Vinterridning i minus 30 grader

Vinterridning I Minus 30 Grader

En snöig vinterhelg tillbringar jag på hästryggen tillsammans med några vänner mitt ute i de norrländska storskogarna. Det blir en helg fylld av gourmetmat och långa galopper över frusna sjöar. Renfällar, cowboyhattar, gnistrande snö, delikatesser, dopp i isvak, lasso, snöskor, stekt renkött och gemenskap kring en öppen eld under fullmånens sken.

Det är -32 grader när vi landar i Luleå och ett glatt gäng möter oss på flygplatsen. 

– Dubbelt så kallt som i en frysbox, säger norrlänningen Rikard Öhman som hälsar oss välkomna med ett rejält handslag.

Vi ska köra till Stockfors nära Älvsbyn där Rikard har sina 20 varmblod som går ute året om. 

– Jag började med nordsvenskar men varmbloden är lättare i kroppen och tar sig enklare fram i den djupa snön än nordsvenskar som är avlade för att kunna dra, berättar Rikard.

– Jag började med nordsvenskar men varmbloden är lättare i kroppen och tar sig enklare fram i den djupa snön än nordsvenskar som är avlade för att kunna dra, berättar Rikard.

När vi kommer fram till gården står alla hästarna i hagen och tittar nyfiket på oss. Först går vi in i stallet och väljer ut rätt sorts cowboyhattar, oljerockar, chaps och packväskor. Själv väljer jag en varm skoteroverall framför cowboystuket för att vara säker på att överleva alla de norrländska minusgraderna. Rikard delar ut hästar utifrån våra tidigare ridkunskaper och med var sin grimma i handen beger vi oss ut i hagen för att fånga in våra hästar.

Westernsadel
Vinterridninig med westernutrustning in Norrbotten.

Hästarna är nyfikna och det går lätt att fånga in Gibben som jag ska rida på denna helg. Vi leder in hästarna i stallet och Rikard tar god tid på sig att förklara hur vi ska sadla och tränsa. Westernsadlarna är riktigt tunga att svinga upp på hästryggen men jag har nybörjartur och lyckas få upp den på första försöket. Lite svårare blir det att sitta upp i sadeln med korta ben, skidbrallor och en pylsig skoteroverall som är några storlekar för stor. Jag letar upp en snödriva för att stå på och lyckas ta mig upp. När väl alla har kommit upp i sadlarna har det hunnit bli mörkt och vi sätter av på knarrande stigar bland de snötyngda granarna i skogen. Det är fullmåne ute och naturen är helt sagolik denna tysta vinternatt. Vi är på väg till baslägret vid Bränntjärn som ligger vid en sjö djupt inne i skogen. Vid ett tillfälle kommer vi ut i en glänta där fullmånens bleka sken lyser upp träden och den glittrande snön så att stämningen blir helt magisk. Det enda som hörs är ljudet från hästarnas pulsande i den djupa snön som når dem upp till knäna. 

Det enda som hörs är ljudet från hästarnas pulsande i den djupa snön som når dem upp till knäna. 

– Det känns som att man blir ett med hästen. En magisk och lite mystisk känsla som att när som helst skulle det kunna dyka upp en varg i skogen, säger Karin Scharl.

Vi kommer fram till stugan i Bränntjärn sent på kvällen och borrar hål i isen för att hämta vatten i sjön medan några gör upp eld till matlagning och för att få upp värmen. Rikard älskar god mat och har köpt med sig stora lass med delikatessmat, vin, oliver, frukt, godis och choklad som räcker till ett helt kompani. Tillsammans hjälps vi åt att laga ihop en god älggryta på kaminen. I stearinljusens sken sitter vi sen uppe och pratar till sent på natten. 

– Det är lyx i vildmarken att ha tillgång till så här bra mat, säger en av deltagarna Tomas Håvik.

Lunch lagas över öppen eld.

Flera timmar senare kryper vi ner i våra varma sovsäckar på renfällarna framför brasan. På morgonen har det blivit lite kyligt i rummet när elden har slocknat. Ingen vill vara den första som går upp. Felix offrar sig och tänder brasan medan vi andra fixar frukosten. Himlen lyser klarblå och solen skiner när vi hämtar hästarna från hagen och packar för en picknick på Storberget på andra sidan sjön. Hela sjön ligger frusen och vi galopperar på isen så att snön yr om hovarna. Jag är ingen van ryttare och får en ridlektion av Rikard som tycker att jag ska ta bättre kontroll över hästen. 

– Sitt ner i sadeln, förläng tyglarna och mana på hästen med höfterna så att han faller in i galopp. Ge inte upp, skriker Rikard entusiastiskt medan jag skumpar på i obekväm trav. 

Vi är på väg upp i den täta skogen på Luleå Storberg. Hästarna kämpar sakta uppför i den djupa snön tills vi kommer en bit upp på berget. Vi har surrat fast några snöskor i sadelväskorna och de behövs verkligen. Snön når oss till midjan och det är riktigt tungt att pulsa runt i den djupa snön. Med snöskor är det fantastiskt lätt och roligt att trampa runt för första gången i mitt liv. Rikard kommenderar oss att trampa ner snön och samla in grankvistar att sitta på. Själv hugger han ved för att göra upp eld på gammalt samevis direkt på snön. 

Sara Orrensjö på Camp Bränntjärn med Odd Adventures.

– Det har jag lärt mig av mina släktingar på lapparnas sida, säger Rikard. 

