Viktoria och Rasmus siktar mot nya höjder

Viktoria Och Rasmus Siktar Mot Nya Höjder

Viktoria Olsson är 15 år och har kvalat in till Sverigeponnyn, en tävling för C-ponnyer som ingår i Gothenburg Horse Show i Scandiavium. Cicci Wik fick följa med när Viktoria tränade med sina hästar.

Viktoria Olsson är 15 år och hon och hennes C-Ponny ”Rasmus VI” rider för Forshaga Ryttarförening. Hon är en duktig hoppryttare och tävlar en hel del. Hennes mamma Sofia hoppas att hon ska gå långt.

En snöslaskig söndagkväll i februari tar Viktoria och Sofia med sig Viktorias båda hästar i transporten och ger sig av till Bergsgårdens ridhus i Skived. Mörkret har sänkt sig över parkeringen. Men isen som täcker den, blänker i gatlyktornas sken medan mamma Sofia och Viktoria tar ut Oscar ur transporten.

– Han är en gråskimmel av rasen Connemara och D-ponny. Han är hingst och har ganska mycket egen vilja säger Sofia.

Det märks att han är otålig eftersom han har svårt att stå still medan Sofia och Viktoria sadlar honom och förbereder honom för ridhuset. Egentligen heter han ”New Grange Oscar Grauagh”.

– Det är väldigt isigt hemma på gården nu i februari. Då blir det extra svårt att motionera Oscar hemma så han fick följa med hit och så tar vi en runda i ridhuset med honom innan träningen med Viktorias andra ponny Rasmus börjar, säger Sofia.

Hon och dottern har hästintresset gemensamt.

– Jag har haft häst sedan jag var 16 år. Men nu har jag överlåtit det till dottern och hjälper till att motionera hennes ponnyer, säger Sofia.

Rasmus hoppar snällt över hindren.
Rasmus hoppar snällt över hindren.

Väl inne i ridhuset blir det först longering för Oscar. Han får trava i cirklar runt Sofia som styr honom med hjälp av det långa repet. Han krumbuktar till och från och Sofia har händerna fulla.

– När vi var här vid nyår slängde han av mig. Han blir så där stirrig rätt så ofta och då, vid nyår, gav han sig inte förrän jag åkte av, berättar Viktoria.

När mamma Sofia har longerat Oscar ett tag blir det dags för Viktoria att sitta upp. När hon går mot honom spetsar han öronen och det märks att han tycker om Viktoria så även om han slängt av henne så menade han egentligen inget ont. Viktoria kommer upp i sadeln men Sofia behåller longerlinan när hon rider honom. Han frustar men finner sig snällt i att låta sig styras av Viktoria utan att krumbukta.

Mamma Sofia till vänster, Viktoria och hennes ponny Rasmus iklädd Sverigeponnyn-täcke.
Mamma Sofia till vänster, Viktoria och hennes ponny Rasmus iklädd Sverigeponnyn-täcke.

Efter ett tag blir det dags att gå ut och byta häst. Där ute i transporten har ”Rasmus VI” väntat. När Oscar leds in i transporten är det nästan fullt på parkeringen som var mer eller mindre tom tidigare. Det är full aktivitet och flera hästtransporter har anlänt. Det är dags för hoppträning med tränaren Ulrika Danielsson. När Oscar är på plats får Rasmus komma ut. Han är också skimmel, C-ponny och alltså mindre än Oscar. Rasmus är en Welsh partbred som är född 2012 och valack.

– Rasmus är genomsnäll. Ibland kan han bli rädd för något men annars är han bara snäll, säger Sofia medan Viktoria förbereder honom inför träningen.

Vintertid har Ulrika Danielsson hoppträningen i ridhuset på Bergsgården. Men när vädret tillåter brukar det bli i paddocken på stall Nergården som också ligger i Skived. Den här söndagkvällen kom sex ekipage. Både stora och små. Mammorna fick agera banbyggare tillsammans med Ulrika. När hindren var klara började Ulrika med sina instruktioner. Det blev både bommar att trava och galoppera över och hinder. När de större hästarna skulle hoppa höjde mammorna hindren tillsammans med Ulrika och när det var dags för de mindre ponnyerna att hoppa sänkte de. Alla ekipagen såg ut att vara väldigt samspelta. Det var enbart tjejer och allihop verkade känna sina hästar väl. Ulrika instruerade och tipsade och bytte övningar. Hindren höjdes och sänktes. Koncentrationen var hög i ridhuset.

Sofia och Rasmus i ridhuset i Skived.
Sofia och Rasmus i ridhuset i Skived.

Sommaren 2018 blev en bra sommar för Viktoria. Då vann hon Ungponny-SM i Vetlanda. I skrivande stund har hon kvalat in till Sverigeponnyn, en tävling för C-ponnyer som ingår i Gothenburg Horse Show i Scandiavium.