Världen: 19 tonårsrum från Soweto till Los Angeles

Världen: 19 Tonårsrum Från Soweto Till Los Angeles

För 20 år sedan reste fotograf Ulf Isacson jorden runt och fotograferade tonårsrum för Svenska Unescorådet. Resultatet blev bilder från 32 tonårsrum, i alla världsdelar och i 15 olika länder. Här har han valt att dela med sig av ett urval av alla tonårsrum.

1999 fick jag i uppdrag att göra en bok för Svenska Unescorådet om mänskliga rättigheter och om att ta rum i världen genom att fotografera tonårsrum. Resan resulterade i möten jag aldrig glömmer och minnen jag alltid bär med mig. Tung jetlag och jobbig vänstertrafik i Australien, tillfället när vi blev hotade med automatvapen i Brasilien eller när vi blev bjudna på en lunchbuffé i Soweto som fortfarande får det att vattnas i munnen.

Jag kunde resa flera tusen mil för att fotografera en tonåring på 10 minuter innan hon skulle iväg på fotbollsträning eller seglarkurs. Men alla hade inte lika bråttom. Med hemlösa Robson i Rio De Janeiro tillbringade vi en hel dag.

Detta världsomfattande projekt regisserades av Carmilla Floyd och Marita Lindqvist och jag är fortfarande tacksam över att jag fick möjligheten att kliva in i 32 tonårsrum, i alla världsdelar och i 15 olika länder.

Boken Utrymme, en bok om mänskliga rättigheter och att få rum i världen publicerades på Unescos förlag 2000. Förutom intervjuer med dessa tonåringar, detaljerade rumsillustrationer med deras tillhörigheter och inventarier, bestod boken även av fristående texter. Texterna, alla på temat mänskliga rättigheter skrevs av bland annat Fredrik Strage, Rebecka Liljeberg, Annika Forsberg Langa, Lars Berge och Pontus Andersson. Boken delades ut gratis till alla i årskurs åtta i hela Sverige och har använts flitigt som undervisningsmaterial. I reportaget här finner ni ett urval av alla tonårsrum.

Hend El Dahan, Kairo
”Hends namn betyder Indien på arabiska och är mycket passande då hon kom till under föräldrarnas smekmånad i Indien”.
Mohammed Saidul Alam Shaku, London
Mzwandile Noksi bor i kåkstaden Thokoza i Johannesburg. Här med pokaler och fotbollsskor.
Gabriel Virrueta, Los Angeles
”Gabriel 18 år bor i El Sereno i Los Angeles. Han delar ett minimalt rum hemma hos sina föräldrar med sin flickvän Gladys och deras dotter Ashley ett år. Gabriel drömmer om att flytta till ett lugnare och säkrare område för sin dotters skull.”
– Häromveckan sköt de från en förbipasserande bil rakt in på gården när vi stod och pratade med en granne. Min mammas bil blev träffad – en annan gång kan det vara Ashley.
Vildana Duran, Sarajevo
”Vildana tycker inte att det är så kul att gå ut på caféer och ställen där hon bor med kompisarna från skolan. Folk håller på med droger där och man sitter bara och hänger. Med sina äldre kompisar i folkdanslaget kan hon prata om allvarliga saker, och det är viktigt. De kan till och med prata om kriget ibland.”
Minoru Tobari, Tokyo
”De flesta i Tokyo bor smått och få unga har eget rum som Minoru”.
Christina Marotjkin, Minsk
”Hyreshusen i Minsk har sällan elektricitet i trappuppgångarna och det är ovanligt med namnskyltar. Dörrana är numrerade och det gäller att veta vart man ska. Inne hos familjen Marotjkin är det varmt och ombonat”.
Neha Thatte, Mumbai
José Castenada, Tijuana
”José 16 år bor sedan ett para dagar på flyktingförläggningen Casa del Migrante.
De flesta här är från Mexiko eller andra länder i Central- och Sydamerika och har försökt ta sig över gränsen till USA, men blivit infångade och återförda till Mexiko. José och hans vän Alvaro har däremot flytt från en ranch i La Paz i Mexiko.”
Akshay Deodhar, Mumbai
Gigi Yau, Hongkong
Lucimar Pereira Caetano, Rio De Janeiro
”Vägen är brant upp till trerumsskjulet där Lucimar bor. Vardagsrummet fungerar också som sovrum. Det är där Lucimar sover tillsammans med sina fyra syskon.”
”Shwan och Sherwan är tvillingar ursprungligen från Irak. Nu delar dom rum och våningsäng hemma hos föräldrarna i Fittja. Shwan har en liten silverkoran i en kedja runt halsen och går till moskén i Fittja två – tre gånger i veckan. Han känner sig stolt över den stora nyinvigda moskén i Stockholm och förstår inte varför det tog så lång tid att få tillstånd att bygga den.
-Folk tycker väl att det här är ett kristet land. Men i muslimska länder finns ju kristna kyrkor!”
Roberto Guiliano från Milano på internatskolan Castleknock College i Dublin.
Rosie Pham, Los Angeles
”Rosie växte upp i ett mycket fattigt och våldsamt område i östra Los Angeles där majoriteten av befolkningen är spansktalande med rötter i Mexiko. Hennes äldre bröder är med i det mexikanska gänget Cuatro Flats. De lär sig och pratar som mexikanska gamgsters.”
Robson är född och uppvuxen några mil utanför Rio De Janeiro. Nu bor han på gatan sedan fyra månader tillbaka. Alla hans tillhörigheter finns i plastpåsen han håller i handen. Han sover på gräsmattan, insvept i en filt, helst ensam.
Kana Shiiya 15, delar rum med sin syster Nohara 9, i en lägenhet i Tokyo.
Ahmed Mohsen Amin, Kairo
Anna Kuhmunen, Sarek

Ulf Isacson

Ulf Isacson började som pressfotograf men arbetar i dag med många olika projekt. För svenska Unesco reste han bokstavligen jorden runt i 80 dagar för att dokumentera tonårsrum. Det projektet utmynnade i boken "Utrymme". Vid sidan av längre fotodokumentationer arbetar han med kortare uppdrag för diverse tidningar, reklambyråer och företag.