuvudstadsåret
Webbsidan för Timisoara 2021 finns än så länge bara på rumänska, men en engelsk version kommer nog upp innan huvudstadsåret är här.
www.timisoara2021.ro

Turistinformation
Strada Alba Iulia 2
www.timisoara-info.ro

Unionstorgets gräsmatta framför konstmuseet och Casa Brück passar utmärkt som fotbollsplan. Foto: ELISABET AXÅS

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.