Vinprovning i Stellenbosch

Vinprovning I Stellenbosch

Vad gör en diamanthandlare i vinlundarna? Varför gillar druvor barockmusik och hur gick Rosé från nörddryck till hett och coolt?  Häng med till Sydafrikas vingårdar. 

Av Åsa Lekberg Steinsvik

Vi lämnar Kapstaden som ännu ligger inbäddad i sitt morgondis och beger oss västerut mot Stellenbosch, hjärtat av Sydafrikas vinmakeri. Efter drygt en halvtimmes bilfärd uppenbarar sig ett vidunderligt landskap. Nästan overkligt vackert. Vinlundar, böljande gröna kullar och bergstoppar. Vi stannar till och hämtar andan. 


Sydafrika är som vinproducent över 350 år och med solmogen, rik frukt som råmaterial och skickligt vinmakeri därtill, har Sydafrika erövrat världen med utsökt sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir. Som vinland tillhör Sydafrika den Gamla världen, något som den äldre generationens vinmakare stolt håller fast vid. Den yngre generationen däremot, som efter apartheids fall 1994, kunnat resa till andra vinländer har ingenting emot att tillhöra den Nya Världen, då den står för nytänkande. Det sägs att Sydafrikas viner aldrig har varit så bra som de är nu.


 Stellenbosch är bara ett av Sydafrikas många vindistrikt och här finns över 200 vingårdar. På lagom köravstånd från Kapstaden finns flera andra, som till exempel, Franschoek, Constantina och Swartland. 

Från högtalare spelas klassisk musik för vindruvorna.

Bach, Haydn och Mozart. Här spelas barockmusik för vindruvorna

Gården DeMorgenzon, är vår Sydafrikanska guide, Unathi Dyira´s favorit. Vägen som leder upp till gården är nämligen för smal för turistbussarna, hit tar man sig bara med bil eller med cykel.  


– Perfekt för den som vill uppleva en stilla romantisk vinprovning, gärna med mig som chaufför, säger Unathi. 


Han har rätt. DeMorgenzon är som en stilla andakt. Här tenderar stegen bli lite långsammare och rösterna lite lägre. För under tjugo kronor guidas vi genom dagens första vinprovning. Vi börjar vid bardisken i the Tasting Room och avslutar på terrassen med utsikt över Table Mountain, Cape Piont och Cape Hanclip. 


En favorit blir Reserve Syrah från 2014 och gårdens Reserve Chenin Blanc från 2015 som inköps tillsammans med deras egen olivolja. 

Vinprovning vid bardisken i the Tasting Room 


– Inte så konstigt, säger Richard De Almeida, Brand Ambassador. Druvorna är nämligen plockade från odlingen bästa plats, direkt under högtalarna. Något förundrade vandrar vi upp längs vinlunden och lyssnar.  Bach, Haydn och Mozart. På DeMorgenzon spelas barockmusik för vindruvorna, dygnet runt under årets alla dagar. Ett gårdsexperiment för fem år sedan, visade att de druvor som fick mogna till barockmusik växte mer långsamt och fick därmed en fulländad smak. 


– Växter är intelligentare än vad vi människor tror, säger Richard. De har förmåga att känna och därmed reagera inte bara till ljus, vatten, jord och temperatur, utan också på musik. 

Hemma med Rosé

Vi drar vidare västerut och lagom till lunch når vi Mulderbosch där vi möts av vinmakaren Adam Mason.  Efter sin examen i oenologi från Stellenbosch Universitet, spenderade han flera år på vingårdar i Frankrike och Spanien. Nu har han äntligen hittat hem igen. Vi känner lite likadant. Här på Mulderbosch är det hemtrevligt, avslappnat och familjevänligt. Det nya Tasting Room fortsätter ut på verandan som angränsar till en vacker trädgård. Här kan man vinsofta i sköna soffor eller sjunka ner på en bönsäck med en hisnande utsikt som kuliss. Välj en av tre provningar där den dyraste landar på drygt 50 kronor. 

  Välj mellan fem olika vinprovningar. Den dyraste ”Fable Mountain Vineyards Tasting Experience” för cirka 40 kronor.

   Här finns ingen pretentiös à la carte, men fantastiskt goda stenugnsbakade pizzor som kombineras med gårdens viner – ett smakprov eller en hel måltid, det bestämmer man själv.  En topping med peperoni, svamp, anjovis och avokado till gårdens Cabernet Sauvignin Rosé. Eller Adam Masons favorit, ett glas Mulderbosch Faithful Hound Whitetill pizzan med fikon, blåmögelost och pancetta.

   I Mulderbosch vinportfolie hittar vi inte mindre än fem viner som ingår i Systembolagets ordinarie sortiment. Deras rosé toppar försäljningslistan av alla roséer. 

   Rosé har gått från nörddryck till hett, coolt och eftertraktat. Både i Sverige och i Sydafrika. Adam Mason är övertygad om att det är den höjda kvaliteten som har gjort att det rosa vinet blivit guld, även för finsmakare.

