Utklippans fyr i Sveriges sydostligaste skärgård

Utklippans Fyr I Sveriges Sydostligaste Skärgård

Långt ute i Karlskrona skärgård ligger Utklippans fyr. På den ensliga ön står en ståtlig Heidenstamfyr och en donjon. Här finns gästhamn, vandrarhem, restaurang, seglarbar, dykcenter, sälkoloni och sällsynta paddor. Många nya planer är på gång, och till sommaren startar reguljära båtturer till ön. 

Det blåser rejält när vi beger oss till Utklippan tillsammans med några snickare som ska ut och arbeta på ön. Skummet yr om båten, och vågorna går så höga att vi får hålla i oss ordentligt för att inte studsa rakt ner på sätena i vågdalarna.

– Hanöbukten brukar kallas för Sveriges Biscaya, berättar entreprenören Krister Malmqvist som är en av de som har tagit över driften av Utklippan tillsammans med Saltö varv och Saltstänk som arrangerar dykturer.

Hanöbukten brukar kallas för Sveriges Biscaya

Skärgården utanför Karlskrona är Sveriges sydostligaste och består av 1 650 öar. Långt ute i havet ligger naturreservatet Utklippan, med öarna Södraskär och Norraskär där gästhamnen ligger.

– Det hette att marinan byggdes på 40 -talet som en nödhamn för fiskarna. Tanken är att det ska bli en bro mellan gästhamnen på Norraskär och Södraskär, berättar Krister Malmqvist.

På Södraskär ligger fyren

På Södraskär ligger donjonen och fyren. Donjonen i sten byggdes 1839 – 42, och är en kombinerad fyr och försvarsanläggning med två torn. På det ena tornet placerades en optisk telegraf som stod i förbindelse med Karlskrona, och på det andra tornet byggdes en fyr i järn. Den 30 meter höga fyren konstruerades 1870 av Gustav von Heidenstam, som själv var född i Blekinge. Innan dess fanns här en vippfyr som byggdes 1789.

– Utklippan ska bli som en frihetsgudinna för Karlskrona, och vi skulle gärna vilja ha ett museum inne i fortet, berättar Krister Malmqvist när han visar oss runt på ön.

Vi stretar fram i den starka vinden på väg mot fyren och kliver in i fortet. I ett av de stenlagda rummen står gamla militärsängar av järn och på väggen hänger en tavla med gamla soldatregler om hur en soldat ska uppträda. Taket har också en plattform där en kanon brukade stå. Flera familjer med ett femtontal personer bodde här ute, och fram till 1972 fanns här en fyrmästare, fyrvaktare och två fyrbiträden.

Fram till 1970-talet bodde flera familjer i Utklippans naturreservat

Fågel och djurlivet på ön är mycket unikt, och fågelstationen som har funnits här sen 1964 är bemannad under våren och hösten. På Utklippan lever flera ovanliga groddjur, och den sällsynta grönfläckiga paddan finns endast här, samt på ett fåtal ställen i Skåne. Den är nattaktiv, och ficklampa är ett måste om man ska gå ut på kvällen. På ett lågt skär bredvid lever Blekinges största gråsälkoloni, och det går att snorkla med sälarna.

– Vi har räknats till 2 000 sälar här, berättar Krister Malmqvist.

Krister Malmqvist är en av dem som driver Utklippan

Till Utklippan kommer många internationella besökare och 70 – 80 % av seglarna är tyskar och holländare. En ny utomhusbar planeras, och då blir det garanterat gott om spännande historier från världshaven på kvällarna. Utklippan är också mycket populär bland dykarna, och ett hundratal vrak ligger begravda i närheten av ön.

– Förra året fick vi tryckluftstank till ön, berättar Krister Malmqvist. 

Ön har ett vandrarhem med plats för 20 gäster, och varje rum har en egen utgång där terrasser ska byggas. Här finns också en egen avsaltningsanläggning och solceller finns på taket. I närheten av fyren ligger en litet gult hus med en vedeldad bastu, och en badtunna med badstege planeras. Jag klättrar upp i den höga fyren för att njuta av stormvindar och utsikten över det vidsträckta havet. Det är mycket svårt att slita sig från fyren, och jag skulle kunna stå där i timmar och spana ut över klippor och hav. 

Mer info: www.utklippan.eu 

Utsikten från Utklippans fyr är svår att slita sig ifrån