Vinprovning online får stort genomslag i coronatider

Vinprovning Online Får Stort Genomslag I Coronatider

I pandemins spår omprövas formerna för hur vi möts, så även för vinprovning. Under förra årets digitala kometutveckling fullkomligt exploderar sociala medier med onlineprovningar. Alla inte på topp kvalitetsmässigt men flera ger en ny möjlighet till närkontakt med en vinproducent eller en vinmakare. Det är ett lyckat digitalt format som säkerligen är ett fenomen som kommer stanna, post-corona. Inte svårt detta, se bara till att beställa hem vinerna i tid. Två goda exempel är provningar med tyska Georg Breuer och spanska Costers del Priorat.

Weingut Georg Breuer

Jag mötte Theresa Breuer från Rüdesheim i Tyskland i en liveprovning och smakade samtidigt fyra av gårdens viner. Weingut Georg Breuer har tillhört familjen Breuer sedan början av förra seklet. Georgs söner Heinrich och Bernhard Breuer utvecklade vingårdsarealen till de nuvarande 34 hektaren i de bästa ”spitzengewächse” eller Cru-lägen i Rüdesheim och Rauenthal. Bernhards dotter Theresa driver idag gården och tillverkar hantverksviner av hög kvalitet tillsammans med välkända Hermann Schmoranz och svenske (!) vinmakaren Markus Lundén.

Theresa Breuer inspirerar!

Vi befinner oss i vindistriktet Rheingau, den tyska vinvärldens gräddhylla vars branta sydsluttningar ner mot floden Rhen ger fina förutsättningar för områdets gröna huvuddruva riesling. Rhenfloden går här i öst-västlig riktning. Den pittoreska staden Rüdesheim är centrum och runtom ligger de branta och högt rankade vingårdarna Berg Schlossberg, Berg Rottland och Berg Roseneck, där Breuers har vingårdsareal i samtliga. I Rauenthal en bit därifrån är Breuer ensam ägare till vingården Nonnenberg.

Vi provar inledningsvis Georg Breuer Spätburgunder (Pinot noir) Rosé, ett vackert lökskalsfärgat rosévin med druvor från vingårdar i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Egentligen framställd som en blanc de noir beskriver Theresa med mild pressning av druvorna till en klar must som färgas rosa av rödvin. Fin smultrondoft, strukturerad koncentration och liten bitter grapefruktsmak.

De lite flackare delarna som standardvinet Sauvage kommer från.

Det andra glaset innehåller företagets standardvin GB Riesling Sauvage 2019. Stram, krispig limefräschör med finstämda aromer av melon och gröna äpplen. Druvor från flera av de flackare vingårdslägena vinifierade var för sig i ståltank som blandas till standardvinet efter 6–7 månader. Det tredje provningsvinet är GB Terra Montosa Riesling 2018 som kan ses som Breuers andravin efter deras ”spitzengewächse”, med druvor från de näst bästa lägena därifrån. Doft och smakbild står ut vid sidan om Sauvage, mer av mogen gul frukt matchad av stilistisk syra i balans och lång eftersmak. Druvmust som fått vila på stora 1200 liters ekfat, sk stück. Snygg mycket prisvärd cuvée med god lagringspotential.

Det sista vinet ut var GB Berg Roseneck 2013 från ett av de branta Cru-lägena, ett vin starkt präglat av sin växtplats menar Theresa. Gyllengult, intensivt med djup komplex koncentration, integrerad syra, typiskt oljig dieselarom och evighetslång tropisk fruktsmak. Theresa är livfullt stolt i sin beskrivning av Berg Roseneck, ett sensuellt vin menar hon, hög kvalitet format av året 2013.

De branta sluttningarna i Priorat kräver arbetskraft för hand och häst.

Costers del Priorat

I det höglänta distriktet Priorat i nordöstra Spanien, straxt söder om Barcelona finns den relativt nya producenten Costers del Priorat. Jag mötte dess vinmakare, såväl som en av grundarna, Josep Mas online för samtal om några av hans viner. Costers är ett katalansk namn för de branta skiffersluttningarna som präglar landskapet; Llicorellajorden, Monsantberget och de tre huvudfloderna ramar in området och ger dess förutsättningar. Cariñena (Carignan) eller Samó på katalanska och Garnacha (Grenache) är de huvudsakliga blå druvorna även om en mängd andra sorter förekommer, lokala såväl som klassiska. Många vinstockar i Priorat är gamla, old vines eller vinyes velles.

Llicorella

Josep Mas berättar att Costers del Priorat förfogar över tre vingårdar. Mas Alsera vid floden Siurana nån km från byn Torrija 300 möh. Både med Garnacha och Cariñena, de första planterade 1939. Sant Martí är en västligt belägen vingård som vätter mot Ebrodalen vid byn Bellmunt. Druvsammansättning och ålder är likartat som för Mas Alsera. Les Solanes ligger i det södra delen El Molar, lite flackare och varmare än de två andra vingårdarna. Förutom de två blå druvsorterna hittar vi här även en större mängd av gröna druvan Garnacha blanca.

Costers – branta skiffersluttningar

Vi provar två vita först. Vinet Blanc de Pissarres 2019 av en mix på övervägande Garnacha blanca, Macabeo och lite av sherrydruvan Pedro Ximenez. Vinifierat på ståltankar och delvis i fransk ek. Friskt och fräscht! Det andra vita är Blanc de Closos 2018. Djupt gult, intensiv tropisk doft och oljig bonvaxstruktur ger ett speciellt vin med egen karaktär. Vingårdsvin framställt som ett rödvin, dvs med skalmaceration i 4 månader, i ett urval av Garnacha blanca från vingårdens fieldblend. Trixigt att skörda och bara 1000 flaskor tillverkas.

Provningsvinerna.

De två röda vinerna inleds med Petit Pissarres 2018 som är ett lätt fruktigt fräscht rödvin med mjuka tanniner av ungefär 50/50 av Garnacha och Samó, vinifiertat i ståltank och fatlagrat i 6 månader på fransk ek. Det sista röda är Pissarres 2018 från äldre vinstockar, selekterat urval och en större andel Simò än i ”Petit-vinet”, samt fått längre fatlagring vilket ger djup och längd till vinet. Ännu ungt, men med komplexitet och motstånd i tanninerna är det värt att vänta på några år.

Fieldblends – blandade vinstockar i ojämna rader är en kvarleva från äldre tider.

Birgitta Magnusson

Jag är Birgitta Magnusson
oberoende frilansskribent med inriktning på mat och framförallt dryck, gärna porträtt och featurereportage. Sedan länge publicerat på egen sajt (crudda.se) men även regelbunden vinkrönika i Roslagen Runt, publicerat i tidningen Munskänken och i Allt om Vin.
Utbildad vid Poppius journalistskola och medlem i Sveriges Vinskribenters förening.