– För tio år sedan var rosé lite av ett skämt, vilket inte är så konstigt. Tuttifruttisött och för hög alkoholhalt. Att göra rosé som en biprodukt av rött vin, är absolut det sämsta sättet att göra rosé. På Mulderbosch gör vi rosé på samma omsorgsfulla sätt som vi gör vitt vin, säger Adam Mason och menar att här får druvorna en speciell karaktär av vindtunneleffekten, en naturens egen vindgata, som för upp svalare luft från havet. Druvorna får den svalka de behöver för att sova gott om nätterna och inte mogna innan alla aromämnen är på plats. En perfekt förutsättning för rosé, säger Adam Mason som drack rosé senast som i går.

– Förr skämtade man om att ”real men” inte dricker rosé. I dag säger man att män som inte dricker rosé är unreal, säger Adam Mason. 

 Ta in några olika smaker av de stenugnsbakade pizzorna på Mulderbosch.
Skölj ner med valfritt vin. 

En juvel för lyxsmakare

Längre österut, på gränsen till Franschoek ligger gården Delair Graff, som just idag är abonnerad av Rolls Royce-sällskapet, i alla fall hotellet, förklarar en av gårdens 17 trädgårdsmästare. Om Mulderbosch är den hemtrevliga gården, är Delair Graff den överdådiga. Ägaren är den kända diamanthandlaren Laurence Graff, som köpte gården 2003 och sedan ägnade han sju år åt att skapa en av Stellenbosch juveler. Här finns två restauranger, en boutique, barer och en display av konst från Laurence privata samling av Sydafrikas mest kända konstnär.

DelLaurence Graff privata konstsamling på display. 
Skulpturer och konst av några av Sydafrikas kända konstnärer.

Den Asieninfluerade restaurangen Indochine, breder ut sig på en höjd med en fantastisk utsikt över en dal med vinrankor och bergstoppar. För den som inte har en riktig tjock plånbok och vill övernatta i egen villa för cirka 6 000 kronor per natt, så rekommenderas en lunch eller middag i stället. Här kan man få en varmrätt för under 200 kronor.  Eller varför inte en vinprovning, ett glas av gårdens eget bubbel eller deras nya Chardonnay som spås bli den bästa i hela Stellenbosch, enligt Tim Atkins South Africa wine-report 2015. Delair Graff är en sann njutning och trots den höga lyxfaktorn är stämningen här skönt avslappnad. 

Delair Graff Estate är en av Stellenbosch juveler. Konst, mat, vin, femstjärnigt boende och vacker trädgård.

Den perfekta avslutningen

 Lagom till skymningen rullar vi in i själva staden Stellenbosch, landets näst äldsta stad och den historiskt mest bevarade. Enligt många den charmigaste i hela landet.  Med en och en halv timmes bilfärd från Kapstaden, femton minuter från vita stränder och omgiven av över 200 vingårdar är läget fenomenalt.  Här finns Stellenbosch Universitet som med sina 25 000 studenter bidrar till en skön småstadskänsla med charmiga restauranger, barer, caféer, affärer och gallerier. Det är lätt att sugas in i den lite sömniga och supercharmiga idyllen. Med svenska ögon mätt är det billigt att äta här och för den som vill övernatta finns allt från charmiga bed & breakfast till boutiquehotell. Från Stellenbosch utgår flera vinprovarturer vilket gör staden till en perfekt utgångspunkt för vinsafari. Eller som i vårt fall – den perfekta avslutningen på en perfekt dag i Stellenbosch.

Vinlundar och Simonsberg Mountain.

FAKTA / BO

Hotell i Stellenbosch

Delair Graff Estate. Femstjärnigt hotell med tio makalösa villor i olika prisklasser. Alla lodgerna har egen pool, soldäck och tillgång till bar, privat bio, spa, gym och gourmetrestauranger som den Asieninspirerade Indochine, med råvaror från de egna växthusen. 

www.delaire.co.za

Oude Werf hotell. Ett av Sydafrikas äldsta hotell, i centrala Stellenbosch. 58 rum i tre olika prisklasser och en helt ny gourmetrestaurang med närproducerat och ett stort utbud av vin från vindistriktet. Missa inte deras Afternoon Tea, som kan avnjutas i den klassiska loungen, i trädgården eller varför inte vid poolen?

www.oudewerfhotel.co.za

Oak Village Bed and Breakfast. Runt om i Stellenbosch finns en mängd prisvärda B & B´s och guesthouses. Oak Village, som är både fräscht och trivsamt har fyra rejäla rum att välja mellan, alla är döpta efter sydafrikanska viner. För fem-sexhundra kronor får du ett dubbelrum med badrum, AC och Wi-Fi. Gångavstånd till restauranger, kaféer, museer mm.  

 www.oakvillage.co.za

Resa hit

Sydafrika har ett väldigt varierat klimat och årstiderna är omvända mot Skandinavien. Högsommaren är runt jul och nyår. Även om september-november kan bjuda på ostadigt väder är våren som allra vackrast i vindistrikten. Mars – april är det skördetid.Tidsmässigt så ligger Sydafrika en timme fram jämfört med Sverige.

Flyg lättast med South African Airways, KLM, Iberia och British Airways. Räkna med ett stopp, då det inte finns några direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn till Kapstaden.

Kökschef Virgil Kahn på Dellire Graff