Vad hände med Beaumontbarnen?

Vad Hände Med Beaumontbarnen?

Dagarna hade varit heta och folk sökte sig till stranden för svalka och bad i den lilla staden Glenelg i södra Australien. Det gjorde även de tre syskonen Jane, Arnna och Grant Beaumont. Men något hände som gjorde att de aldrig kom hem. Efter 54 år är barnen fortfarande försvunna och polisen letar ännu efter svaret som kan förklara vad som hände syskonen.

Det var inte många kilometrar som skilde stranden åt från det hus som de tre barnen Jane, 9, Arnna, 7, och Grant, 4, levde i tillsammans med sina föräldrar Nancy och Jim Beaumont. Barnen hade tagit bussen till stranden tidigt på morgonen för att leka och hade lovat sin mamma att återvända hem på eftermiddagen. När syskonen inte kom hem vid utsatt tid fylldes Nancy Beaumont av oro och efter att hennes man Jim letat efter dem utan resultat ringde de polisen. Att man fortfarande efter 54 år inte vet vad som hände barnen gick säkert inte att föreställa sig denna januaridag 1966. Trots att stranden var fylld av människor var vittnesmålen ganska knapphändiga. En kvinna uppgav i ett polisförhör att hon sett barnen i sällskap med en man i 30-årsåldern som var långsmalt byggd med kort ljust hår. En försäljare uppger att han sålt en paj till Jane som hade betalat med en en-pundsedel. Hennes mamma Nancy Beaumont berättade för polisen att hon inte gett någon sedel till sin dotter. Var pengarna kom ifrån har aldrig blivit klarlagt. En brevbärare berättade för polisen att han sett barnen på förmiddagen men någonstans där slutar spåren. Polisen genomförde flera skallgångar efter syskonen men eftersökningarna var förgäves. 

Bokomslag till boken The missing Beaumont children
Genom årens lopp har det skrivits mycket om Jane, Arnna och Grant och det är en händelse som fortfarande finns kvar i det kollektiva medvetandet.

Beaumontbarnens försvinnande blev början på en polisutredning som fortfarande är aktuell som ett mord- och kidnappningsfall. Under åren har flera misstänkta personer förhörts men polisens utredare har ännu inte hittat den där avgörande och så viktiga pusselbiten. De försvunna Beaumontbarnen fick internationell uppmärksamhet och fallet kantades av en del besynnerliga stickspår. En nederländsk man som sade sig ha clairvoyanta egenskaper reste till Australien för att hjälpa till i utredningen. Det skulle visa sig med tiden att den synske mannens historier inte höll samman. Han pekade emellertid ut en plats där han ansåg att de tre syskonen låg begravda men efter en omfattande utgrävning hittade man ingenting som tydde på det. Vem var den gänglige mannen som man tror kidnappade barnen? Vart förde han dem? Frågorna har hopat sig kring fallet och teorierna har varit flerfaldiga. En omfattande prissumma är utsedd för att belöna den eller de personer som kan ge ledtrådar till att brottet äntligen får en lösning.  

Nancy och Jim Beaumont slutade aldrig att hoppas att deras barn skulle återvända hem. Tidningar i Australien har många gånger under årens lopp publicerat artiklar om Jane, Arnna och Grant och det är en händelse som fortfarande finns kvar i det kollektiva medvetandet. Så sent som 2018 lät polisen utföra grävningar på en ödslig tomt som man trodde hade kopplingar till fallet, men även denna gång blev sökandet fruktlöst. Under åren som gått har syskonens föräldrar tvingats leva med ovissheten och en bottenlös sorg. Nancy Beaumont avled 2019 och lämnade jordelivet utan att ha fått svar på vad som hände med hennes tre barn.

Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist, skribent och författare. Hon skriver bland annat om livsstilsfrågor, inredning, bostäder och bostadsmarknaden. Anna Östberg har gett ut Smarta bröllopsboken, en bok om kostnadseffektiv bröllopsplanering.