Han staplar torr ved i växelvis rader och snart brinner det från en eldstad på en snöhög. Vi plockar fram små stekpannor ur sadelväskorna och steker ungspannkaka över öppen eld med blåbärssylt medan solen går ner över trädtopparna. När solen har gått ner rider vi tillbaka till stugan och ett gäng börjar såga upp en vak i isen. Isen är säkert 70 cm tjock och det tar många timmar att borra, hacka och såga sig igenom flera lager av det tjocka istäcket. Resten av oss börjar elda i bastun och Rikard lagar en god middag med råbiff och äggula. Många timmar senare tassar vi ner till den vedeldade bastun i våra vinterstövlar. Här sitter vi både länge och väl för att samla mod och bli tillräckligt varma. Det är – 30 grader ute och ett helt magiskt ljus från den stora fullmånen som lyser upp när vi ska doppa oss i isvaken. Tillslut tar jag mod till mig och springer naken ut i den klara stjärnklara vinternatten för att raskt klättra ner på stegen som Rikard har satt ner i isvaken. Vattnet är klart uppfriskande och det går fort att doppa sig innan jag på lätta fötter springer genom snön upp till värmen i bastun igen. 

Odd Adventures chief Rikard preparing a Souvas(smoked and dried reindeer) lunch over the fire. Winter horse riding Western Style in Norrbotten, Sweden

Nästa morgon provar Sara att tolka med skidor efter Rikards ståtliga häst Raw Hide som flyger fram över isen med Sara efter så att snön yr om hovarna. När det är dags för lunch gör vi upp eld på eldstaden vid sjön och lägger ut sköna renfällar att sitta på överallt. Rikard plockar fram en gigantisk stekpanna och vi steker suovas (torkat o lättrökt renstek), champinjoner, tomat och lök som rullas in i en tortillas. Det är oerhört gott och vi sitter ute när stora mjuka snöflingor sakta börjar singla ner från himlen. Efter lunchen ber vi Rikard att visa oss hur man kastar lasso. Alla tjejerna lyckas göra ett snyggt lassokast som får oss att bli riktigt stolta. När mörkret lägger sig kryper vi åter in i den varma stugan och myser framför brasan. Efter den stora lunchen orkar vi inte en middag utan istället blir det delikatesser som stiltonost, tapenade, oliver, rökt renkött, skinka, korv, chipotle, kex och gott vin.

Sara Orrensjö ski jouring after Rikard Öhman at Camp Bränntjärn with Odd Adventures. Winter horse riding Western Style in Norrbotten, Sweden

Nästa morgon vaknar jag tidigt och går ut för att ge hästarna mat och kraftfoder. Det är en solig vintersöndag och dags att bege oss hemåt. När stugan är städad och hästarna sadlade ger vi oss av. Skogen är så vacker i solen med snön som glittrar likt juveler på granarna. I en istäckt flodfåra styr vi ner hästarna och sätter av i en härlig galopp. Hästarna får hemlängtan när vi börjar närma oss stallet och hagen där resten av flocken väntar så det går undan hem. Själva har vi fått uppleva en mycket speciell vinterhelg med många minnen!

Karin Scharl and our guide Rikard Öhman from Odd Adventures galloping on Lake Bränntjärn. Winter horse riding Western Style in Norrbotten, Sweden

RESFAKTA:

Var: Ranchen ligger i byn Stockfors en bit utanför Älvsbyn och 7,5 mil från flygplatsen i Luleå.

Resa dit: Norwegian och SAS flyger till Luleå.  Tåget går till Älvsbyn www.sj.se 


Arrangör: Udda Äventyr arrangerar ridning hela året runt från dagsturer och helgturer till tolv dagars turer där man rider till olika läger. En helgtur från fredag till söndag kostar 6 500 kr inklusive ridning, utrustning, mat och hämtning från flyg eller tåg.

För vem? Det behövs ingen tidigare riderfarenhet utan ridningen passar alla som vill ha ett minnesvärt vinteräventyr. Hästarna och ridningen anpassas efter deltagarna.

Du behöver: Det finns sovsäck, skoteroverall, oljerock, varma stövlar och varm mössa att låna. Ta med ett varmt underställ, tröjor, bra friluftskläder, vantar, raggsockor och extra skor att ha inomhus.


Bästa tid: Det går att rida hela året runt men en helgtur mitt i vintern är en mycket speciell upplevelse.  

Karin Scharl and our guide Rikard Öhman from Odd Adventures descending through the woods.. Winter horse riding Western Style in Norrbotten, Sweden

FLER VINTERÄVENTYR

Hundsläde: Norr om Polcirkeln i byn Särkimukka bor uthålliga Alaskan Husky över 180 slädhundar, och här kan man köra ett eget hundspann, skoter, åka skidor, gå med snöskor, isfiska och uppleva norrsken. https://explorethenorth.se/index.html
Hos Richard och Claire Reese i jämtländska Ottsjö kan man köra hundspann i skog och fjäll. https://wildspirit.se/

Även i Umnäs i närheten av Storuman – södra Lappland kan man uppleva norrskenet genom att köra eget hundspann med fem – åtta hundar och små grupper mellan olika stugor.www.silent-way.com

Isbrytare: Det går att följa med på en isbrytarexpedition till Arktis, Antarktis och genom Nordostpassagen på upp till tre månader långa resor. Landstigningar med gummibåtar, rysk besättning och fem rättersmiddagar. www.polarquest.se

Isklättring: I Åre och Duved kan man prova på isklättring med stegjärn och isyxor i ett isfall i närheten av Duveds skidområde samt till Ristafallets stora vattenfall, isgrottor och isfall. www.jope.se/vinteraktiviteter/isklattring.htm

Ishotellet: Varje år från december – april byggs världens största hotell av snö och is upp i Jukkasjärvi med fantastiska isskulpturer skapade av iskonstnärer från hela världen. Du sover i -5 grader i varm sovsäck på isbäddar och renfällar. Icehotel Sweden

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.