Wroclaw – kultur och historia på Nobelnivå

Wroclaw – Kultur Och Historia På Nobelnivå

I Wroclaw är kultur och historia alltid närvarande. Inte minst nu, när staden fått sin elfte nobelpristagare – författaren Olga Tokarczuk.
Vi besöker ett barockglänsande universitet, ett litterärt kafé och letar efter hundra dvärgar.

Än så länge har inte många svenskar hittat till Wroclaw, Schlesiens huvudstad i sydvästra Polen. Det har inte så många andra turister heller, trots att här finns billiga krogar, skakiga spårvagnar och omtumlande historia precis som i mer kända polska städer som Krakow, Warszawa och Gdansk. Och ett medeltida torg förstås, liksom i Warszawa och Gdansk återuppbyggt efter andra världskriget, men ändå mest påminnande om Rynek Glowny i Krakow. Men lite äldre, och lite mindre.

– Det var Wroclaw som hade det största torget. Sedan kom de hit från Krakow och kopierade det. Problemet var bara att de la till några kvadratmeter, säger vår guide Beata Wers och slår ut med händerna.

Torget Rynek i Wroclaw är aningen mindre än det i Krakow. Foto: ELISABET AXÅS
Torget Rynek i Wroclaw är aningen mindre än det i Krakow. Foto: ELISABET AXÅS

Så Rynek i Wroclaw är inte störst, men äldst av de två. Det började byggas på 1240-talet, att jämföra med Krakows Rynek Glowny som inte uppfördes förrän 1257.

Nobelpristagare i baren

I dag är Rynek centrum för såväl besökare som stadsbor. Runt torget och i de gamla klädeshallarna i mitten ligger en stor del av Wroclaws krogar och barer, på bekvämt avstånd från varandra.

Vi slår oss ner på baren Literatkas uteservering. Literatka har i åratal varit en kulturell bastion i Wroclaw där det ordnas både författaraftnar och jazzkvällar. Wroclawbon Olga Tokarczuk som fick Nobels litteraturpris 2018 (men inte förrän 2019) är en av dem som synts till här. Men tiden står inte stilla på Literatka. Sedan några år har fokus stegvis flyttats över till cocktails och vodka från hela världen.

Polacker från öst flyttade in

Vi fortsätter till mikrobryggeriet Spiz mitt på torget. Här delar vi bord med tre generationer Wroclawbor där far och farfar sitter med varsitt rejält glas ”piwo jazne” (ljust öl) medan sonsonen i tjugoårsåldern får nöja sig med ett litet.

Så mycket mer än tre generationer Wroclawbor är svårt att samla ihop eftersom hela stadens befolkning byttes ut efter andra världskriget. Före kriget hette staden Breslau och hörde till Tyskland. När kriget var slut flyttade hela Polen åtskilliga mil västerut, Breslau tömdes på tyskar, och polacker från landets tidigare östliga provinser flyttade in. Att byta nationalitet var inget nytt för Wroclaw som under sina dryga tusen år även tillhört Böhmen, Habsburg och Preussen.

Aula Leopoldina på Wroclaws universitet. Foto: ELISABET AXÅS
Aula Leopoldina på Wroclaws universitet. Foto: ELISABET AXÅS

Efter kriget stod Wroclaw i ruiner, bara en fjärdedel av byggnaderna fanns kvar. Sedan dess har staden återuppförts, hus för hus. Wroclaws universitet, grundat 1702, var delvis förstört men byggdes upp igen i all sin barockprakt. Vi drar efter andan när vi ser alla keruber och svulstiga utsmyckningar i Aula Leopoldina, den kanske praktfullaste av universitetets salar.

Från Paganini till Tokarczuk

I den något mindre överlastade musiksalen Oratorium Marianum blir vi imponerade över raden av kompositörer som spelat här: Brahms, Liszt, Berlioz, Grieg, Paganini…

Och på universitetsmuseet möter vi stadens nobelpristagare, idel män med tyska namn från tiden då staden hette Breslau. Än så länge saknas Olga Tokarczuk som ju bor här i Wroclaw. Men hon undervisar på universiteten i Krakow och Opole så kanske blir hon hyllad där i stället.

En bronsdvärg tar ut pengar i en minibankomat. Foto: ELISABET AXÅS
En bronsdvärg tar ut pengar i en minibankomat. Foto: ELISABET AXÅS

Dvärgarna demonstrerar

En nyare kulturyttring som Wroclaw vårdar ömt är alla dvärgar som gömmer sig på gator och torg, i fönstersmygar och lyktstolpar. De började dyka upp först som graffiti under 1980-talet, små skäggprydda män som gjorde narr av det kommunistiska systemet. Efter kommunismens fall kom dvärgarna tillbaka, nu som små bronsstatyetter. I dag finns hundratals av dem i Wroclaw. De har avslutat sina karriärer som demonstranter och ses i stället stå vid bankomaten utanför banken, med kamera på magen vid turistbyrån eller med en bok vid universitetet.

Bronsdvärg på Rynek i Wroclaw.
Överallt syn de små dvärgarna. Bara på Rynek finns mer än 25 stycken. Foto: ELISABET AXÅS

Guide

Resa hit: Det är lätt och billigt att åka tåg till Wroclaw. Res till Polen med någon färja från Sverige, exempelvis Ystad–Swinoujscie med Polferries eller via Hamburg och Berlin. Polska tågtidtabeller och biljetter finns här.
Wizzair flyger direkt från Stockholm Skavsta och Göteborg. SAS flyger från Köpenhamn.

Värt att se

Wroclaws dvärgar
Ingen verkar veta hur många dvärgar som håller till på Wroclaws gator, men de är många. Dvärgarna har en egen webbsida där i skrivande stund 165 dvärgar är utmärkta på en karta.

Universitetsmuseet
Barocksmyckade universitetskyrkan, Aula Leopoldina och Oratorium Marianum är huvudnumren, men här finns också en utställning över universitetets nobelpristagare och det ”matematiska tornet” som har en terrass med fin utsikt över stan.
Plac Uniwersytecki 1

Äta och dricka

Spiz
Mikrobryggeri och ölhall med bästa läge på torget Rynek. Till den goda ölen kommer automatiskt in en bit bröd med smalec (ister). Smakar… sådär.
Rynek Ratusz 2

Kawiarnia Literatka
Kulturkafé med cocktails och litterär anda, inrett med djupa soffor, udda stolar och bokhyllor. Ofta livemusik på kvällarna.
Rynek 56/57

Jadka
Elegantare krog som anses vara en av Wroclaws bästa. Ombonad miljö med broderade dukar och kuddar. Moderna versioner av polska rätter.
Rzeźnicza 24/25

Mleczarnia
Mysig krog och bar där man trivs bland de udda möblerna från frukostbuffén ända till kvällsölen. Spännande soundtrack med polsk musik av alla tänkbara stilar i högtalarna. Ibland levande musik i källaren. Här finns även ett hostel.
Wlodkowica 5

Art Café Kalambur
Ruffig bar med lila väggar och nersuttna möbler. Poppis tillhåll för många av Wroclaws 140 000 studenter som festar till DJ:s på helgerna.
Kużnicza 29 A

Saluhall

Hala Targowa
Köp polska delikatesser i den katedralsliknande saluhallen. Här finns även en utmärkt liten pirogservering där man äter lunch för nästan inga pengar alls.
Piaskowa 17

Turistinformation

Wroclaws turistbyrå, Rynek 7
www.visitwroclaw.eu/en

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.