Res i TV-soffan till seriernas mysigaste mordparadis

Res I TV-soffan Till Seriernas Mysigaste Mordparadis

I denna tid av coronavirus är det skönt att grotta ner sig i en tv-serie i skön miljö. Varför inte fly till den karibiska ön Saint-Marie med myskriminalaren ”Mord i paradiset”? Men var ligger paradiset egentligen? Jo, serien spelades in på Guadeloupe. Jag var där för några år sedan och hittade staden Honoré, som i verkligheten heter Deshaies.

När vi promenerar längs Deshaies huvudgata är det inte mycket som tyder på att polismannen Dwayne Myers ska komma fräsande på sin motorcykel med sidovagn som han så ofta gör i den brittisk-franska myskriminalserien ”Mord i paradiset”. Inte heller ser vi till någon av de ärkebrittiska kriminalare som har efterträtt varandra i tv-serien.

Morden i Honoré verkar vara nästan lika många som i Midsummer. Fidel (Gary Carr), Humphrey (Kris Marshall), Camille (Sara Martins) och Dwayne (Danny John-Jules) utreder dem i tv-serien ”Mord i paradiset”. Foto: BBC/TV4

”Mord i paradisets” fiktiva stad Honoré ligger på den lika påhittade ön Saint-Marie. Men serien är inspelad på den franska ön Guadeloupe i Västindien. Här finns, liksom på tv-ön, gyllengula stränder, ångande djungler och en aktiv vulkan.

Svensk segelbåt i viken

I Deshaies, tv-seriens Honoré, hittar vi en räcka restauranger längs vattnet och en och annan souvenirbutik. Stämningen är loj. Vi sitter lite extra länge och äter räkor och fisk till lunch på L’Amer, en av restaurangerna med terrasser hängande över stranden, och spanar ut mot segelbåtarna i viken. En har svensk flagg!

De svenskar som kommer hit bor annars oftast på hotellet Fort Royal som ägs av det skandinaviska charterbolaget Langley. Hotellet som ligger sex kilometer norr om Deshaies förekommer i flera avsnitt av ”Mord i paradiset” och är tv-teamets hemvist under inspelningarna.

Plage de la Perle, Gudaloupe
På favoritstranden Plage de la Perle går vågorna ofta höga. Foto: ELISABET AXÅS

Mellan Fort Royal och Deshaies besöker vi flera vackra stränder. Störst är Grand Anse, men vi trivs bättre på Plage de la Perle där vi är nästan ensamma under palmerna i den gyllengula sanden.

Vi lyckas inte lista ut på vilken av stränderna de brittiska kriminalarna bor i en liten strandbungalow. Oavsett, bättre läge kan en tjänstebostad knappast ha!

  • Mord i paradiset: Brittisk-fransk tv-serie som just nu (april 2020) visas i Sjuan, TV8 och på TV4 Play.

En äldre version av denna artikel har tidigare publicerats i Expressen.

Deshaies, Guadeloupe
Deshaies har flera färggranna serveringar längs vattnet, precis som Honoré i ”Mord i paradiset”. Foto: ELISABET AXÅS

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.