Vinterbada bort din smärta

Vinterbada Bort Din Smärta

Ont i hela kroppen , konstant huvudvärk och en enorm trötthet. Helena Bruzaeus Graffner, 39, sökte läkare efter läkare och provade en mängd metoder för att en förklaring till sitt lidande. Det var inte förrän hon började vinterbada som tillvaron vände.

Foto: Charlotta E Lindell

Hon har provat det mesta för att få lindring. Bäst fungerar akupunktur och sjukgymnastik men det räcker inte hela vägen fram till ett ökat välmående.

Det som förändrade livet till det bättre var att få diagnos på vad hon led av:  dels en variant av EDS (Ehlers Danlos syndrom) – som innebär överrörliga leder – och dels fibromyalgi. Sedan hon började med vinterbad för några år sedan upptäckte hon att det gav henne mer energi, mindre värk och god sömn.

– Jag mådde verkligen inte bra tidigare. Hela tillvaron påverkades. Jag jobbade men det var tufft och ibland omöjligt, säger Helena.

– Ingen läkare kunde hitta vad som var fel men jag visste att det var något som inte stämde.

När Helena var 30 undersökte en läkare äntligen om hon hade ont på de särskilda triggerpunkter som man har ont på vid fibromyalgi.

– Det finns arton stycken och jag hade ont på sjutton  av dem. Jag har lidit av smärta sedan jag var liten. EDS, min överrrörlighet är medfödd. Fibromyalgisymtomen kom på allvar i 20-årsåldern.

Helena Bruzaeus Graffner fick en remiss till smärtkliniken vid Skånes Universitetsjukhus i Lund. Där fastslogs diagnosen och hon fick lära sig att försöka hantera de symtom som fibromyalgi innebär.

– Det var en lättnad att få veta vad jag led av. Smärtorna och symtomen var desamma men att få en diagnos var viktigt för att få bekräftat att det inte bara var mitt huvud, säger Helena som fick lära sig att rutiner är avgörande för måendet.

– A och O är sömnen. Jag vet nu att jag måste börja gå ner i varv tidigt på kvällen, redan 19.30,  för att få mina åtta timmars sömn.

– Diagnosen gav mig insikt och hjälpte mig att acceptera att nu är det så här och jag får göra det bästa av det.

– Att leva med konstant smärta och trötthet kan vara outhärdligt. Jag försökte att ignorera symtomen så gott jag kunde men det gick bara till en viss gräns. Livet blev ytterst begränsat. Jag var till exempel alltid den som lämnade fester först av alla. Om jag alls orkade gå.

”Jag hade ingen aning om att vinterbad kunde ha positiv effekt på fibromyalgi men efter en tid blev det tydligt att det var just vinterbaden som gjorde att jag hade fått mer energi, mindre ont och framför allt bättre sömn.”

Så är det inte längre – inte sedan Helena började vinterbada.

För några år sedan följde hon med en kompis till Kallbadhuset Ribersborg i Malmö.

– Första gången jag badade där var det 15-16 plusgrader i vattnet. Sedan vande jag mig successivt vid lägre temperaturer. När vintern kom frågade min kompis om jag inte skulle vilja testa att vinterbada.

Helena tyckte det lät förfärligt och var övertygad om att hon inte skulle klara det.

– Men jag kände att jag ville utmana mig själv och jag inte bara klarade det – jag fick en kick av det.

– Vi fortsatte att gå dit en gång i veckan och efter en tid märkte jag att mina fibromyalgisymtom hade lindrats.

– Jag hade ingen aning om att vinterbad kunde ha positiv effekt på fibromyalgi men efter en tid blev det tydligt att det var just vinterbaden som gjorde att jag hade fått mer energi, mindre ont och framför allt bättre sömn.

Effekten sitter i upp till en vecka hos Helena som tidigare plågades dygnet runt av alla symtom som fibromyalgin orsakade.

– Jag brukar säga att jag stärker mig själv genom att vinterbada.  Det är inte så att sjukdomen försvinner men den blir lättare att leva med.

När Helena blev gravid fortsatte hon att vinterbada fram till vecka 29. Hennes barnmorska höll koll på hur både mamma och baby mådde.

– Jag är övertygad om att min graviditet hade varit besvärlig på grund av fibromyalgin om jag inte hade haft de kalla doppen varvade med bastu.

Helena börjar alltid med en stund i bastun på Kallbadhuset Ribersborg. När hon är varm i hela kroppen går hon ner och doppar sig. Ibland blir det också några simtag.

– Sedan går jag upp och känner bruset i kroppen. Det är en oslagbar känsla.

För det mesta sätter jag och min kompis oss på en bänk utomhus en stund. Det ångar från kroppen och fibromyalgin är som bortblås en stund.

Samma dag som hon har badat och bastat är hon trött och matt men inte på samma vis som av fibromyalgin. 

– Jag tar det alltid lugnt efteråt. Det känns att det händer bra saker i kroppen, säger Helena Bruzaeus Graffner som tack vare regelbundet vinterbadande har fått en kvalitet på vardagen som hon inte trodde var möjlig med sin fibromyalgi.

Helena börjar alltid med en stund i bastun på Kallbadhuset Ribersborg. När hon är varm i hela kroppen går hon ner och doppar sig. Ibland blir det också några simtag.

Vad säger läkaren?

Vad är det då som gör att vinterbad kan lindra symtomen för dem som har fibromyalgi?

– Blodcirkulationen är nyckeln till den smärtlindring som kan komma i samband med kalla bad och bastu. Kyla innebär en stressreaktion för kroppen och signalsubstanser som  serotonin, noradrenalin och dopamin utlöses, säger Claes Ehinger, specialist i allmänmedicin som har intresserat sig särskilt för fibromyalgi sedan 1980-talet.

– Exakt vad det är som hjälper med vinterbad när det gäller fibromyalgi vet vi ännu inte. Det behövs mer forskning. Klart är dock att det hjälper många som lider av fibromyalgi. Symtomen lindras och många upplever att de får en förhöjd livskvalitet.

Claes Ehinger betonar att kalla bad inte är något som passar alla som har fibromyalgi. Det är ytterst individuellt och man får att prova sig fram om det kan ha en positiv effekt på just dig. 

För att vinterbad ska ha effekt måste hela kroppen sänkas ner i kallt vatten. En kall dusch har inte samma effekt. 

– Den som inte har provat tidigare kan börja med att successivt doppa mer och mer av kroppen i kallt vatten. Det finns kallbadbassänger på många badhus och där man kan testa hur mycket kyla man tål och hur länge.

Läkare Claes Ehingers tips och råd för vinterbad

  •  Doppa dig bara helt snabbt i början. Ett par sekunder kan räcka.
  •  Undvik att doppa huvudet. Ha gärna en mössa på dig eftersom värme går.
  •  Bada helst naken. Våta badkläder kyler kroppen ytterligare.
  •  Vinterbada aldrig ensam!

Fakta fibromyalgi

Fibromyalgi är ett kroniskt smärttillstånd som känns framförallt i musklerna. En del har också ont i lederna. Huvudvärk och magbesvär är också vanliga hos patienter med fibromyalgi. Konstant smärta påverkar hela kroppen och stressymtom är därför vanliga. Smärta påverkar sömnen och sover du aldrig ordentligt blir du till sist onormalt trött. Personer med fibromyalgi känner sig ofta orkes- och energilösa.

Källa: Fibromyalgiförbundet (fibromyalgi.se).